A. Αναστασιάδης: Πίσω από κάθε φωτογραφία, υπάρχει ένα κακοποιημένο παιδί
06:41 - 21 Αυγούστου 2020
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να κινείται με αλματώδεις ρυθμούς, αρκετοί είναι οι επιτήδειοι που βρίσκουν τον τρόπο να δρουν και να απλώνουν τα πλοκάμια τους στο διαδίκτυο, κακοποιώντας σεξουαλικά ανήλικα παιδιά, με τέτοιου είδους υποθέσεις να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταγγελίες εκτοξεύθηκαν, αφού οι παιδεραστές βρήκαν... πρόσφορο έδαφος.
Ο κόσμος και κυρίως τα μικρά παιδιά, με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τους προηγούμενους μήνες, παρέμειναν στο σπίτι και έτσι διέθεταν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος να πέσουν θύματα αγνώστων που παραμονεύουν πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψάχνοντας το επόμενο θύμα τους.
Μιλώντας στον REPORTER, o Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν σημαντικά οι υποθέσεις, σε σχέση με την κανονική περίοδο», υποδεικνύοντας πως η αύξηση αυτή οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.
«Σημαντικός παράγοντας ήταν και ο περιορισμός στο σπίτι. Το γεγονός ότι κάποιος ήταν στο σπίτι, ίσως να ασχολήθηκε με αυτό το αδίκημα. Η αύξηση των υποθέσεων ανά το παγκόσμιο, είναι γεγονός και δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε παρόμοια αύξηση των υποθέσεων. Κάποιος άλλος παράγοντας, επίσης, είναι ότι έχουμε και εμείς ως Αστυνομία περισσότερα ‘’όπλα’’ για την ανίχνευση και εξιχνίαση ων υποθέσεων αυτών. Και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε καλύτερα τις μεθόδους ανίχνευσης».
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των υποθέσεων, είναι η δημόσια θέαση σεξουαλικού περιεχομένου από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «σε καμία περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δικαιολογία. Δεν πρέπει να ζητούμε από παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Η θέαση του κοινός αποδεκτού πορνογραφικού υλικού για ενήλικους, είναι επιβεβαιωμένο πλέον πως είναι κορεσμός. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασχολούμαστε με τη διάδοση και τον εντοπισμό τέτοιου υλικού που αφορά τα παιδιά».
Σε σχέση με το προφίλ των επιτηδείων, από τις υποθέσεις που βρέθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας, φαίνεται πως οι δράστες είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, αφού πλέον είναι κοινή διατύπωση πως η νέα γενιά είναι πολύ πιο εξοικειωμένη με το διαδίκτυο, σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ανάμεσα στους υπόπτους εντοπίστηκαν και ανήλικοι.
Παράλληλα, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισήμανε πως ο κάθε χρήστης, πάντοτε, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και υποψιασμένος, αφού «υπάρχουν επιτήδειοι που έχουν προσαρμόσει τα πλάνα τους και σίγουρα πρέπει να είμαστε και εμείς σε εγρήγορση. Υπάρχουν αρκετές συμβουλές και ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα μας, cyberalert.cy, σχετικά με την τελευταία τάση του εγκλήματος. Υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί παράπονο και καταγγελία απευθείας στο γραφείο μας. Μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να αναφέρει το θέμα που τον απασχολεί. Υπάρχει εχεμύθεια και σίγουρα θα επανέλθουμε κοντά για να επιληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης και ιδιαίτερα τα παιδιά μας».