Η 21χρονη «σεσημασμένη» και μια θλιβερή ιστορία πίσω από τους τίτλους ειδήσεων

«Στις Κεντρικές 21χρονη που παραβίασε τα διατάγματα και πήγε για διάρρηξη», «Στην στενή για 2,5 χρόνια 21χρονη για σωρεία διαρρήξεων», «21χρονη με πλούσιο βιογραφικό σε διαρρήξεις καταδικάστηκε σε φυλάκιση»…

Τίτλοι στα αστυνομικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Τους διαβάζεις, τους βλέπεις στην τηλεόραση, τους ακούς στο ραδιόφωνο και αμέσως, ως βολεμένος στη σιγουριά του καθωσπρεπισμού σου, καταδικάζεις και εσύ με την σειρά σου την 21χρονη εγκληματία και την κάθε 21χρονη που ακούς για αυτήν πέντε πληροφορίες, τις πιο «πιασάρικες» που μπορεί να χωρέσουν σε ένα άρθρο των 500 λέξεων ή σε ένα ρεπορτάζ του ενός λεπτού.

Μπορεί για τέτοιου είδους υποθέσεις πλέον να ακούς την κατάληξη, που είναι η καταδίκη του κατηγορούμενου/ης, αφού πλέον αυτές οι υποθέσεις δεν είναι «υψηλού ενδιαφέροντος» αλλά ρουτίνας, εντούτοις πίσω από τους τίτλους και τις ανακοινώσεις να κρύβεται μια θλιβερή ιστορία, που πιθανόν στα αφτιά μας να μην φτάσει ποτέ.

Αλήθεια, έχει κάποιο ανήλικο κορίτσι, που εάν το ρωτήσεις ‘’τι θες να κάνεις όταν μεγαλώσεις’’,  να σου πει ‘’καριέρα στις διαρρήξεις και κλοπές’’;

********

Εγκατάλειψη…
Για χάρη της ιστορίας, την πρωταγωνίστρια μας στην αστυνομική ταινία δράσης, βγαλμένη από την Κύπρο που ξεκίνησε χρόνια πριν, θα τη λέμε Μαρία. Συνηθισμένο όνομα, συνηθισμένα εγκλήματα, συνήθεις ύποπτοι…   

Η Μαρία γεννήθηκε το 1999. Σήμερα είναι 21 ετών. Την βρίσκεις στις Κεντρικές Φυλακές, μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο της επέβαλε την περασμένη Δευτέρα, ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για πέντε υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών σε γραφεία και καταατήματα.

Από τα πρώτα της χρόνια έμελλε να ζήσει την εγκατάλειψη και να μην ζήσει την γονική αγάπη. Έτσι, κατατάχθηκε σε «εκείνα τα παιδιά» που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. «Εκείνα τα παιδιά» που δεν θέλουν κόπο, αλλά τρόπο… «Εκείνα τα παιδιά» που χρειάζονται περισσότερη αγάπη από τον κάθε ένα…

********

Σε ανάδοχη οικογένεια, αδιαφορία γονέων
Όταν η Μαρία ήταν σε ηλικία τριών ετών, οι γονείς της χώρισαν. Το 2005, με διάταγμα Δικαστηρίου, τόσο η Μαρία όσο και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της, τέθηκαν υπό την φροντίδα των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αφού οι γονείς κρίθηκαν ακατάλληλοι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Η Μαρία, από πέντε ετών, δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Όπως είχε καταγραφεί τότε στην απόφαση του Δικαστηρίου, η μικρή έλεγε πως ήταν ευτυχισμένη, πως περνά καλά και πως την αγαπούν.

Το σχετικό διάταγμα ανανεώθηκε το 2010, ενώ η υπόθεση καθυστέρησε αρκετά για να εξεταστεί, αφού οι γονείς δεν έδειχναν ενδιαφέρον και δεν εμφανίζονταν στο Δικαστήριο.

Έκτοτε, τα δύο αδέλφια της Μαρίας τέθηκαν υπό την φροντίδα της γιαγιάς τους, ενώ η τότε δεκάχρονη συνέχιζε να μεγαλώνει σε ανάδοχη οικογένεια, η οποία την στήριζε με τον κάθε δυνατό τρόπο.

«Η ανάδοχη οικογένεια παρόλο που έχει υιοθετήσει παιδί, δείχνει σταθερό ενδιαφέρον για την Μαρία και αντιμετωπίζει με πολύ υπομονή και κατανόηση τα προβλήματα του παιδιού.  Της καλύπτουν ικανοποιητικά τις διάφορες ανάγκες της  (συναισθηματικές, ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές, υλικές ) παρέχοντας της κάθε ευκαιρία για πρόοδο.  Η Μαρία έχει συνδεθεί με το υιοθετημένο βρέφος. Κάθε Σάββατο έχει επικοινωνία με τα αδέλφια της στο σπίτι της γιαγιάς από  τη μητέρα. Παρόλο που η μητέρα διαμένει σε διπλανή κατοικία, η Μαρία έχει αραιή επικοινωνία μαζί της, αφού η ίδια είναι αδιάφορη και ο συμβίος της απορρίπτει τα τρία παιδιά».  

********

Σεξουαλική κακοποίηση με κατηγορούμενη τη μητέρα
Το ημερολόγιο έδειχνε Ιούλιος 2009. Το πρωτόδικο Δικαστήριο καταδικάζει την μητέρα της Μαρίας, σε δίμηνη φυλάκιση για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της ανήλικης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται σε απόφαση Δικαστηρίου, το αδίκημα διεπράχθη το Νοέμβριο του 2004 όταν η ανήλικη ήταν πέντε χρονών και διέμενε στην ανάδοχη οικογένεια, στην οποία την είχε αναθέσει το Γραφείο Ευημερίας.

Η μητέρα της, την είχε επιστρέψει πίσω στο σπίτι της ανάδοχης οικογένειας, μετά που αυτή είχε μείνει το απόγευμα μαζί της. Η μητέρα την είχε πάρει άλλες οκτώ φορές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτούσιο απόσπασμα από την απόφαση:
«Όταν η ανήλικη έβγαλε τα ρούχα της, η ανάδοχη μητέρα διαπίστωσε ότι φορούσε άλλο βρακάκι από εκείνο που της είχε φορέσει. Τη ρώτησε γιατί και αυτή της είπε ότι της το φόρεσε η μητέρα της. Τη ρώτησε αν αυτό έγινε γιατί είχε «κάνει πισσιά της πάνω της» και η ανήλικη αρνήθηκε και άρχισε να κλαίει. Ρωτώντας την γιατί έκλαιγε, η ανήλικη της είπε «βαρέθηκα μου να με πειράζει η μάμμα μου. Σε ερώτηση πώς την πείραζε, η ανήλικη της είπε «πειράζει το … μου».

{…} Η Μαρία περιέγραψε στην ανάδοχη μητέρα, τι της έκανε η μητέρα της.

Τέσσερις μέρες μετά, η ανάδοχη μητέρα ειδοποίησε το Γραφείο Ευημερίας και η υπόθεση πήρε την πορεία της, αν και η ακρόαση δεν άρχισε παρά μόνο το Σεπτέμβριο του 2008.  Στη δίκη, εκτός από την ανάδοχη μητέρα, μαρτυρία έδωσαν η κοινωνική λειτουργός στο Γραφείο Ευημερίας, η Κλινική Ψυχολόγος και η ίδια η ανήλικη, με τη χρήση κλειστού κυκλώματος και κεκλεισμένων των θυρών. 

Αυτούσιο απόσπασμα:
«Ε.  Πες μου Μαρία, υπάρχει κάτι το οποίο συνέβηκε όταν ήσoυν πιο μικρή, με εσένα και τη μητέρα σου το οποίο θέλεις να πεις στο Δικαστήριο;
Α.   Ναι.
Ε.   Τι συνέβηκε Μαρία μου; Ναι σε ακούμε πες μας.
Α.   Δεν θυμάμαι.
Ε.   Προηγουμένως όμως μας είπες κάτι συνέβηκε και θέλεις να μας το πεις.
Α.   Με πείραξε.
Ε.   Πού σε πείραξε Μαρία μου;
Α.   Στο πουλάκι μου.
Ε. Πώς σε πείραξε Μαρία μου;
Α. Με τα χέρια και τη γλώσσα.
Ε. Δηλαδή πώς, τι έκανε;
Α. Με ….."

«Εγώ είμαι αθώα, δεν έκαμα τίποτε, τούτα τα πράγματα, έβγαλαν απλώς τούτα τα πράγματα για να πιάσουν το μωρό μου», ανέφερε από την πλευρά της με ανόμωτη δήλωση, η μητέρα.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τη μαρτυρία της ανήλικης και μάλιστα δήλωσε διατεθειμένο να εβασίζετο σε αυτή και αν δεν υπήρχε ενισχυτική μαρτυρία. Διαπίστωσε όμως ότι υπήρχε και ενισχυτική μαρτυρία.

Αποδεχόμενο ως αξιόπιστη και την ανάδοχη μητέρα, θεώρησε ότι τα όσα η ανήλικη της είχε αναφέρει συνιστούσαν πρώτο παράπονο. Ενισχυτική μαρτυρία θεώρησε ότι συνιστούσε και η μαρτυρία της ψυχολόγου, την οποία επίσης αποδέχθηκε ως αξιόπιστη.

Ωστόσο, η μητέρα άσκησε έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, με το Ανώτατο τελικά να την αθωώνει, αφού έκρινε πως η μαρτυρία που παρουσιάστηκε ήταν αδύνατη.

********

Η αντίστροφη μέτρηση
Λόγω της ανικανότητας των γονέων της να ασκήσουν τον γονικό τους ρόλο, η Μαρία μέχρι τα 14 της χρόνια δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, ενώ μετά δόθηκε στην βιολογική της μητέρα, η οποία στο μεταξύ σήμερα, εκτός από τα τρία της παιδιά από τον πρώτο της γάμο, έχει άλλα τέσσερα παιδιά που απέκτησε από σχέσεις που διατηρούσε. Παράλληλα, ο πατέρας της απέκτησε άλλα τρία παιδιά.

Από τα 14 της έτη, μέχρι και την πρώτη σύλληψη της το 2018, η Μαρία διέμενε με την βιολογική της μητέρα.

Η Μαρία διέκοψε τη φοίτηση της στο λύκειο λόγω προβλημάτων προσαρμογής και εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε εστιατόριο.

Από την ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε την χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών και δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Σε ηλικία 15 ετών παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη φορά που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Ωστόσο στο παρελθόν κρατήθηκε ως υπόδικος στις φυλακές.

********

Δεν την περίμενε κανείς…
Η Μαρία, στις 31 Μαρτίου 2020, αφού πληρούσε τα κριτήρια, αποφυλακίζεται με Προεδρική χάρη, ενόψει των μαζικών αποφυλακίσεων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, στα πλαίσια των μέτρων για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στον απόηχο των αποφυλακίσεων, το φως της δημοσιότητας είδαν ιστορίες όπου κρατούμενοι που ήταν στη λίστα των αποφυλακίσεων, ζήτησαν να παραμείνουν στις Κεντρικές, αφού δεν είχαν που να πάνε, αλλά και ούτε χρήματα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Παράλληλα, άνοιξε για άλλη μια φορά το κεφάλαιο της επανένταξης, η οποία στην ουσία δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα αρκετοί να διαπράττουν ξανά νέα αδικήματα για να επιβιώσουν και να επιστρέφουν στις φυλακές.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η στήριξη της οικογένειας, εάν υπάρχει, ώστε ένας κρατούμενος που αποφυλακίζεται να τυγχάνει στήριξης στα πρώτα του βήματα, αφού υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού.  

Ανάμεσα στους κρατούμενους, που αντί να χαίρονται με την αποφυλάκιση τους εμφανίστηκαν  προβληματισμένοι, ήταν και η Μαρία, η οποία μάλιστα δεν είχε κανένα να την μεταφέρει στο σπίτι της… Έβλεπε τους άλλους στην πύλη που περίμεναν τους δικούς τους, μα αυτή δεν την περίμενε κανείς… 
Αποτέλεσμα, να της δοθούν χρήματα από τις φυλακές, τόσο για την μεταφορά της με ταξί στην Επαρχία που διέμενε, όσο και για τα πρώτα της έξοδα, αφού η οικονομική της στήριξη εξαρτάται από τη μητέρα της.

Επέστρεψε εκεί που έμαθε…
Και η ιστορία έχει και συνέχεια…

Λίγες μόλις μέρες μετά την αποφυλάκιση της και αφού δεν είχε την κατάλληλη στήριξη, η Μαρία επέστρεψε σε αυτούς που ήξερε και σε αυτό έμαθε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί εκ νέου και να καταδικαστεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 21χρονης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη δεν ήταν ο ιθύνων νους και πως ο ρόλος της ήταν δευτερεύων στη διάπραξη των αδικημάτων, ενώ υπέδειξε πως παραδέχθηκε και συνεργάστηκε με την Αστυνομία.

Παράλληλα υιοθέτησε το περιεχόμενο της έκθεσης του Γραφείου Ευημερίας, η οποία ανέφερε πως η 21χρονη «πέρασε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Πρόκειται για άτομο το οποίο στερήθηκε τη φροντίδα τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας, όπως την στερήθηκαν και τα υπόλοιπα αδέλφια της. Δεν έχει στήριξη ουσιαστικά από κανένα και ακολούθησε τον μοιραίο δρόμο για τα παιδιά αυτά που είναι θύματα επιτήδειων και ακολουθούν, είτε ναρκωτικά, είτε διαρρήξεις, είτε κλοπές. Από τον δρόμο αυτόν δεν ξέφυγε ούτε η κατηγορούμενη. Και για τις προηγούμενες καταδίκες πάντα μετάνιωνε για αυτό που έκανε, υποσχόμενη ότι δεν θα το επαναλάβει αλλά δυστυχώς επανέλαβε τη συμπεριφορά αυτή. {…}

{…} Η κατηγορούμενη αποφυλακίστηκε πολύ πρόσφατα και ουδείς ενδιαφέρθηκε από το κράτος για αυτήν, με αποτέλεσμα να την πλησιάσουν άτομα που την οδήγησαν στον ίδιο δρόμο.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έλαβε υπόψη, τόσο τις προηγούμενες καταδίκες της 21χρονης όσο και τις προσωπικές της συνθήκες, ωστόσο έκρινε πως η «ποινή φυλάκισης αποτελεί την μόνη αρμόζουσα ποινή».  

Το Δικαστήριο καταδίκασε την 21χρονη σε ποινή φυλάκιση 2,5 ετών.

********

Η Μαρία τα τελευταία 2-3 χρόνια, πέρασε την πύλη των φυλακών τρεις φορές, αφού έπρεπε να τιμωρηθεί για τις πράξεις της. Η Μαρία σε 2,5 χρόνια θα αποφυλακιστεί. Από την μέρα της καταδίκης της μέχρι και την ημέρα της αποφυλάκισης της, τα δεδομένα για την Μαρία, εκτός φυλακής, δεν θα αλλάξουν. Όπως άλλωστε δεν άλλαξαν ούτε πριν ένα χρόνο, ούτε πριν από δύο μήνες, οπότε είχε για δεύτερη φορά αποφυλακιστεί…

********

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή…», Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τι ψιθύρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Τζορτζ Μπους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Τραμπ στέρησε τη φύλαξη της Μυστικής Υπηρεσίας από πρώην συνεργάτη του που λέει ότι κινδυνεύει από το Ιράν
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ