Έρευνα Ελεγκτή για διασπάθιση χρήματος στην Αστυνομία με φόντο τις προαγωγές

Έρευνα για ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην Αστυνομία, θα διεξάγει μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με τις απολαβές αστυνομικών, που ενώ ακυρώθηκαν οι παραγωγές τους με απόφαση Δικαστηρίου, συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό της υψηλότερης κλίμακας, που σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες που προέρχονται από τις τάξεις του ίδιου του Σώματος, μπορεί να είναι και τρεις βαθμίδες πιο πάνω, ενώ υπάρχουν αξιωματικοί που λαμβάνουν σύνταξη επίσης υψηλότερης κλίμακας.    

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, φαίνεται να μην δίνεται οδηγία στο λογιστήριο ώστε να γίνει αναπροσαρμογή στη μισθοδοσία με βάση το βαθμό ενός αστυνομικού που ακυρώθηκε η προαγωγή του, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον υψηλότερο μισθό τους, ενώ δεν υπάρχει διαδικασία ώστε να επιστρέφονται τα χρήματα. Αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση μιας προσφυγής, όπως στην τελευταία περίπτωση που εκδόθηκε απόφαση τον Δεκέμβριο του 2022 για προαγωγές του 2017, η διαφορά στους μισθούς των πέντε ετών υψηλότερης κλίμακας να μην επιστρέφεται, ενώ σε περίπτωση που προαχθεί ένας αστυνομικός που «κόπηκε» προηγουμένως και δικαιώθηκε στο Δικαστήριο, θα πρέπει να του καταβληθούν αναδρομικά τα χαμένα λεφτά του για αυτά τα χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρες άλλες 16 προαγωγές, πρόβλημα στην πυραμίδα-Χινινός, Τσαππής και Κατσουνωτός στη λίστα

Όπως καταγγέλλεται, δεν υπάρχει άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου, αφού η απουσία εποπτικής αρχής, φαίνεται να μην πιέζει τις διαδικασίες, ωστόσο το γεγονός αυτό δημιουργεί αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της Δύναμης, ειδικότερα αυτά που δικαιώνονται μετά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. 

Αν και αυτό που συμβαίνει είναι γνωστό στις τάξεις της Αστυνομίας, εντούτοις πλέον υπάρχει καταγγελία ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να διερευνήσει πιθανή διασπάθιση χρήματος. Κάτι, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελεγκτικής, Μάριο Πετρίδη, θα διερευνηθεί στα πλαίσια του ελέγχου της Αστυνομίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτόν θα συμπεριληφθούν και οι εν λόγω καταγγελίες.   

Μπορεί σε πρώτο πλάνο να βρίσκονται οι 16 των οποίων η προαγωγή ακυρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου από αστυνόμοι και ανώτεροι αστυνόμοι (σ.σ κλίμακα Α12-Α14) επέστεψαν πίσω στον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου (σ.σ κλίμακα Α11), οι οποίοι παραμένουν στην θέση τους, ωστόσο αναμένεται να εξεταστούν και άλλες παλαιότερες υποθέσεις, αφού στην καταγγελία γίνεται λόγος για συγκεκριμένο αξιωματικό, η προαγωγή του οποίου έπεσε εδώ και περίπου ένα χρόνο, ωστόσο συνεχίζει να λαμβάνει μισθό υψηλότερης κλίμακας. 

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία του ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης, αναφέρεται σε πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον του από αστυνομικούς, όπου «μέλη της Αστυνομίας που αφυπηρέτησαν, απώλεσαν κατά την διάρκεια που είχαν συνταξιοδοτηθεί, τον βαθμό που είχαν όταν ήταν στην υπηρεσία, συνεπεία ακυρωτικής δικαστικής απόφασης, όμως συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να λαμβάνουν σύνταξη ωσάν να μην είχε ακυρωθεί προηγούμενη προαγωγή τους, και χωρίς να έχουν εφεσιβάλει την ακυρωτική απόφαση και χωρίς ο Αρχηγός Αστυνομίας να τους είχε επαναπροάξει αναδρομικά».

Μάλιστα, ο κ. Απαισιώτης, ενημερώνει τον Γενικό Ελεγκτή, πως η πιο πάνω πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από μέλος της Αστυνομίας (αξιωματικός) που απώλεσε τον βαθμό του συνεπεία προσφυγής και μέχρι σήμερα υπηρετεί. «Συγκεκριμένα το μέλος της Αστυνομίας για το οποίο γίνεται η παρούσα καταγγελία, απώλεσε τον βαθμό του Αστυνόμου ΄Β από την 31/1/2022 και έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει μισθοδοσία ωσάν ουδέποτε να είχε εκδοθεί ακυρωτική απόφαση δικαστηρίου. Αυτό σύμφωνα με τον πελάτη και όσα του ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ισχύει για όλους τους αξιωματικούς της Αστυνομίας που απώλεσαν τον βαθμό τους, ασχέτως αν έγινε από τους ιδίους έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση αυτού του αξιωματικού, δεν υποβλήθηκε έφεση εξ' όσων ο πελάτης είναι σε θέση να γνωρίζει».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, ο δικηγόρος αναφέρει στον Γενικό Ελεγκτή, πως «εύλογα θα αναμενόταν από την διοίκηση της Αστυνομίας οι ακόλουθες ενέργειες στην προαναφερόμενη περίπτωση:

  1. Άμεση συμμόρφωση με την δικαστική απόφαση. Δηλαδή να προχωρήσει ο Αρχηγός Αστυνομίας με την Υπουργό Δικαιοσύνης στην διενέργεια νέας διαδικασίας για προαγωγή στον βαθμό του Αστυνόμου ΄Β λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό και νομικό καθεστώς που υπήρχε όταν εσφαλμένα προήχθη το συγκεκριμένο μέλος και να διορθώσουν εκείνα τα σημεία τα οποία έκανε ευρήματα το διοικητικό δικαστήριο.
  2. Να μην επιτρέπεται στο μέλος της Αστυνομίας που απώλεσε τον βαθμό του να συνεχίζει να φορεί την Αστυνομική στολή και να φέρει στην επωμίδα τον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου, ως να μην έχει ποτέ εκδοθεί η ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου, αλλά να φορεί στην επωμίδα τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου.
  3. Να μην επιτρέπεται στο συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να υπογράφει επίσημα έντυπα της Αστυνομίας με τον βαθμό που απώλεσε ως να μην έχει ποτέ εκδοθεί η ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου. 
  4. Να μην επιτρέπεται στο συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να συνεχίζει να κατέχει την θέση αστυνομικού διευθυντή ή διοικητή μονάδας ή τμήματος, αφού κάτι τέτοιο δεν το προνοούν οι αστυνομικές διατάξεις.
  5. Να μην επιτρέπεται στο συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να πηγαίνει στην εργασία του με πολιτική περιβολή, ενώ έπρεπε να φορεί στολή. Αυτό γίνεται ως πρακτική από την διοίκηση της Αστυνομίας, για να μην χρειαστεί το συγκεκριμένο μέλος να φορεί στολή και επωμίδες με τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου και να ντρέπεται που απώλεσε τον βαθμό του.
  6. Να μην επιτρέπεται το λογιστήριο της Δημοκρατίας να πληρώνει το συγκεκριμένο μέλος στην βαθμίδα που απώλεσε (δηλαδή του ανώτερου αστυνόμου) συνεπεία της ακυρωτικής απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, αφού θα έπρεπε να πληρώνεται στην βαθμίδα που κατέχει, δηλαδή αυτήν του ανωτερου υπαστυνόμου.

Σας πληροφορώ ότι και τα έξι προαναφερόμενα σημεία ισχύουν στην συγκεκριμένη καταγγελία».

Ο κ. Απαισιώτης, στην επιστολή του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, επισυνάπτει περίπου 30 δικαστικές αποφάσεις με προαγωγές που ακυρώθηκαν, ώστε να ελεγχθούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκονται και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άλλες προαγωγές που ακυρώθηκαν αλλά παρέμειναν στη θέση τους. Υπενθυμίζεται πως ακυρώθηκαν και οι προαγωγές των Βοηθών Αρχηγών Γιαννάκη Γεωργίου και Χριστόφορου Μαυρομμάτη, ωστόσο ο τελευταίος προήχθη εκ νέου και παρέμεινε στη θέση του.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, όπου θα διαφανεί κατά πόσο ισχύουν ή όχι τα πιο πάνω, και εν αναμονή των αποφάσεων της ηγεσίας της Αστυνομίας σε σχέση με τις προαγωγές, μελετάται το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ώστε να διερευνήσει συγκερκιμένες καταγγελίες γύρω από τις διαδικασίες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέφτουν προαγωγές, πληρώνονται όμως κανονικά-Καταγγελία για διασπάθιση χρήματος

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 41χρονος Γιώργος Χαραλάμπους για διάρρηξη και κλοπή στη Λευκωσία
Ποινική έρευνα για τα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης-Προωθήθηκαν στην Αστυνομία τα ευρήματα
Αναζητεί τον άντρα που επιτέθηκε σε ντελιβερά η Αστυνομία, μετά τον σάλο με το βίντεο
Πρόταση για άμεση καταβολή του 1/3 του χρέους από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία-Το μπαλάκι στον Έφορο
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)