Παραθέτει γνωμάτευση Μαρκίδη για δημόσιο συμφέρον ο Κρις-«Τα συμπεράσματα δικά σας»
19:16 - 26 Δεκεμβρίου 2022
Με αφορμή την απόφαση της Εισαγγελίας να μην προχωρήσει σε ποινική δίωξη του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού μετά τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, επικαλούμενη λόγους δημόσιου συμφέροντος, ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης παραθέτει απόσπασμα από τη γνωμάτευσης του αείμνηστου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί «δημοσίου συμφέροντος», ο νέος όρος διαφθοράς και τα καυτά ερωτήματα
Υπενθυμίζεται ότι σε γραπτή δήλωση που εξέδωσαν ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας, αφού σημείωσαν πως ο ποινικός ανακριτής που διόρισαν, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, εντόπισε διάπραξη δύο ποινικών αδικημάτων, εντούτοις, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν με τη δίωξή του, επικαλούμενοι λόγους δημόσιου συμφέροντος, που όμως δεν αιτιολογούν.
Σε ανάρτησή του ο κος Τριανταφυλλίδης αναφέρει πως «με αφορμή το θέμα Κατσουνωτού/ Κεντρικές Φυλακές και τη συζήτηση περί του δημοσίου συμφέροντος παραθέτω απόσπασμα από γνωμάτευση του αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη για το θέμα αυτό όταν ήταν Γενικός Εισαγγελέας».
Μάλιστα, ο κος Τριανταφυλλίδης, αφήνει τα συμπεράσματα στην κρίση όσων αναγνώσουν τη σχετική γνωμάτευση, για το εάν ισχύει ζήτημα δημόσιου συμφέροντος στην περίπτωση της υπόθεσης του κ. Κατσουνωτού.
Με αφορμή το θέμα Κατσουνοτου/ Κεντρικές Φυλακές και τη συζήτηση περί του δημοσίου συμφέροντος παραθέτω απόσπασμα από γνωμάτευση του αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη για το θέμα αυτό όταν ήταν Γενικός Εισαγγελέας.
— Christos Triantafyllides (@TriantaCY) December 26, 2022
Τα συμπεράσματα δικά σας αν ισχύει στο προκειμένη περίπτωση.
Ουσιαστικά μέσα από τη γνωμάτευση Μαρκίδη, εξάγεται το συμπέρασμα πως η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος (α)θα πρέπει να υπηρετεί το νομό και όχι να είναι σε αντίθεση με αυτόν και (β) δεν μπορεί να γίνεται χωρίς αιτιολόγηση.
Στην σχετική γνωμάτευση γίνεται αναφορά σε τρία σημεία:
1.Εξαιρέσει της περιπτώσεως όπου Νόμος άλλος ορίζει και υπό την επιφύλαξη ότι ο εν λόγω νόμος συνάδει με το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να θεμελιώσει απαλλαγή από το νόμο. Η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος οφείλει να υπηρετεί το νόμο και όχι να είναι αντίθετη σ΄ αυτό.
2. Απόφαση η οποία οδηγεί σε σύγκρουση επικαλούμενη δημόσιου συμφέροντος με ιδιωτικό συμφέρον πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένη και να αναφέρεται σε περιστατικά τόπου και χρόνου τα οποία να στοιχειοθετούν την προβαλλόμενη αιτιολογία και να είναι σε θέση να αντισταθούν σε έρευνα του ακυρωτικού δικαστηρίου. Απλή αναφορά στο δημόσιο συμφέρον δεν αποτελεί πειστική αιτιολογία.
3. Χάρη του σεβασμού της νομιμότητας και των αρχών κράτους δικαίου και με σκοπό τη συνδυνάμωση της πίστης/εμπιστοσύνης των πολιτών της Δημοκρατίας, προς τις Δημόσιες Αρχές, επιβάλλεται η αποφυγή διοικητικών πράξεων οι οποίες δυνατόν μεν να λαμβάνονται νομότυπα και κατόπιν επικλήσεως του δημόσιου συμφέροντος, αλλά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να ακυρωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου.
— Christos Triantafyllides (@TriantaCY) December 26, 2022
Υπενθυμίζεται πως οπως αποκάλυψε ο REPORTER τα συμπεράσματα Αιμιλιανίδη σε σχέση με την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, φαίνεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και αυτό διότι, όπως διαφαίνεται παρακάτω, καταγράφονται εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις.
Νομική Υπηρεσία: Έχοντας υπόψη τα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ σε σχέση με την καταγγελία, καθώς και τα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι ούτε ο κ. Αιμιλιανίδης, ούτε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που μελέτησαν τα ενώπιον τους στοιχεία, αποφάνθηκαν ή εισηγήθηκαν ότι στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς εκ μέρους του κ. Κατσουνωτού, με την έννοια του ότι αυτός απέβλεπε με κάποια πράξη του σε κέρδος.
Αιμιλιανίδης: Δεν του επέφερε οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία», αναφέρει στα συμπεράσματα του, υποδεικνύοντας παράλληλα σε άλλο σημείο, πως «ήταν έντονο το προσωπικό μένος», γεγονός που, όπως αναφέρεται, τον ώθησε να αξιοποιήσει τον βαρυποινίτη για να αναζητεί βίντεο.
***
Νομική Υπηρεσία: Ο κ. Κατσουνωτός, καθώς και άλλα στελέχη της Αστυνομίας, φαίνεται από το ενώπιόν μας υλικό να είχαν προσωπική γνώση στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων τους για τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές.
Αιμιλιανίδης: «Προσωπικό μένος και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται». Μάλιστα αναφέρει πως το μένος του φαίνεται και από τα σημειώματα του, ενώ αναφέρει πως, ο βαρυποινίτης είχε ενημερώσει τον Μιχάλη Κατσουνωτό πως «ο μεγαλύτερος διακινητής ναρκωτικών είναι συγγενής του στελέχους της ΥΚΑΝ (σ.σ αναφέρει τη θέση του)», ωστόσο από τον Μάρτιο δεν υπάρχει καταχώρηση ούτε αναφορά και δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτή την πληροφορία, όπως έπραξε με την αναζήτηση βίντεο.
**
Νομική Υπηρεσία: Ο κ. Κατσουνωτός ετοίμασε, σε ανύποπτο χρόνο, αριθμό υπηρεσιακών εκθέσεων προς την ηγεσία της Αστυνομίας, στις οποίες κατέγραφε τα σε γνώση του γεγονότα, τόνιζε την οργάνωση και εκτέλεση εγκλημάτων μέσα από τις ΚΦ, προειδοποιώντας για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν.
Αιμιλιανίδης: Δεν υπάρχει «κανένα απολύτως σημείωμα» σε σχέση με την επικοινωνία του με τον βαρυποινίτη αλλά υπάρχουν άλλα σημειώματα με τα οποία κατηγορεί με μένος την Διεύθυνση των Φυλακών. Μάλιστα, στα συμπεράσματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναφέρει πως κανένας από τους προϊσταμένους του, που κλήθηκε για κατάθεση, δεν είχε γνώση των συνομιλιών του, αντιθέτως όλοι τον διέψευσαν σε σχέση με αυτό τον ισχυρισμό.
**
Νομική Υπηρεσία: Στο πλαίσιο αυτό και υπό την τότε ιδιότητά του, είχε λάβει πληροφορίες από συγκεκριμένο κατάδικο, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κατάδικου να επικοινωνήσει με τον κ. Κατσουνωτό, για το ότι υπήρχαν βίντεο με προσωπικές στιγμές και βίντεο με ποσότητες ναρκωτικών εντός των ΚΦ. Τα εν λόγω βίντεο, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, είχαν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν και/ή τα εκμεταλλεύονταν εξασκώντας πιέσεις στη Διεύθυνση των ΚΦ.
Αιμιλιανίδης: Δεν υπάρχει οποιοδήποτε βίντεο, ούτε καν ενδείξεις πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους. Και που ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο ανεξάρτητος ανακριτής, «προσωπικού μένους και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται».
**
Νομική Υπηρεσία: Φαίνεται ότι το κίνητρο στην επικοινωνία του κ. Κατσουνωτού με τον συγκεκριμένο κατάδικο ήταν η άντληση πληροφοριών σχετιζόμενων με τα καθήκοντα του και την πιθανή διάπραξη αδικημάτων από άτομα εντός των ΚΦ.
Αιμιλιανίδης: Αποτέλεσμα «προσωπικού μένους και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται». Δεν του επέφερε οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία».
**
Νομική Υπηρεσία: ...
Αιμιλιανίδης: Θέλοντας ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης να δείξει στα συμπεράσματα του, πως το ζήτημα ήταν προσωπικό και όχι επαγγελματικό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κατάληξη του αναφέρει πως ο βαρυποινίτης είχε ενημερώσει τον Μιχάλη Κατσουνωτό πως «ο μεγαλύτερος διακινητής ναρκωτικών είναι συγγενής του στελέχους της ΥΚΑΝ (σ.σ αναφέρει τη θέση του)», ωστόσο από τον Μάρτιο δεν υπάρχει καταχώρηση ούτε αναφορά και δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτή την πληροφορία, όπως έπραξε με την αναζήτηση βίντεο.
**
Νομική Υπηρεσία: ....
Αιμιλιανίδης: «Οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο».
**
Νομική Υπηρεσία: ...
Αιμιλιανίδης: Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων, καταγράφεται πως το γεγονός ότι η Διεύθυνση ήθελε να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Φυλακισμένων, όπως δηλαδή προνοεί η νομοθεσία, «ο Μιχάλης Κατσουνωτός, θεωρούσε πως είναι σύμμαχοι εγκληματικών στοιχείων, γιατί δεν συμφωνούσαν μαζί του και δημιούργησε το σοβαρότερο πρόβλημα». Επιπρόσθετα, είναι συμπέρασμα του ανεξάρτητου ανακριτή, με βάση το μαρτυρικό υλικό που είχε ενώπιον του, πως «για να διαφωνεί κάποιος μαζί του σημαίνει εκβιάζεται».
ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επικαλείται το δημόσιο συμφέρον και ρίχνει στα χαμηλά τον Κατσουνωτό η Νομική Υπηρεσία
- Αποχωρεί πυροβολώντας η Διεύθυνση Φυλακών-«Το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να αποτελεί την πανάκεια»