Φωνές κομμάτων για υπόθεση Κατσουνωτού-«Το δημόσιο συμφέρον έγινε κυβερνητικό συμφέρον»

Λόγο για αμείλικτα ερωτήματα για τη Νομική Υπηρεσία και το ερώτημα ποιο είναι τελικά το περιεχόμενο του δημοσίου συμφέροντος, απευθύνει το ΑΚΕΛ, με αφορμή την απόφαση του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση Κατσουνωτού, την ώρα που και οι Οικολόγοι σημειώνουν σε ανακοίνωση τους πως «ξενίζει η αόριστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος» και πως είναι καιρός για συνταγματικό διαχωρισμό Εισαγγελίας και Νομικής Υπηρεσίας.  

Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς αναφέρει πως, «το «δημόσιο συμφέρον» έγινε ο μανδύας για το κυβερνητικό συμφέρον Ο χειρισμός της σύγκρουσης ανάμεσα στην Αστυνομία και τη Διεύθυνση των Φυλακών συνιστά άλλο ένα κρούσμα κατάλυσης του κράτους δικαίου στη χώρα μας επί ημερών Συναγερμού. Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτή τη θεσμική σύγκρουση, επιλέγει συνειδητά να μην σπάσει το απόστημα γιατί δεν θέλει να φανούν οι δικές της ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στις Φυλακές όσο και στην Αστυνομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχωρεί πυροβολώντας η Διεύθυνση Φυλακών-«Το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να αποτελεί την πανάκεια»

Την ίδια ώρα, αναφέρει ο Γιώργος Κουκουμάς, «προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για τη Νομική Υπηρεσία. Ποιο είναι τελικά το περιεχόμενο του «δημόσιου συμφέροντος» που επικαλείται κάθε φορά η Νομική Υπηρεσία; Για το ίδιο «δημόσιο συμφέρον» άλλωστε απάλλαξαν από τις κατηγορίες τους Ισραηλινούς πράκτορες στην υπόθεση του μαύρου βαν. Για το ίδιο «δημόσιο συμφέρον» δεν δημοσιοποιούν το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις. Για το ίδιο» δημόσιο συμφέρον» όσες υποθέσεις δεν βολεύουν την κυβέρνηση κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες ή μένουν στα συρτάρια», υποδεικνύει.

Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα και της Κυβέρνησης, αναφέροντας πως, «Η Νομική Υπηρεσία έγινε εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης του Συναγερμού. Το δημόσιο συμφέρον έγινε ο μανδύας για το κυβερνητικό συμφέρον. Η συγκάλυψη έγινε κανόνας. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι πίσω από το τρίγωνο Κυβέρνηση-Φυλακές-Αστυνομία υπάρχει ένα σκοτεινό παρασκήνιο και άπλυτα για πολλούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί «δημοσίου συμφέροντος», ο νέος όρος διαφθοράς και τα καυτά ερωτήματα

«Για αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει να κουκουλώσει τα πάντα. Η κοινωνία δεν στοιχίζεται πίσω από τη μια ή την άλλη πλευρά αυτής της σύγκρουσης, αλλά απαιτεί να μπει τέρμα σε αυτή. Απαιτεί διαφάνεια, λογοδοσία και κράτος δικαίου», κατέληξε.

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι σημειώνουν πως, παρακολουθούν με ανησυχία  τις εξελίξεις σχετικά με την καταγγελία της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών κα Αριστοτέλους. «Η απόφαση της Εισαγγελίας να μην προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά του Ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους και προσθέτουν:

«Καταρχήν ξενίζει η αόριστη και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση επίκληση του δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να μην προχωρήσει ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία παρά τις διαπιστώσεις του ποινικού ανακριτή κ. Αιμιλιανίδη. Ποιό είναι το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετείται από την μη δίωξη; Σε μια δεύτερη ανάγνωση αναδεικνύεται εκ νέου το ζήτημα της ταύτισης δύο εξ ορισμού ασύμβατων ρόλων: Δεν μπορεί ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας να είναι και ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Είναι ολοφάνερο ότι σε περιπτώσεις που όργανα της διοίκησης εγκαλούνται για ποινικά αδικήματα δεν μπορεί να ελέγχεται και να προωθείται η διαδικασία της δίωξης από το ίδιο πρόσωπο που θα κληθεί να υπερασπιστεί τη διοίκηση».

«Επιβάλλεται πλέον επιτακτικά να προχωρήσει ο συνταγματικός διαχωρισμός των δύο ρόλων. Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Δημητριάδης: «Πλήττεται το κύρος της Εισαγγελίας»

Πλήγμα για το κράτος δικαίου η απόφαση για το θέμα Κατσουνωτού, αναφέρει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη μελέτη του πορίσματος Αιμιλιανίδη και ο χρόνος που έχει επιλεγεί να γίνουν οι ανακοινώσεις δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για συγκάλυψη της υπόθεσης».

Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού».

Η Νομική Υπηρεσία, προσθέτει, «οφείλει να εξηγήσει με ποιο τρόπο εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από τη μη ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού. Όσο δεν το πράττει, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν την αμεροληψία τους και να υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στα όσα γνωρίζει ο κ. Κάτσουνωτος για πολλά και πολλούς. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην παραίτηση δύο ικανών στελεχών από τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. Το έργο της Διεύθυνσης των Φυλακών αξιολογείται και κρίνεται από τις αρμόδιες Αρχές και όχι με την εκστρατεία απαξίωσής τους».

Το κύρος και η αξιοπιστία της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, «ακόμα μια φορά πλήττεται ανεπανόρθωτα από τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις. Από την υπόθεση προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, το εξής ζήτημα: Εφόσον δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη, η Νομική Υπηρεσία οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα Αιμιλιανίδη, για να μπορούμε όλοι να κρίνουμε με αμεροληψία και διαφάνεια τη συγκεκριμένη απόφαση. Αν δεν το πράξει ας απαντήσει: γιατί ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα αφού δεν την έλαβε υπόψη;». 

Γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος, προσθέτει, για να αναφέρει ότι, «να γιατί η πρότασή μου για την ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα είναι περισσότερο επείγουσα παρά ποτέ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστο στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα ως Νομικού Συμβούλου του κράτους και, ταυτόχρονα ως Προϊσταμένου των διωκτικών Αρχών και για αυτό το άρθρο 113 του Συντάγματος πρέπει να τροποποιηθεί».

Κλείνοντας, ο κ. Δημητριάδης, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τους υποψηφίους για την Προεδρία να δεσμευτούν ότι το συντομότερο δυνατό μετά τις Προεδρικές εκλογές, όταν επαναλειτουργήσει η Βουλή, να θέσουν με τη διαδικασία του επείγοντος την ώριμη πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε άλλος να είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και άλλος ο προϊστάμενος για τις ποινικές διώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης