Τα περί «δημοσίου συμφέροντος», ο νέος όρος διαφθοράς και τα καυτά ερωτήματα

Ακέφαλες παραμένουν από σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές, όταν η Νομική Υπηρεσία κοινοποίησε την απόφαση της να μη διωχθεί ποινικά ο τέως διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός, για την παράνομη ανταλλαγή μηνυμάτων με βαρυποινίτη, αφού η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου είχαν προαναγγείλει πως μετά το τέλος των ερευνών και τις αποφάσεις θα αποχωρούσαν από το σωφρονιστικό ίδρυμα.   

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν περιορίζεται στα στενά όρια της Δικαιοσύνης, αλλά έχει και έντονη πολιτική πτυχή, αφού αναμφίβολα επηρεάζει τόσο την απερχόμενη Κυβέρνηση, ενώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναμένεται ότι θα απασχολήσει και τον προεκλογικό. Κι αυτό, όχι γιατί είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, αλλά διότι η ίδια η παρούσα Κυβέρνηση είχε φροντίσει στο παρελθόν να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις καινοτομίες, την αλλαγή κλίματος, τον εκμηδενισμό των αυτοκτονιών και τα απτά αποτελέσματα σωφρονισμού, που είχε καταφέρει να πετύχει η Διεύθυνση υπό την Άννα Αριστοτέλους και την Αθηνά Δημητρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχωρεί πυροβολώντας η Διεύθυνση Φυλακών-«Το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να αποτελεί την πανάκεια»

Σήμερα λοιπόν, οκτώ χρόνια μετά κι αφού όλο το προηγούμενο διάστημα λάμβαναν τα εύσημα για το έργο που επιτελούσαν, βρέθηκαν εκτεθειμένες και απροστάτευτες, μετά από μια καταγγελία που καθηκόντως υπέβαλαν κατά του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού. Όπως οι ίδιες υπέδειξαν εξάλλου, ένιωσαν πως τα όσα κατήγγειλαν για τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ήταν αυτά που καθοδήγησαν όλες τις ενέργειες από το σύστημα, όπως το χαρακτήρισαν για να τις εκδικηθεί.  «Το σύστημα δεν μας προστάτευσε στοιχειωδώς σε μια καθαρή υπόθεση κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσίας, οι οποίες αποτελούν πράξεις διαφθοράς», έγραφαν χθες στην ανακοίνωση, με την οποία κοινοποιούσαν την απόφαση τους να φύγουν από τις Κεντρικές Φυλακές, Αριστοτέλους και Δημητρίου.

Για την αποχώρηση τους , είχαν προειδοποιήσει εξ αρχής, αφού φάνηκε από νωρίς η πρόθεση, ώστε οι καταγγελίες να υποβαθμιστούν και ο τέως διοικητής της ΥΚΑΝ να πέσει στα μαλακά. Να υποβαθμιστούν, όχι μόνο νομικά αλλά και πολιτικά, αφού τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προτίμησε ουσιαστικά να εστιάσει σε τεχνικά ζητήματα, τύπους και διαδικασίες, παρά να πάρει ξεκάθαρη θέση και να εκφράσει μια πολιτική θέση, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις και να επιδείξει αποφασιστικότητα, διασφαλίζοντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίζει ποινικά το πόρισμα για Κατσουνωτό, επίκληση όμως στο… δημόσιο συμφέρον

To πολιτικό σκέλος

Ζήτημα και πονοκέφαλος όμως προκύπτει και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στη δύση της θητείας του βλέπει ένα από τα λεγόμενα succes story της θητείας του να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Κι αυτό, όχι επειδή υποβαθμίστηκαν οι καταγγελίες Αριστοτέλους σε πειθαρχικά αδικήματα που ενδεχομένως να μην διερευνηθούν και ποτέ, αλλά διότι ένας διορισμός για τον οποίο στο παρελθόν δήλωνε περήφανος, έφτασε στο σημείο να ερευνάται και να απειλείται έμμεσα ακόμα και με ποινικές διώξεις, επειδή τόλμησε να καταγγείλει έναν αξιωματικό της Αστυνομίας. 

Σήμερα καλείται να αποδεχθεί την αποχώρηση της Διεύθυνσης του Σωφρονιστικού Ιδρύματος και να προχωρήσει σε αντικατάσταση της, προκαλώντας όσο το δυνατό λιγότερο αναβρασμό εντός του Ιδρύματος. Ενός ιδρύματος που με κάθε ευκαιρία διαφάνηκε πως οι κρατούμενοι διατηρούν έντονη και ιδιαίτερα θετική άποψη για την Άννα Αριστοτέλους και την Αθηνά Δημητρίου, οι οποίες ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να ζητήσουν την μετακίνηση τους σε άλλη υπηρεσία, μετά τη χθεσινή απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, την Διεύθυνση ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος από τη μία με την κίνηση του τάχθηκε υπέρ τους και από την άλλη έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικαλείται το δημόσιο συμφέρον και ρίχνει στα χαμηλά τον Κατσουνωτό η Νομική Υπηρεσία

Συνεπώς, ο Νίκος Αναστασιάδης, για να μην δει τα πράγματα να εκτραχύνονται ακόμη περισσότερο και σε συνδυασμό με το γεγονός πως το θέμα των Φυλακών δεν έκλεισε αφού υπάρχουν σχετικές καταγγελίες και ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, καλείται πριν φύγει να διορθώσει μια δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση που δημιουργήθηκε, όχι με δική του προσωπική ευθύνη αλλά με την ανοχή του. Κι αυτή η διορθωτική του κίνηση θα πρέπει να υπολογίζει πως σε τρεις μήνες ένας νέος Πρόεδρος και ένας νέος υπουργός θα πρέπει να την υιοθετήσει για να κινήσουν όλα ομαλά. 

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να ισορροπήσει στις όποιες αποφάσεις ενδεχομένως να λάβει, συνυπολογίζοντας πως βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με τον υποψήφιο του κόμματος του, να έχει ανάγκη θετικές ειδήσεις που θα του δίνουν θετικό πρόσημο από την κοινή γνώμη και όχι ειδήσεις με οσμή σκανδάλου και υπόνοιες συγκάλυψης, όπως συμβαίνει στην προκειμένη, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ώρα που έγινε γνωστή χθες η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας. 

Σε μια περίοδο που το κυβερνών κόμμα, θέλει να αναδείξει πως ήταν αυτό που δημιούργησε την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και που πέρασε τα σχετικά Νομοσχέδια από τη Βουλή δημιουργώντας ένα πλαίσιο πάταξης τέτοιων φαινομένων, το τελευταίο που θα ήθελε ο Αβέρωφ Νεόφυτου και η Πινδάρου, ήταν τα σχόλια που κοινοποιούνται τις τελευταίες ώρες που επαναφέρουν ζητήματα ελλείμματα διαφάνειας, συγκάλυψη και υπενθυμίζουν την προηγούμενη ιδιότητα των Σαββίδη-Αγγελίδη ως υπουργοί της Κυβέρνησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να κλείσει το κεφάλαιο Φυλακές ο Πρόεδρος, το αφήνει ανοιχτό η Εισαγγελία

Το ουσιαστικό σκέλος

Η υπόθεση των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού, εξελίσσεται σε ακόμα μια υπόθεση στην οποία μπορεί ναι μεν να εντοπίζεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων και μάλιστα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, δεν οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Κι αν κάποιοι θεωρούσαν πως οι καταγγελίες της Διευθύνσης των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του Κατσουνωτού και ότι η παράνομη συνομιλία του με βαρυποινίτη, από τον οποίο μάλιστα ζητούσε βίντεο με προσωπικές στιγμές της Διευθύντριας, θα ήταν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να διωχθεί, όπως εξάλλου σημειώνει, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης στο πόρισμα που παρέδωσε, αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, οι οποίοι μάλιστα, εξήγαγαν το συμπέρασμα πως ίσως να το έκανε από υπερβάλλοντα ζήλο, δικαιολογώντας την διάπραξη αδικημάτων από ένα αξιωματούχο που θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα έπρεπε να τηρεί τους νόμους. 

Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ δηλαδή, ζητούσε βίντεο με προσωπικές στιγμές της Διευθύντριας των Φυλακών από βαρυποινίτη, όχι για να την πλήξει ή να την καταστρέψει, αλλά από υπερβάλλοντα ζήλο..., σύμφωνα τη Νομική Υπηρεσία. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε η ΥΚΑΝ που ασχολείται με υποθέσεις ναρκωτικών, να έχει το δικαίωμα και την εξουσία να διερευνά την προσωπική ζωή του οποιουδήποτε πολίτη. 

Νέος ορισμός της διαφθοράς

Πάντως από την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας προκύπτει και κάτι άλλο. Προκύπτει ένας νέος ορισμός της διαφθοράς, ο οποίος δεν διώκεται. Υπάρχει δηλαδή η διαφθορά με οικονομικά οφέλη και η διαφθορά χωρίς οικονομικά οφέλη. Η πρώτη διώκεται, η δεύτερη όχι. Αυτό αφήνεται να νοηθεί από την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία κατά λέξη αναφέρει πως, «έχοντας υπόψη τα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ σε σχέση με την καταγγελία, καθώς και τα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι ούτε ο κ. Αιμιλιανίδης, ούτε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που μελέτησαν τα ενώπιον τους στοιχεία, αποφάνθηκαν ή εισηγήθηκαν ότι στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς εκ μέρους του κ. Κατσουνωτού, με την έννοια του ότι αυτός απέβλεπε με κάποια πράξη του σε κέρδος».

Συνεπώς, η Νομική Υπηρεσία, από την μια ένιωσε την ανάγκη να... καθαρίσει τις σκιές γύρω από τον Μιχάλη Κατσουνωτό και από την άλλη, εξήγαγε το συμπέρασμα πως από τη στιγμή που ο κ. Κατσουνωτός δεν θα είχε κέρδος από την επικοινωνία με τον βαρυποινίτη και όσα ακολούθησαν, δεν διέπραξε διαφθορά. Συμπέρασμα και αναφορά από τον Γενικί και Βοηθό Εισαγγελέα που αποτελούν γρανάζι στο σύστημα της απονομής Δικαιοσύνης. Της ίσης απονομής Δικαιοσύνης.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τότε γιατί το διέπραξε; Η απάντηση που δίδει η Νομική Υπηρεσία είναι πως κινείτο στη βάση πληροφοριών, ότι ενδεχομένως κάποιοι να είχαν στο χέρι με τα εν λόγω βίντεο τη Διευθύντρια των Φυλακών. Βίντεο τα οποία εν τέλει ήταν προϊόν μυθοπλασίας από τον βαρυποινίτη αφού δεν κατείχε και δεν κατατέθηκαν από κανένα ενώπιον του Αιμιίανίδη, ενώ γελοιότητες τα χαρακτήρισε η Άννα Αριστοτέλους. Εξάλλου, αν υπήρχαν τα βίντεο, με τις 892 διαφορετικές εκδοχές τους, επειδή στην Κύπρο ζούμε, θα είχαν ήδη δαρρεύση. 

Και επειδή υπήρχαν ενώπιον του Κατσουμωτού πληροφορίες για ναρκωτικά και εγκλήματα, όπως η Νομική Υπηρεσία ανέφερε, ενημέρωνε με υπηρεσιακά σημειώματα τον Αρχηγό Αστυνομίας και την υπουργό Δικαιοαύνης. Και εδώ είναι που έρχεται το καυτό ερώτημα. Γιατί κανένας δεν επιχείρησε να ενημερώσει την ίδια τη Διευθύντρια των Φυλακών για όλα αυτά εκ των προτέρων, αφού ήθελαν να την προστατεύσουν; Και γιατί η επινοινωνία έγινε μετά τον εντοπισμό του κινητού, όπου ο Κατσουνωτός μέσω δικηγόρου προσκάλεσε για φαγητό την Άννα Αριστοτέλους; Και αφού ήθελε να... βοηθήσει, γιατί ένα από τα μημύματα του έλεγε πως ένα τέτοιο βίντεο θέλει που να τις κάφκουν και ξέρει τι θα το κάνει;

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Αν δηλαδή η κατάχρηση εξουσίας και η συνωμοσία, στην προκειμένη περίπτωση με έναν βαρυποινίτη, δεν είναι διαφθορά από έναν αξιωματικό της Αστυνομίας, τότε τι είναι διαφθορά; Και ποιοι είναι εκείνοι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτέλους, που σε κάθε υπόθεση που μπαίνει στα συρτάρια η Νομική Υπηρεσία επικαλείται; Ποιό συμφέρον μπαίνει πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας για ισονομία και Δικαιοσύνη; 

Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Όχι μόνο από τη σημερινή ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά από την ίδια την πολιτεία. Από τον κάθε αξιωματούχο, τον εκάστοτε Πρόεδρο, τον εκάστοτε υπουργό, τον κάθε βουλευτή, τον κάθε αξιωματικό, τον κάθε δικαστή, που επιφορτίστηκε από το κράτος να εξυπηρετεί το… δημόσιο συμφέρον. 

Δειτε Επισης

Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Αυτός καταζητείται από την Αστυνομία για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων στην Πάφο (pic)
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Νέοι βανδαλισμοί σε σχολείο-Έκαψαν αίθουσα Γυμνασίου στη Λευκωσία