Πώς απαντούν οι υποψήφιοι στο debate για φυλακές-Η μπηχτή για Κατσουνωτό και το κυνήγι μαγισσών
21:55 - 01 Δεκεμβρίου 2022
Στη θεσμική κρίση και στα όσα ακολούθησαν των καταγγελιών της Διεύθυνση των Φυλακών, κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι τρεις υποψήφιοι για τις Προεδρικές εκλογές κατά την διάρκεια του διακαναλικού debate.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πώς υπάρχουν διάφορα αφηγήματα και θα πρέπει να διερευνηθούν ζητήματα, ωστόσο όπως είπε δεν θα πρέπει να φτάνουμε σε κυνήγι μαγισσών.
Συγκεκριμένα ανέφερε πώς, «πλήρης διαλεύκανση και διερεύνηση των όσων συμβαίνουν και των όσων καταγγέλλονται, χωρίς να προτρέχουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Φαίνεται ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί πλήρως. Χρειάζεται και η αναγκαία μεταρρύθμιση, για να είμαστε σίγουροι ότι οι δομές, οι έλεγχοι και η εποπτεία είναι οι σωστοί. Έχουμε σύγκρουση μεταξύ θεσμών, αφηγήματα που είναι διαμετρικά αντίθετα και δεν είναι δυνατόν ο απλός πολίτης να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα. Διαφάνεια, λογοδοσία, απόδοση ευθυνών, χωρίς όμως να φτάνουμε σε κυνήγι μαγισσών για προώθηση πολιτικής ατζέντας ή γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανθρώπων ή μεταξύ θεσμών. Προσοχή, σοβαρότητα, με αίσθηση του κράτους δικαίου και κάνεις δεν είναι ένοχος πριν καταδικαστεί».
Στη συνέχεια ο Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς τι θα έπραττε αυτήν την στιγμή εάν ήταν Πρόεδρος, ανέφερε πώς, θα συγκαλούσε σύσκεψη για να κατατεθούν όλες οι απόψεις, ώστε να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ έστειλε το μήνυμα πως θα λάμβανε αποφάσεις με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα που λειτουργούν οι φυλακές.
Συγκεκριμένα ανέφερε, «θα καλούσα όλους τους εμπλεκόμενους για να συζητήσουμε επί όλων των θεμάτων. Να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις, που επηρεάζει αρνητικά και το περί δίκαιου αίσθημα. Να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για όλα αυτά και μετά από έρευνα θα λάμβανα αποφάσεις επί των δεδομένων. Είμαστε κράτος μέλος ΕΕ, υπάρχουν διεθνή πρότυπα που αφορούν και τη λειτουργία των φυλακών. Στη βάση αυτών των προδιαγραφών θα λάμβανα αποφάσεις, αφού είχα πλήρη εικόνα. Για να δίνουμε υπεύθυνες απαντήσεις πρέπει να έχουμε την πλήρη εικόνα».
Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πώς, σε ότι αφορά το πρόβλημα των κινητών θα πρέπει να υπάρχει φράχτης και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία, ενώ έριξε καρφί για την υπόθεση Κατσουνωτού, λέγοντας πως υπάρχουν όργανα της τάξης που επικοινωνούν με βαρυποινίτες. Ο κ. Αβέρωφ ανέφερε πως, « Δεν επιτρέπεται να έχουμε νόμους και να μην εφαρμόζονται. Απαγορεύονται τα κινητά στις Φυλακές. Να έχουμε όργανα της τάξης να επικοινωνούν με βαρυποινίτες δια μέσου κινητών. Οι Φυλακές είναι για σωφρονισμό, όχι ως έδρα για να οργανώνονται νέα εγκλήματα. Πρέπει αποτελεσματικά, αποφασιστικά να εφαρμοστούν οι σημερινοί νόμοι. Το 2022 το πιο εύκολο πράγμα είναι να ελέγξεις αν υπάρξουν κινητά, να βάλεις φράκτη και κάποιος αν περάσει κινητό στις Φυλακές να μην μπορεί να το χρησιμοποιεί. Πρέπει να προστατέψουμε και τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί ένας βαριάνος να είναι 40-45 χρόνια στο ίδιο πόστο. Χρειάζεται εναλλαξιμότητα. Πέραν από την εφαρμογή των νόμων χρειάζονται και θεσμικές αλλαγές».