«Δράκος» η Δράκου για παρακολουθήσεις-Το σύστημα στις Φυλακές και το μαύρο βαν

Μπροστά της βρίσκει για άλλη μια φορά την επιστολή της, που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι, η Στέφη Δράκου και είχε να κάνει με τις οδηγίες που έδινε στη Διεύθυνση των Φυλακών, για να αξιοποιηθούν οι «δυνατότητες του συστήματος», αφού η Άννα Αριστοτέλους ζητούσε από τη μια καθολική φραγή των κλήσεων ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του και να μην υπάρχει καν η δυνατότητα προσπάθειας κλήσεις από παράνομα κινητά, ενώ από την άλλη η υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε καταγραφή δεδομένων.  

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Δράκου, που είδε αυτούσια το φως της δημοσιότητας, μεταξύ άλλων έλεγε πως: 

α) Για κάθε προσπάθεια κλήσης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή προσπάθειας αποστολής γραπτού μηνύματος, το σύστημα, αφού ενεργοποιηθεί αυτόματα θα καταγράφει:

  • Το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση.
  • ΤΟ ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον αριθμό τηλεφώνου προς το οποίο γίνεται η κλήση
  • Τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται
  • Την ημερομηνία και ώρα της κλήσης.
  • Τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση

Μετά την επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, με νομικούς μάλιστα να υποδεικνύουν πως πρόκειται για καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κάτι για το οποίο χρειάζεται διάταγμα, ενώ από την άλλη, το ΑΚΕΛ έθεσε θέμα για το σύστημα, αφού διαπιστώθηκε πως τελικά η Κύπρος κατέχει σύστημα με τέτοιες δυνατότητες, για το οποίο, ειδικότερα το κόμμα της αντιπολίτευσης, ζητούσε εξηγήσεις, με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Γεωργίου, να ενημερώνει μάλιστα και την Επιτροπή PEGASUS που άρχισε έρευνα για τις παρακολουθήσεις.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ευρωκοινοβούλιο η παραδοχή Δράκου για παρακολουθήσεις-Κατεπείγουσα επιστολή

Στον απόηχο του σάλου, η Στέφη Δράκου απέρριψε τα περί παρακολουθήσεων τηλεφώνων και καταγραφής δεδομένων, παρά το γεγονός πως το φως της δημοσιότητας είδε και email της ανάδοχου που έλεγε πως το σήμα δεν θα μπορούσε να περιοριστεί εντός της κλειστής Φυλακής, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση ενεργοποίησης και άλλων δυνατοτήτων του συστήματος, θα καταγράφονταν δεδομένα και άλλων πολιτών, είτε αυτοί επισκέπτονταν τα Φυλακισμένα Μνήματα, είτε επρόκειτο για εργαζόμενους στη Πρεσβεία, είτε ήταν περίοικοι ή και μέλη του προσωπικού και οποιουδήποτε που στάθμευε στο χώρο των Φυλακών.

Τελικά, είχε ανακοινωθεί πως το σύστημα θα αναβαθμιζόταν και θα απόκοπτε πλήρως το σήμα και θα υπήρχε καθολική φραγή κλήσεων, ενώ για τις  άλλες δυνατότητες του συστήματος δεν είχε αναφερθεί οτιδήποτε. Σημειώνεται, πως από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος καταλόγιζε ευθύνες στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την ανάδοχο εταιρεία, οι οποίοι επέδειξαν ολιγωρία στην αναβάθμιση του συστήματος, παρά τις διαδοχικές επιστολές από τη Διεύθυνση των Φυλακών. 

Το όλο θέμα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο στον απόηχο της σύσκεψης που θα πραγματοποιείτο στο Προεδρικό με όλους τους εμπλεκόμενους για τις Φυλακές, όπου δεδομένου πως στη σύσκεψη κλήθηκε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, θα συζητείτο και το σύστημα της απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.   

Η αναφορά της Έφης Ξάνθου στην μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ για παρακολουθήσεις πολιτών μέσω του συστήματος των Φυλακών, ανάγκασε την υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει, η οποία με φανερά έντονο ύφος, απέρριψε για άλλη φορά τα περί παρακολουθήσεων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εντοπισμό. 

Η κ. Δράκου, με έντονο ύφος, ανέφερε πως δεν έχει δώσει οδηγίες για παρακολουθήσεις, λέγοντας πως, «έχω εκδώσει δύο ανακοινώσεις και στις δύο έχω εξηγήσει τι ακριβώς οδηγίες έχω δώσει. Η φραγή των τηλεφώνων ήταν η μια οδηγία που έδωσα και η δεύτερη οδηγία που έδωσα και δεν αναιρεί την πρώτη, είναι όταν δοκιμάζεται από κάποιο παράνομα να γίνει μια κλήση, πέραν από την φραγή, να εντοπίζεται η συσκευή του τηλεφώνου και να κατάσχεται. Αυτό έχει μεγάλη διαφορά από το να δίνω οδηγίες να παρακολουθείται το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων και λυπούμε αυτά που έχει πει η κ. Ξάνθου». 

Στη συνέχεια, η κ. Ξάνθου διευκρίνισε πως δεν είπε πως θα παρακολουθούνταν οι κλήσεις, λέγοντας πως, «με τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να χρησιμοποιείται το σύστημα, θα μπορούσε να γίνει παρακολουθήσεων των κλήσεων. Η επιστολογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, είναι ξεκάθαρη τι οδηγίες έδωσε η υπουργός και βλέπεις και την απάντηση της Διεύθυνσης. Και να υπενθυμίσω πως υπήρξε και μια προσπάθεια να κινηθεί ποινική διαδικασία ενώπιον της κ. Αριστοτέλους». Παράλληλα, η κ. Ξάνθου αναφέρθηκε και διάβασε αυτούσια τις οδηγίες της κ. Δράκου και τι θα κατέγραφε το σύστημα, όπως αυτά καταγράφονται πιο πάνω. 

Η κ. Δράκου ανέφερε πως, «οι οδηγίες μου ήταν ξεκάθαρες προς τη Διευθύντρια των Φυλακών, να διασφαλίσει ότι αυτή η δυνατότητα δεν δύναται. Δεν δέχομαι αυτό που λέει η κ. Ξάνθου και δεν μπορεί να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα και να δημιουργούμε μια εντύπωση στην κοινωνία, την οποία πραγματικά έχουμε συγχίσει. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Δεν θέλω να παρακολουθείται κανένα περιεχόμενο, καμία φωτογραφία, κανένα μήνυμα. Απλά θέλω να εντοπίζεται πέραν από την φραγή, η συσκευή και αυτό δεν αναιρεί το πρώτο και βοηθά τη Διοίκηση των Φυλακών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρις Τριανταφυλλίδης: Όφειλαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη Σαββίδης και Αγγελίδης

Η παραδοχή της εταιρείας 

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία η οποία έχει εγκαταστήσει το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, επιβεβαιώνει πως αν ενεργοποιηθεί το σύστημα για καταγραφή δεδομένων, τότε θα επηρεάζονταν οι επισκέπτες των Φυλακών που εισέρχονταν στους χώρους στάθμευσης, στα φυλακισμένα μνήματα, το προσωπικό ή ακόμα και τους περίοικους ή τους περαστικούς. Και αυτό διότι, δεν θα μπορεί να περιοριστεί εντός της κλειστής φυλακής, αφού εφάπτεται με άλλους χώρους και το σήμα έχει αποκλήσεις. 

Όπως αναφέρει, «η απενεργοποίηση λειτουργεί εντός των κοινόχρηστων χώρων των Κεντρικών, όπως parking, φυλακισμένα μνήματα, διαδρόμους κίνησης οχημάτων, κεντρική πύλη, σχολή δεσμοφυλάκων που γειτνιάζει με τη Βρετανική Πρεσβεία και δεν επικεντρώνεται μόνο εντός των πτερύγων που βρίσκονται οι κρατούμενοι. Συνεπώς οι συσκευές των παρευρισκόμενων πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων σε αυτούς τους χώρους επηρεάζονται. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως το περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το IMEI και IMSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κτλ».

Επίσης, όπως αναφέρεται, πολλές φορές το σύστημα παθαίνει βλάβες και προκαλείται απόκλιση της εκπομπής που απενεργοποιεί τα κινητά, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζονται και περιοχές εκτός φυλακών και τότε γίνεται παρέμβαση σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συνεπάγεται πως εάν ενεργοποιείτο το σύστημα για παρακολουθήσεις, θα είχε πρόσβαση στα κινητά των ατόμων που διαμένουν στην περιοχή, αδιακρίτως. 

Η εταιρεία, τονίζει πως «σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα», ενώ υποδεικνύει πως εάν εφαρμοστεί η καθολική απενεργοποίηση που εμπίπτει και στα πλαίσια του Νόμου, δεν θα συλλέγονται τα δεδομένα των πολιτών.  

Η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν 

Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, στην εταιρεία του κ. Ντίλιαν εκδόθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους ενός εκ. ευρώ, αφού διαπιστώθηκε παράνομη καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 925 χιλιάδων ευρών, αφού εντόπισε παραβίαση της Νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, αφού στις συσκευές του Ταλ Ντίλιαν που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν καταγεγραμμένες χιλιάδες διευθύνσεις συσκευών και καρτών SIM (MAC Adress IMEI κτλ).

Στην απόφασή της, όπως σημειώνεται, κατέληξε ότι, δραστηριότητες της εταιρείας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή δεδομένων Mac Address (Media Access Control Address) και IMSI (International Mobile Subscriber Identity) διαφόρων συσκευών, στα πλαίσια δοκιμών και παρουσιάσεων των τεχνολογιών, που η εταιρεία διενεργούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες των συσκευών, συνιστούσε παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, Αντικειμενικότητας και Διαφάνειας. Τα Mac Addresses είναι μοναδικοί αριθμοί που αναγνωρίζουν μία συσκευή όταν συνδέεται στο διαδίκτυο. Το IMSI είναι μοναδικός αριθμός, που περιέχεται σε κάρτες SIM (Subscriber Identity Module) και αναγνωρίζει ένα συνδρομητή όταν συνδέεται με το δίκτυο του παρόχου του. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση μίας συσκευής, σε διαφορετικούς χρόνους, μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του χρήστη της συσκευής».

Εξάλλου αρχικά η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε υπόθεση, τόσο εναντίον του Ντίλιαν όσο και κατά δύο συνεργατών του αλλά και της εταιρείας του με κατηγορίες για παράβαση του Νόμου περί τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Στην πορεία αποφασίσθηκε να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά των προσώπων και απλά επιβλήθηκε πρόστιμο 76 χιλιάδων ευρώ κατά της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;

Δειτε Επισης

Κατέθεσε η κατηγορούμενη ένα για τον φόνο του Δωρόθεου-Προβολή βίντεο, κλάματα και αλληλοκατηγορίες
Προτείνει εθνική στρατηγική για τα θανατηφόρα ο Μουσιούττας-Οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί
Πολίτης επικοινώνησε με αντιπροσωπεία στην Κύπρο για τους Takata και τον παρέπεμψαν στην Ιαπωνία
Πληροφορίες για πρώτο χτύπημα Κιέβου με βαλλιστικούς πυραύλους-Στόχος η πόλη Καράτσεφ
Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού σε παιδιά-Στο 90% η πληρότητα στο Μακάρειο
Νέες καταγγελίες Συνδέσμου Καταναλωτών για τις τιμές των καυσίμων-Ζητούν έρευνα των Αρχών
Καταζητείται για βία στην οικογένεια 41χρονος στη Λάρνακα(pic)
Παγκόσμιος συναγερμός-Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων ο Πούτιν
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το θάνατηφόρο με την 20χρονη-Κλείδωσε η παρουσία ατόμου στο χώρο αποσκευών
Τείνει χείρα φιλίας στις ΗΠΑ η Ρωσία-Ανοιχτή για ομαλοποίηση σχέσεων