Κρις Τριανταφυλλίδης: Όφειλαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη Σαββίδης και Αγγελίδης

To... πολυταλαιπωρημένο σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές ήρθε ξανά στο προσκήνιο, αφού η αναβάθμιση του προχωρά με ρυθμούς χελώνας, παρά τα εκατομμύρια που ξόδεψε το κράτος, με τον Γενικό Ελεγκτή, στην πρόσφατη του έκθεση, να δείχνει πως οι ευθύνες βαραίνουν την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την ανάδοχο εταιρεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπέδειξαν ολιγωρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά για την αποδόμηση των Φυλακών ο ΠτΔ-«Να αρθούν οι παρερμηνείες»

Μετά την έκθεση του Ελεγκτή τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αρμόδιο υπουργείο είχε αναφέρει πως η αναβάθμιση θα ολοκληρωνόταν μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως αυτή θα ολοκληρωνόταν μέχρι τον Νοέμβριο, η οποία όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα, ώστε να αποκόπτονται και οι άλλες οι συχνότητες. Υπενθυμίζεται, πως το εν λόγω σύστημα, για το οποίο το κράτος πλήρωσε πάνω από δύο εκατομμύρια, θα έπρεπε να εγκατασταθεί το 2018, ωστόσο αντί αυτού εγκαταστάθηκε εν τέλει το 2020. Εντούτοις, η τεχνολογία τρέχει με πιο γοργούς ρυθμούς από τον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα, λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση του, να έρθει στη ζωή μας το 5G, κάτι ανάγκαζε τους αρμοδίους να προχωρήσουν με την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να καλύπτει και αυτή τη συχνότητα και να αποκόπτεται το σήμα, χωρίς όμως αυτό να γίνει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός πως η σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Ιούνιου του 2022. 

Σημειώνεται, πως σε επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι και η οποία προκάλεσε σάλο και έβαλε σε μπελάδες την Κυβέρνηση, αφού υπήρχε παραδοχή από σπόντα για κατοχή συστήματος που κατέγραφε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα πολιτών χωρίς δικαστικό διάταγμα, η υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε την ενεργοποίηση των «δυνατοτήτων του συστήματος». Αυτές οι δυνατότητες, σύμφωνα με την απόρρητη επιστολή που διέρρευσε, είναι όπως το σύστημα καταγράφει το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση, το ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση, τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται, την ημερομηνία και ώρα της κλήσης και τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση. Σημειώνεται πως αυτά κατέγραφε και το κατασκοπευτικό βαν και η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε διωχθεί ποινικά, ωστόσο η υπόθεση έκλεισε μετά το πρόστιμο μαμούθ που επέβαλε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Υπενθυμίζεται πως τότε είχε υποδειχθεί και από τη Διεύθυνση των Φυλακών και από νομικούς, πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει, αφού το σήμα δεν μπορούσε να περιοριστεί εντός της κλειστής Φυλακής, η οποία εφάπτεται με πρεσβείες, Φυλακισμένα μνήματα και οικίες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται και τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και άλλων πολιτών, κάτι το οποίο απαγορεύεται. 

Είναι για αυτό το λόγο, που ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης θεωρεί πως ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που δεν έπρεπε να αρνηθούν και όφειλαν να παραστούν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς με βάση τους παρευρισκόμενους, θα συζητείτο το θέμα του συστήματος και δεδομένου πως η υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε τότε στην επιστολή της, με την οποία έδινε οδηγίες, γνωμάτευση της Εισαγγελίας. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος συγκάλεσε τη σύσκεψη μετά και την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας κατά των Φυλακών, για την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την έντονη δυσφορία του ως προς τον διαφορετικό χειρισμό που ακολούθησαν, ενώ παρά το γεγονός πως ο Γενικός και Βοηθός εξέφρασαν την θέση τους για τα μη αποτελεσματικά μέτρα, θεώρησαν πως η σύσκεψη αφορά την εκτελεστική εξουσία και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η αλλαγή στάσης της Νομικής Υπηρεσίας, η μείωση της έντασης και η επόμενη μέρα

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο Κρις Τριανταφυλλίδης, διερωτήθηκε, «μα δεν είναι σε όλες τις συσκέψεις που αφορούν υπηρεσιακά θέματα που παρίστανται ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, υπό την ιδιότητα των νομικών συμβούλων του κράτους; Δηλαδή, αν σε αυτή τη σύσκεψη συζητείτο το θέμα των κινητών στις Φυλακές, δεν χρειάζεται το κράτος, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τη σύσκεψη για να ακούσει τις απόψεις τους, την νομική συμβουλή των νομικών του συμβούλων, με ποιο τρόπο μπορεί νόμιμα να εφαρμοστεί το σύστημα, ενδεχομένως χωρίς να επηρεάζονται άνθρωποι, πολίτες, που ζουν σε μια περίμετρο 50-100 μέτρα από τις φυλακές; Που μπορεί το σύστημα που υπάρχει να μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργία και των δικών τους τηλεφώνων;»

Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε πως «εκεί θα πήγαιναν ή όφειλαν να πήγαιναν, και όφειλαν να καλούντο υπό αυτή την ιδιότητα και μόνο για να μην υπάρχει σύγκρουση θεσμών, υπό την ιδιότητα ως νομικοί σύμβουλοι της εκτελεστικής εξουσίας», ενώ σε ότι αφορά την θέση της υπουργού Δικαιοσύνης που επικαλέστηκε την νομική συμβουλή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, υπέδειξε πως «θα μπορούσαν να εγερθούν ζητήματα, για τα οποία να χρειαζόταν η νομική τους συμβουλή. Δηλαδή, ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Εκεί, θα έμπαιναν διάφορα θέματα πάνω στο τραπέζι. Ενδεχομένως να χρειαζόταν η νομική τους συμβουλή. Σίγουρα, και το τονίζω, δεν θα ήταν σωστό και να επέμβει κάποιος στο τρόπο που η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να χειριστεί το θέμα της διαφοράς με τη Διεύθυνση των Φυλακών, διότι ναι όντως, αφορά το ανεξάρτητο του θεσμού. Έχω απόψεις αλλά περιοίζομται να μην τις εκφράσω. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Εγώ γνωρίζω πως θα πήγαιναν εκεί, θα συμμετείχαν σε μια σύσκεψη, υπό την ιδιότητα τους ως νομικοί σύμβουλοι του κράτους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Προέδρου για τις Φυλακές-Έβαλε στη γωνιά Σαββίδη και Αγγελίδη

Ερωτηθείς, εάν ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας ενδεχομένως να ήθελαν να αποφύγουν θέματα γύρω από το χειρισμό των πορισμάτων που έκαναν, αυτό του Αιμιλιανίδη που ακόμη δεν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις σε σχέση με αυτό των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως «πιθανόν», ωστόσο θέλησε να τονίσει πως «εάν ετίθετο τέτοιο θέμα, μπορούσαν να πουν λυπούμαι, εδώ μπαίνε σε θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία του θεσμού και δεν θέλω να συζητήσω».  

Σε σχέση με διπλό καπέλο της Εισαγγελίας, αυτό του δημόσιου κατήγορου και του νομικού συμβούλου, ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την άποψη πως ενδεχομένως να ήρθε ο καιρός για να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, ώστε να γίνει διαχωρισμός αυτών των δύο εξουσιών. «Αλλά, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, ο τρόπος που ενεργεί ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας, είναι συμβατοί με το Σύνταγμα. Χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβουλεύτηκε με Αγγελίδη και Αριστοτέλους, κατέθεσε εισηγήσεις στον Πρόεδρο η Δράκου

 

Δειτε Επισης

Τον 50χρονο Αντώνη ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση κλοπής στο Παραλίμνι (pics)
Αυτός είναι ο καταζητούμενος για την απόπειρα φόνου-Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο 24χρονος (pics)
Θετικό πρόσημο στις ενέργειες για τους εγκλωβισμένους-Άλυτο πρόβλημα οι βεβαιώσεις Αστυνομίας για τις διελεύσεις
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Φυτεύονται τρεις χιλιάδες φυτοφράκτες στην Κύπρο-Βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας
Κατέθεσε η κατηγορούμενη ένα για τον φόνο του Δωρόθεου-Προβολή βίντεο, κλάματα και αλληλοκατηγορίες
Προτείνει εθνική στρατηγική για τα θανατηφόρα ο Μουσιούττας-Οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί
Πληροφορίες για πρώτο χτύπημα Κιέβου με βαλλιστικούς πυραύλους-Στόχος η πόλη Καράτσεφ
Έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού σε παιδιά-Στο 90% η πληρότητα στο Μακάρειο