Αντικαθιστά η Αρχή κατά της Διαφθοράς τους άλλους θεσμούς και υπηρεσίες;

Η χθεσινή επιστολή του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, μέσω της οποίας του ζητά να προβεί σε διερεύνηση αναφορικά με τη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Ρώσσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ, όπως αυτή αποδίδεται από τον Μακάριο Δρουσιώτη στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», αποτελεί επιβεβαίωση μιας τάσης που αναπτύσσεται το τελευταίο καιρό: Η ελπίδα αλλά και η ευθύνη για διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων, με υπόβαθρο σκανδάλου, να εναποτίθενται από τους καταγγέλλοντες στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής και όχι σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία με διερευνητικές ή ανακριτικές δυνατότητες, όπως είναι η Αστυνομία, η Νομική Υπηρεσία και η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Επίτροποι κτλ.

Ήδη, πριν καν ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία της, η Αρχή έχει δεχθεί πέντε καταγγελίες από θεσμούς και δεκαπέντε από πολίτες, με τον όγκο να αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενώπιον της Βουλής και ξεκινήσει επίσημα να τρέχει τις έρευνές της. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκονται και άλλες καταγγελίες που στρέφονται εναντίον αξιωματούχων και είτε αφορούν νέες υποθέσεις, είτε υποθέσεις που καταγγέλθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και θεσμούς στο παρελθόν αλλά έμειναν στάσιμες. Οι πιο πολύκροτες από αυτές τις καταγγελίες είναι αυτές που διαβιβάστηκαν από την Άννα Αριστοτέλους, ενώπιον της οποίας έφθασαν μαρτυρίες και στοιχεία, τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον Χρίστο Χριστοφίδη.

Στην περίπτωση της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, η οποία ήταν η πρώτη αξιωματούχος που αποτάθηκε στην Αρχή, είχε προηγηθεί η καταγγελία της κατά του Μιχάλη Κατσουνωτού στη Νομική Υπηρεσία, η οποία, παρά το γεγονός πως ο κόσμος βούιζε, δεν προέβη σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση -δεδομένης και της σοβαρότητας των καταγγελιών- και περίμενε τους δικηγόρους της να προβούν σε γραπτή καταγγελία για να δράσει. Αντιθέτως, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διενέργεια έρευνας, πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη και παρά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που προστατεύει όσους προβαίνουν σε καταγγελίες για διαφθορά. Μια έρευνα που διατάχθηκε μετά από πληροφορίες που έφθασαν συγκυριακά στην Αστυνομία μετά την καταγγελία της, καθώς και λόγω ρεπορτάζ που αφορούσε τις Κεντρικές Φυλακές και στο οποίο προβλήθηκαν φωτογραφίες, που επρόκειτο όμως για μαρτυρικό υλικό που παραδόθηκε από την πλευρά της Αριστοτέλους στον Αχιλλέα Αιμιλιανιδη και είχε εντοπιστεί στις συνομιλίες του βαρυποινίτη. 

Την ώρα που τα κίνητρα της δεύτερης έρευνας αμφισβητούνταν από πολλές πλευρές, ήρθαν οι μαρτυρίες προσώπων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως προσεγγίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, προκειμένου να καταθέσουν εναντίον των Φυλακών στη δεύτερη έρευνα, καθώς, όπως αναφέρθηκε σε μία περίπτωση, «είναι κρίμα ο Κατσουνωτός». Πρόκειται για τέσσερις μαρτυρίες, τις οποίες η Διευθύντρια διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για διερεύνηση, η οποία μάλιστα έκρινε πως υπάρχει αντικείμενο διερεύνησης και άναψε το πράσινο φως για έρευνα. Παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα της έρευνας είναι καθοριστικό ως προς τον τρόπο που λήφθηκαν οι καταθέσεις, αφού γίνεται λόγος για ανταλλάγματα σε ποινικές υποθέσεις και παρεμβάσεις από μέλη της Αστυνομίας σε μια ανεξάρτητη έρευνα, η Νομική Υπηρεσία, απόρριψε αίτημα των δικηγόρων της Αριστοτέλους για πάγωμα της δεύτερης έρευνας κατά των Φυλακών μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, λόγω του ότι την έρευνα, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε αποφασίσει -και συμφώνησε- ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Διευθύντρια των Φυλακών αποτάθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή, καθώς θα υπήρχε σύγκρουση. Στο μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Βουλής για τα διαβατήρια, ανώτερη λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, θέλοντας να δικαιολογήσει τις ενέργειες με τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, ανέφερε πως δεν είθισται να διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες για το ίδιο θέμα. Όμως στην περίπτωση των Φυλακών δεν τηρήθηκε η ίδια γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και τέταρτη μαρτυρία για περί deal από αστυνομικούς-Πράσινο Αρχής για διερεύνηση

Τον δρόμο προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ακολούθησε και ο Γενικός Ελεγκτής για το ζήτημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, καθώς θεωρεί πως υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, που προΐστανται της Νομικής Υπηρεσίας, αφού ενέκριναν εκατοντάδες πολιτογραφήσεις ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. H Ελεγκτική Υπηρεσία, στην επιστολή της προς την Αρχή περιλαμβάνει τα ευρήματα που καταγράφονται στην Έκθεση για τα χρυσά διαβατήρια, ενώ ανάμεσα στη λίστα των ονομάτων βρίσκονται τα δικηγορικά γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, δυο πρώην υπουργών και το δικηγορικό γραφείο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Πέραν της σύγκρουσης συμφέροντος που προκύπτει, στην απόφαση του Ελεγκτή ενδεχομένως να έχει προσμετρήσει η κόντρα που δημιουργήθηκε και καλά κρατεί μέχρι σήμερα, μεταξύ του ιδίου και της Νομικής Υπηρεσίας ως προς την άρνηση της να του παραδοθούν οι φάκελοι και τα στοιχεία για την δική του έρευνα, με τη δικαιολογία πως δεν μπορούν να διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες. Εξού και η πιο πάνω αναφορά της ανώτερης λειτουργού της Εισαγγελίας ενώπιον της Βουλής, η οποία όμως, όπως διατείνεται, μπάζει λόγω των διαφορετικών χειρισμών που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση των Φυλακών και των πολιτογραφήσεων. 

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του Ελεγκτή να προσφύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς χαιρετίστηκε από την Κυβέρνηση, αφού αρμόδια πηγή είχε δηλώσει πως πρόκειται για «μια εξέλιξη που θα επιτρέψει τη διερεύνηση από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και θα ρίξει φως στις σκιές που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν». Συνεπώς, από αυτή τη δήλωση της κυβερνητικής πηγής, εξάγεται το συμπέρασμα πως και η ίδια η Κυβέρνηση επιθυμεί την έρευνα, χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε προσκόμματα στο έργο της Αρχής. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κατήγγειλε, από τη δική του πλευρά, στην Ανεξάρτητη Αρχή προς διερεύνηση, ότι ξένοι επενδυτές πριν ή μετά τη λήψη κυπριακού διαβατηρίου, έκαναν μεγάλες εισφορές στον Δημοκρατικό Συναγερμό, παραθέτοντας συγκεκριμένες υποθέσεις που θεωρεί πως πρέπει να εξεταστούν.  

Σε αυτές τις ήδη γνωστές και δημόσιες καταγγελίες προστίθεται και η επιστολή Μαυρογιάννη, η οποία αφορά προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και προφανώς η κίνηση έχει προεκλογική σκοπιμότητα, είναι εκπεφρασμένη απορία πολλών γιατί καμία αρμόδια υπηρεσία στην Κύπρο δεν έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση των ισχυρισμών του Μακάριου Δρουσιώτη, αλλά ασχολήθηκε με αυτούς η PEGA από τις Βρυξέλλες.

Φαίνεται ότι πλέον, αξιωματούχοι και απλοί πολίτες, περιμένουν από την Αρχή κατά της Διαφθοράς να κάνει τις έρευνες που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να κάνουν άλλοι, γνωρίζοντας τις ανακριτικές της ιδιότητες αλλά και το γεγονός πως δέχεται ανώνυμες καταγγελίες, κάτι που φαίνεται να διευκολύνει κάποιους να παραχωρήσουν στοιχεία.

Η παρουσία του Χάρη Πογιατζή στο τιμόνι της Ανεξάρτητης Αρχής φαίνεται επίσης να ενισχύει την αξιοπιστία της στα μάτια όσων σκέφτονται να προβούν σε καταγγελίες. Πρόκειται για έναν πρώην Πρόεδρο Κακουργιοδικείου, που είναι εξαιρετικός γνώστης του ποινικού δικαίου. Κοινώς θεωρούν ότι, αν ο κ. Πογιατζής κρίνει, με την τεράστια ποινική εμπειρία του, ότι στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, θα είναι πολύ δύσκολο για τη Νομική Υπηρεσία να αμφισβητήσει τα ευρήματά του.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, πως τα ευρήματα της Αρχής θα καταλήγουν, τελικά, στη Νομική Υπηρεσία για αποφάσεις, καθώς δεν έχει διωκτικές εξουσίες, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους ότι και πάλι θα προκύπτουν συγκρούσεις και καθυστερήσεις, αφού θα βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η έκβαση των υποθέσεων που θα τεθούν ενώπιον της Αρχής και δεν ξέρουμε πώς θα ανταποκριθεί όταν αυξηθεί ο όγκος τους. Είναι, όμως, ήδη ξεκάθαρη η τάση να προτιμάται όποτε οι καταγγέλλοντες κρίνουν ότι η υπόθεσή τους είναι πολύ σοβαρή για να χαθεί στη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις ή στην έλλειψη βούλησης άλλων θεσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου