Από το «όλα καλά και άγια», σε... παραδοχές, κενά και νέες έρευνες για υποκλοπές
06:49 - 10 Νοεμβρίου 2022
Το πόσο επιφανειακά και μπακαλίστικα προσεγγίζονται κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και για την εθνική μας ασφάλεια από τους αρμοδίους, αποδεικνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε σχέση με το ζήτημα των παρακολουθήσεων και τις πολλές πτυχές του που αναδεικνύονται, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου, και οποίες αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η διαφάνεια, η ακεραιότητα και η πάταξη της διαφθοράς είναι έννοιες που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, μόνο στα λόγια και ποτέ στην πράξη.
Αυτό δεν το απόδειξε μόνο η τελευταία επίσκεψη της επιτροπής για τις παρακολουθήσεις που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Νομικών της κυπριακής Βουλής, όπου ακούσαμε δύο χρόνια μετά, πως οι αρμόδιοι θα διερευνήσουν το ένα, θα μελετήσουν το άλλο και θα ερευνήσουν ένα τρίτο θέμα που άπτεται των παρακολουθήσεων.
Συνοψίζοντας όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, πλέον δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, πρώτον για το αν στην Κύπρο πουλιούνταν - όπως αγοράζει κανείς τσίχλες από το περίπτερο - κακόβουλα λογισμικά υποκλοπών και δεύτερο, πως τα κακόβουλα λογισμικά και τα συστήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ταλ Ντίλιαν και τον Αβνί Σαχάκ, είχαν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε παράνομες υποκλοπές τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και πληροφοριών από τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονταν στην ακτίνα δράσης των συστημάτων.
Για το πρώτο, ότι δηλαδή εξάγονταν παράνομα λογισμικά, είναι κάτι που ουσιαστικά επιχειρήθηκε να πέσει στα μαλακά. Επί της ουσίας το συγκεκριμένο θέμα, μοιάζει με πολύ με το πάρτι των διαβατηρίων που στήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, είτε αυτές ήταν το Υπουργείο Εμπορείου, είτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε το Τμήμα Τελωνείων, είτε η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και έδωσαν το δικαίωμα σε επιτήδειους να εκμεταλλευτούν το φιλόξενο και σε πολλές περιπτώσεις τρύπιο κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον για να εξάγουν παράνομα τα λογισμικά διπλής χρήσης.
Για το δεύτερο, δύο χρονιά μετά που έκλεισε η υπόθεση του μαύρου βαν με την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Ταλ Ντίλιαν και των συνεργατών του, παραμένουν οι σκιές. Σκιές που επιχείρησε να διώξει με την παρουσία του στην επιτροπή Νομικών, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης. Ωστόσο τα ερωτήματα είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα και οι απαντήσεις τόσο σύνθετες και μπερδεμένες, που εναπόκειται στον κάθε ένα προσωπικά να επιλέξει εάν θα πειστεί ή όχι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει προσπάθεια αφοπλισμού του ο Αγγελίδης-«Δεν είμαι διεφθαρμένος»
Μάλιστα, το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας δηλώνει πως αυτό το θέμα θα τύχει διερεύνησης και δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις στα μέλη της επιτροπής Νομικών, καταδεικνύει και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα. Εξάλλου, ο Αρχηγός βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν κλήθηκε να απαντήσει, εάν η Αστυνομία συνεργάστηκε με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης του βαν, με τον Άριστο Δαμιανού να δηλώνει πως κατέχει στοιχεία που το αποδεικνύουν και τον Αρχηγό να επιμένει πως, με βάση την έρευνα που έκανε, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.
Πάντως, αν κάποιος κάνει ένα βήμα πίσω και δει από απόσταση τα γεγονότα, θα αντιληφθεί πως μετά το κλείσιμο της υπόθεσης του μαύρου βαν και πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, και πριν συσταθεί η Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, στην Κύπρο όλοι οι αρμόδιοι δήλωναν πως δεν υπάρχει θέμα παρακολουθήσεων, πως όλα είναι στο φως και πως κανένα ερώτημα δεν προκύπτει για χειρισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν από ολόκληρο των κρατικό μηχανισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο REPORTER παρουσιάζει την έκθεση PEGA-Όσα καταγράφονται για τις παρακολουθήσεις
Αντιθέτως, κάποιοι διαφήμιζαν πως η Κύπρος είναι ένα ευνομούμενο κράτος που βασίζεται σε αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Σήμερα μετά και την επίσκεψη της PEGA, όχι μόνο ξεγυμνώθηκαν όλοι αυτοί που επέμεναν πως όλα βαίνουν καλώς, αλλά αναδείχθηκαν στην επιφάνεια μια σειρά από κενά και τρύπες, που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πρόκειται για αδυναμία ή για συγκάλυψη.
Το ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, πλέον στρέφεται σε δύο ζητήματα. Πρώτον εάν οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ για εμπλοκή με οποιοδήποτε τρόπο του Αβέρωφ Νεοφύτου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και δεύτερον εάν θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα Στεφάνου για το μαύρο βαν. Για την εμπλοκή του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο μέσος πολίτης αναμένει ξεκάθαρες απαντήσεις, από τη στιγμή που ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής, έκανε λόγο για τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του, για τις πέτρες που σηκώνονται και είναι από κάτω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στην έκθεση PEGA για παρακολουθήσεις-Εμπλέκει ΥΚΑΝ και Αρχηγείο
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, γνωρίζει πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το τελευταίο που θα ήθελε, στη μάχη για να ανατρέψει τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, είναι το όνομα του να ακούγεται για τους λάθος λόγους, ειδικά εάν όπως επιμένει, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει ο ίδιος να δώσει απαντήσεις, να πει τι ακριβώς συνέβη και ποιο ήταν το καθεστώς της συνεργασίας του με τους Άβνι και Ντίλιαν, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σκιές.
Από την άλλη, το ΑΚΕΛ επιμένει και για το ζήτημα του πορίσματος Στεφάνου. Ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και της συγκεκριμένης υπόθεσης, αφού εάν ισχύει αυτό που κατά καιρούς κυκλοφορεί ως φημολογία, ότι δηλαδή το πόρισμα εντοπίζει ποινικά αδικήματα κατά συγκεκριμένων προσώπων, ωστόσο δεν έγινε οτιδήποτε από πλευράς Εισαγγελίας, τότε προκύπτει ένα ακόμα ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που μόλις χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, βρισκόμενος ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, βρέθηκε να απολογείται για την υπό εκκόλαψη συνεργασία του αδερφού του με τον κ. Άβνι, η οποία όπως είπε τελικά δεν προχώρησε.
Και τα δύο είναι κρίσιμα ζητήματα, που επηρεάζουν όχι μόνο την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αλλά πολύ περισσότερο – περισσότερο κι από ό,τι πιστεύει ο κάθε πολίτης ότι τον επηρεάζει προσωπικά - τη συνοχή της κοινωνίας, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ζωή μας, αλλά κυρίως τη δημοκρατία στη χώρα. Και για όλα αυτά θα πρέπει κάποια μέρα να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις που όπως φαίνεται δεν δόθηκαν, ούτε ενώπιον της PEGA, ούτε ενώπιον της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αποκαλύψεις της PEGA, τα παραθυράκια στο νόμο και ο μονόδρομος της Κυβέρνησης