Η αποτυχία για τα διαβατήρια, οι προσδοκίες του κόσμου και οι χαμένες απαντήσεις
06:34 - 05 Νοεμβρίου 2022
Όταν κυκλοφόρησε το βίντεο του Al Jazeera περάσαμε από μια φάση συλλογικού πανικού. Η κοινωνία, παρόλο που ήταν συνηθισμένη σε διάφορα στραβά κι ανάποδα, δεν μπορούσε να χωνέψει το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου. Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε τα λάθη της και ανέστειλε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Έμεινε όμως να αιωρείται η προσδοκία πως με κάποιο τρόπο θα μπορούσε αυτή η εικόνα να διορθωθεί κι οι πολίτες εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη για να καθαρίσει την «τάτσα».
Μέχρι στιγμής, όμως, ούτε η Δικαιοσύνη μπορεί να προσφέρει αυτή την αποκατάσταση του συλλογικού γοήτρου που αναζητούν οι πολίτες. Την Παρασκευή έπεσε η αυλαία της πρώτης δίκης που σχετίζεται με το ζήτημα των διαβατηρίων, με το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας να αθωώνει και τους εννέα κατηγορούμενους, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει τα αδικήματα ενώπιον Δικαστηρίου. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν τίθεται υπό συζήτηση ή αμφισβήτηση και είναι καθόλα σεβαστή. Είναι πολυσέλιδη και αναμένεται να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο έφεσης. Αυτή είναι δική της δουλειά και δεν αφορά τους πολίτες Εκείνο που συζητείται είναι το γεγονός πως οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν την εκδίκαση άλλων υποθέσεων μέχρι τα Δικαστήρια να προσφέρουν τον προσδοκώμενο επίλογο στο σκάνδαλο των διαβατηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσε η πρώτη υπόθεση για τα διαβατήρια-Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι
Η πολύκροτη υπόθεση του Al Jazeera ξεκίνησε να εκδικάζεται κουτσουρεμένη. Λίγες ημέρες πριν την έναρξή της, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε εντάλματα certiorari, βάσει των οποίων ακυρώθηκαν τα διατάγματα για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δύο εκ των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα μέλος του μαρτυρικού υλικού να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ούτε καν το ίδιο το βίντεο του Al Jazeera δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή θεωρείται παράνομη καταγραφή χωρίς ενισχυτική μαρτυρία. Άρα με το καλημέρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήττα Σαββίδη στο Ανώτατο, άκυρη η μαρτυρία από τηλεπικοινωνιακά για Al Jazeera
Κι όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο βοηθός του συμμετείχαν ως Υπουργοί στα διαβατήρια που αναφέρονται στις κατηγορίες, ώστε να στοιχειοθετηθεί ένσταση για κατάχρηση διαδικασίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε τελικά από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία ανέφερε στο Δικαστήριο ότι συμμετείχαν σε κάποιες ο ένας και σε άλλες και οι δύο.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση και το τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι σαφές πως στην πλέον εμβληματική υπόθεση γύρω από το σκάνδαλο των διαβατηρίων, παρουσιάζονται αρκετές δυσκολίες εκ προοιμίου και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην την κερδίσει ούτε αυτήν η Κατηγορούσα Αρχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφεραν αναβολή οι αναπάντητες επιστολές-Παραδοχή για εμπλοκή Εισαγγελίας
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο νομικό. Αποτελεί στα μάτια όλων μεγάλη παραδοξότητα το γεγονός πως πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στις διαδικασίες έγκρισης διαβατηρίων, αυτή τη στιγμή είναι και οι επικεφαλής της υπηρεσίας που διώκει τους κατηγορούμενους. Ιδιαίτερα από την στιγμή που η Νομική Υπηρεσία δέχεται φοβερές πιέσεις για μια σειρά από ζητήματα.
Κατηγορήθηκε για ολιγωρία στις υποθέσεις των διαβατηρίων, έχοντας καταχωρίσει λίγες υποθέσεις, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Μάλιστα, η υπόθεση που έχασε χθες ήταν η πρώτη από το πόρισμα Καλογήρου. Σημειώνεται ότι για το θέμα των πολιτογραφήσεων εκκρεμεί και η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή για διερεύνηση από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος εντοπίζει σύγκρουση συμφέροντος. Δήλωσε, μάλιστα, ενώπιον της Βουλής ότι ο κ. Αγγελίδης ως Υπουργός συμμετείχε σε 1000 πολιτογραφήσεις και ο κ. Σαββίδης σε 500-600.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εμπλοκή που φέρνει... επιπλοκή στη δίκη Al Jazeera και η αλλαγή ρόλων
Η Νομική Υπηρεσία κλήθηκε, επίσης, να δώσει εξηγήσεις στην PEGA για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και δη για τους χειρισμούς της υπόθεσης με το μαύρο βαν, ενώ αρνήθηκε να παραδώσει το σχετικό πόρισμα του ποινικού ανακριτή, προκαλώντας ποίκιλλες αντιδράσεις. Κι όλα αυτά, λίγες μέρες μετά που εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες μαζεύτηκαν έξω από το κτίριό της, διαμαρτυρόμενοι για την υπόθεση Θανάση, με αποτέλεσμα τελικά να αλλάξει τη στάση της και να δώσει στην χαροκαμένη οικογένεια πρόσβαση στο πόρισμα.
Αντιθέτως, συνεχίζει να τηρεί σιγή ισχύος για το άλλο πόρισμα που παραδόθηκε από τον ποινικό ανακριτή στη Νομική Υπηρεσία στις 15 Οκτωβρίου, εκείνο που αφορά την υπόθεση Κατσουνωτού. Παρά το γεγονός πως είναι έκτοτε ευρέως γνωστό πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εισηγείται ποινικές διώξεις εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός δεύτερου αστυνομικού και του βαρυποινίτη, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης δεν έχουν ανακοινώσει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε απόφασή τους. Χθες, μάλιστα, παραδόθηκε και το δεύτερο πόρισμα, για την έρευνα που είχε διατάξει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για πιθανή χρήση κινητών και ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τέσσερις ανακριτές σε αυτή την περίπτωση δεν εισηγούνται καμία δίωξη, αλλά πλέον τελεί κι αυτό υπό μελέτη, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης.
Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία και έχουν προσδοκίες από την έκβαση των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, που περνά μέσα από τα δικά της χέρια. Και ένας τόσο σημαντικός θεσμός του κράτους οφείλει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά κι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αλλιώς το ίδιο το κράτος χάνει αξιοπιστία στα μάτια τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- «Πολιορκείται» η Εισαγγελία, απανωτά μέτωπα αναζωπυρώνουν την αμφισβήτηση
- Παραδόθηκε το δεύτερο πόρισμα για Κεντρικές-Καμία εισήγηση για ποινικές διώξεις
- Το σκεπτικό της απόφασης που αθωώνει τους εννέα για διαβατήρια-Η πρώτη αντίδραση
- Η εμπλοκή που φέρνει... επιπλοκή στη δίκη Al Jazeera και η αλλαγή ρόλων