Παραδέχονται αδυναμία, αλλά μοιράζουν συγχαρητήρια για τη βία στα γήπεδα

Σε μια επιχείρηση, ο εργοδότης όταν προσλαμβάνει τους υπαλλήλους της εταιρείας του, τους ενημερώνει για τα καθήκοντά τους και αξιολογεί εάν μπορούν να την φέρουν εις πέρας. Αφού τους προσλάβει, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, συνεχίζει να αξιολογεί την πρόοδο τους για να διασφαλίσει πως επιτυγχάνουν τους στόχους που τέθηκαν από τον ίδιο. Εάν τα καταφέρνουν τους διατηρεί στο δυναμικό της εταιρείας, εάν δεν είναι ικανοποιημένος τους απολύει.  

Αυτό συμβαίνει και σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους. Το κράτος προσλαμβάνει υπαλλήλους, αξιωματούχους, υπουργούς και τους αναθέτει μια εργασία. Η Βουλή θέτει τους όρους εργασίας μέσα από τους Νόμους που ψηφίζει και όλοι οι υπόλοιποι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του Νόμου. Σε ένα ευνομούμενο κράτος του 21ου αιώνα θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο πως όποιος μπορεί συνεχίζει και όποιος δηλώνει αδυναμία πάει σπίτι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίαντας, Δίας, Παπαδόπουλος και Προεδρικό... Πώς χάθηκε το μέτρο

Η Βουλή μετά από τρομερές πιέσεις τις εκτελεστικής εξουσίας, πέρασε τον Νόμο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Ένας Νόμος που έγινε γνωστός ως η κάρτα φιλάθλου. Η Βουλή ορθά ή λανθασμένα –δεν είναι της παρούσης- ψήφισε τον εν λόγω Νόμο και έδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, όλα εκείνα τα εφόδια που επιζητούσαν για να πατάξουν τη βία από τους αθλητικούς χώρους.

Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, έφερε τις σφοδρές αντιδράσεις των οργανωμένων Συνδέσμων Φιλάθλων, οι οποίοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας απείχαν από τους αγωνιστικούς χώρους, δίδοντας χωρίς να το καταλάβουν ένα φοβερό δώρο στους κρατούντες. Η απουσία των οργανωμένων, έκρυψε καλά κάτω από το χαλί τα μαύρα χάλια της κυπριακής κοινωνίας. Για μήνες οι αγώνες γίνονταν μεταξύ συγγενών και φίλων και οι κυβερνώντες, περηφανεύονταν για την επιτυχία των μέτρων που υιοθέτησαν, αφού πράγματι η βία είχε παταχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οπαδοί επιτέθηκαν σε αστυνομικό και τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Παράλληλα με την απόφαση για αποχή οι οργανωμένοι, έδωσαν και υπεραρκετό χρόνο στην Αστυνομία να προετοιμαστεί. Να εκπαιδεύσει τους άνδρες της, να ετοιμάσει σχέδια δράσης, να εφοδιαστεί με τα κατάλληλα υλικά, έτσι ώστε αν ποτέ οι οργανωμένοι επέστρεφαν, να έβρισκαν απέναντι τους μια ισχυρή και υπολογίσιμη αστυνομική δύναμη που θα πάτασσε κάθε απόπειρα να ξεφύγει κάποιος από τα αθλητοπρεπή πλαίσια. Το ίδιο ισχύει και για τους επιτηρητές και τους υπεύθυνους ασφαλείας των γηπέδων, οι οποίοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ούτε εκπαιδεύτηκαν ποτέ, ούτε πραγματικά έκαναν αυτή τη δουλειά από μεράκι, αλλά πιο πολύ για να προσθέσουν ένα σεβαστό ποσό στο μηνιαίο τους εισόδημα από τα μεροκάματα.

Οι οργανωμένοι επέστρεψαν και δεν άργησαν να αντιληφθούν πως έκαναν λάθος που απείχαν για χρόνια από τα γήπεδα, αφού στην πράξη αντιλήφθηκαν πως η κάρτα φιλάθλου, είναι ένα κακόγουστο αστείο το οποίο σε καμία περίπτωση, ούτε τους φακελώνει, ούτε τους εντοπίζει, ούτε καθ' οιονδήποτε τρόπο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους ίδιους, σε ότι κι αν τους κατεβεί στο κεφάλι. Θέλουν να σπάσουν και να ρίξουν καρέκλες; Μπορούν! Θέλουν να φορέσουν κουκούλα και να ανάψουν καπνογόνα ή να ρίξουν κροτίδες; Μπορούν! Θέλουν να μπουν στο γήπεδο και να το μετατρέψουν σε αρένα πάλης; Και πάλι μπορούν! Τίποτα και κανένας δεν τους σταματά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλε κίτρινη σε Αστυνομία ο Αναστασιάδης-Ορφανές ευθύνες, μηδαμινές συλλήψεις

Σε μια κανονική χώρα θα ανέμενε κανείς πως λίγες ώρες μετά από τα νέα επεισόδια βίας, η πολιτεία θα εξέφραζε τον προβληματισμό της, θα ασκούσε αυτοκριτική, θα εντόπιζε τα λάθη στα σχέδια δράσης της Αστυνομίας, θα παραδεχόταν τα κενά στον Νόμο της κάρτας φιλάθλου ή θα εξήγγειλε μια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες.

Αντ' αυτού, η Κύπρος παρακολούθησε με έκπληξη την υπουργό Δικαιοσύνης να μοιράζει συγχαρητήρια στον Αρχηγό Αστυνομίας για την αποτελεσματικότητα (!) που επέδειξε η δύναμη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Λεμεσό. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Αρχηγό και τα μέλη της Αστυνομίας που επενέβησαν άμεσα, τάχιστα, έχουν προλάβει τα γεγονότα και ολοκληρώθηκε ευτυχώς το παιχνίδι χωρίς περεταίρω προβλήματα».

Κληθείσα να απαντήσει στις επικρίσεις για την κάρτα οπαδού, η υπουργός σημείωσε ότι «δεν συμφωνώ ότι η κάρτα φιλάθλου δεν φέρνει αποτελέσματα, αφού και με κάρτα φιλάθλου βλέπουμε κάποιους οπαδούς, εντός των γηπέδων να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν είναι ορθός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι μηχανισμοί λειτουργούν, όταν οι επιτηρητές δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, η Αστυνομία τάχιστα επενέβη και απέτρεψε οτιδήποτε χειρότερο. Είναι καιρός πλέον να λέμε τα καλά της Αστυνομίας και να αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που της ανήκουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα βίντεο από τα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών στο Τσίρειο

Επεισόδια που ξεκίνησαν πολύ πριν την έναρξη του αγώνα, όταν οπαδοί του Απόλλωνα επιτέθηκαν σε Αστυνομικό που διευθετούσε την τροχαία κίνηση και του έκλεψαν το τζόκεϊ, συνεχίστηκαν από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ που προσπάθησαν με ντου να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και κορυφώθηκαν με την είσοδο ομάδων από τις δύο κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο, όπου μετέτρεψαν το ταρτάν νότια του γηπέδου σε πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός οπαδού του ΑΠΟΕΛ. Και επεισόδια βέβαια που δεν σταμάτησαν εκεί αφού συνεχίσθηκαν μετά το τέλος του αγώνα εκτός αγωνιστικού χώρου, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να επιτίθενται με φωτοβολίδες και πέτρες στις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΜΑΔ.

Και διερωτάται κανείς: Που είδε την αποτελεσματικότητα η κυρία υπουργός; Ποιος είναι αυτός που την ενημέρωσε πως η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν αποτελεσματική; Έχει η ίδια προσωπική εικόνα για το τι συνέβη; Περιορίστηκε για άλλη μια φορά στα όσα της ανέφεραν οι συνεργάτες της; Αντιλαμβάνεται πως μένει και η ίδια εκτεθειμένη και παράλληλα εκθέτει και την Κυβέρνηση που της εμπιστεύτηκε ένα καίριο πόστο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλο και πιο κοντά στην απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Πώς απαντά ο Αρχηγός

Αλλά να το δεχθούμε κι αυτό. Ότι δηλαδή η Αστυνομία τα κάνει όλα σωστά, δεν υπάρχει πρόβλημα και η βία πατάσσεται από τις αρχές επιβολής του Νόμου; Γιατί τότε ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας δηλώνει πως εξετάζεται σοβαρά το θέμα απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων;

Με ποια λογική προχωρούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, αφού δέχονται συγχαρητήρια από την υπουργό για τη δουλειά της; Στα δικά μας μάτια, η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στα εκτός έδρας, δεν είναι τίποτα άλλο πέραν από παραδοχή της αποτυχίας. Μιας προδιαγεγραμμένης αποτυχίας, σε δύο επίπεδα. Πρώτον σε σχέση με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας για πάταξη της βίας από τους αθλητικούς χώρους και δεύτερον αδυναμίας της Αστυνομίας και ειδικά της ηγεσίας της δύναμης να εφαρμόσει και εκείνα τα λίγα που θα έπρεπε να κάνει.

Επιστρέφοντας στο πώς λειτουργεί μια ιδιωτική επιχείρηση και πώς το κράτος, ξεκάθαρα πλέον μπροστά από τα μάτια μας, παρακολουθούμε τους αδύνατους, τους μη καταρτισμένους και ενδεχομένως αδιάφορους υπαλλήλους του κράτους να δέχονται συγχαρητήρια για όσα δεν έκαναν. Αν αυτό γινόταν σε μια επιχείρηση, αυτή σύντομα θα έβαζε λουκέτο. Ίσως τελικά αυτός να είναι και ο απώτερος στόχος των συγχαρητηρίων. Το οριστικό λουκέτο στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρενέβη ο Αίαντας για τα επεισόδια εκτός του Τσιρείου-Ρίψη δακρυγόνων

Δειτε Επισης

Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Έριξαν κροτίδα στην είσοδο δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό-Το αντιλήφθηκε υπάλληλος
Καταζητείται ο 43χρονος Γιώργος Φράγκου για κλοπή φορτηγού (pic)
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Εντοπίστηκε να κινείται σε αγροτική περιοχή το βράδυ, είχε μαζί του κυνηγετικό-Χειροπέδες σε 33χρονο
Διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα και έκλεβε πολίτες-Χειροπέδες σε 43χρονο, καταζητείται δεύτερος
Χειροπέδες σε δεύτερο πρόσωπο για την κλοπή τριών οχημάτων στη Λάρνακα
Αναζητεί τον κάτοχο των 1,500 σφαιρών που εντοπίστηκαν στο Βατί η Αστυνομία
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό