Οι εμπειρίες του Ιταλού, η ακμή της βίας και η παρακμή της Αστυνομίας

Την περασμένη Τρίτη ήταν τέταρτος διαιτητής στον αγώνα για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Λειψίας και της Ρεαλ Μαδρίτης στη Γερμανία. Εκεί είχε την ευκαιρία να απολαύσει έναν πραγματικό αγώνα επιπέδου Τσάμπιον Λιγκ με πέντε γκολ, πλούσιο θέαμα και καυτή ατμόσφαιρα σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό κλίμα. 

Την Κυριακή βρέθηκε στο Τσίρειο Στάδιο. Φιλοξενήθηκε στις… υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και είχε την ευκαιρία να διαιτητεύσει το ντέρμπι μεταξύ του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ. Είχε την ευκαιρία δηλαδή να δει την ώρα του αγώνα οπαδούς να σκοτώνονται στην μια άκρη του γηπέδου, με τους επιτηρητές να μην μπορούν να κάνουν και πολλά. Διέκοψε τον αγώνα και προς δική του έκπληξη, αλλά και δική μας, είδε δύο διμοιρίες με αστυνομικούς, να εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο και άλλοι τρέχοντας και άλλοι περπατώντας να τον διασχίζουν κατά μήκος, για να βρεθούν στην άλλη πλευρά, για να χωρίσουν τους οπαδούς. Μάλιστα ένα λεπτό αργότερα χρειάστηκε να μετακινηθεί δυο τρία μέτρα, έτσι ώστε να μην εμποδίζει και την κλούβα της Αστυνομίας που διέσχισε το γήπεδο... Τι να σκεφτόταν άραγε ο Ιταλός διαιτητής Ντανιέλ Ντόβερι, την ώρα που εξελίσσονταν όλα αυτά; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο έργο θεατές ξανά και ξανά-Ντροπιαστικές εικόνες από τα επεισόδια...

Εικόνες που όλοι είχαμε αφήσει πίσω μας για μερικά χρόνια με την αποχή των οργανωμένων, πλέον μας έχουν γίνει συνήθεια, αφού κάθε αγωνιστική θα βρεθούν οι χούλιγκανς για να μας χαλάσουν τις Κυριακές μας. Το τραγικό είναι πως και η Αστυνομία βάλθηκε να μας επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία, πως και αυτοί αδυνατούν να διατηρήσουν την τάξη εντός και εκτός γηπέδων. 

Είναι εκπληκτικό να παρακολουθήσει κανείς τα βίντεο που οι ίδιοι οι χούλιγκανς ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν επίδειξη τα επίτευγμα τα τους, για πόση ώρα ανταλλάζουν πέτρες, κώνους, διαφημιστικές πινακίδες, με τους επιτηρητές να τους παρακολουθούν και την Αστυνομία να έρχεται από την άλλη άκρη του γηπέδου. 

Το πράγμα πλέον πρέπει να προσεγγιστεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το θέμα των χούλιγκανς, οι οποίοι ποτέ δεν εξαλείφθηκαν όπως διαλαλούσαν κυβερνητικά στελέχη τα χρόνια της αποχής. Οι χούλιγκανς είναι εδώ και αποτελούν το την εύφλεκτη ύλη που αργά ή γρήγορα θα βάλει μπουρλότο, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στα θεμέλια της κοινωνίας. Αποτελούν άλλωστε ένα κοινωνικό πρόβλημα που ποτέ και κανείς δεν προσέγγισε με την απαιτούμενη προσοχή και σοβαρότητα. 

Ευθύνη έχουν και οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για αυτές τις εικόνες. Εάν τις επικροτούν και τις προκαλούν θα πρέπει να κλείσουν. Εάν όχι, να δώσουν ονόματα και διευθύνσεις των λίγων που κάθε εβδομάδα αμαυρώνουν την εικόνα των ίδιων των Συνδέσμων και του κυπριακού ποδοσφαίρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου τα παρατράγουδα με τους οπαδούς στο Τσίρειο

Το πιο σημαντικό, όμως είναι άλλο. Είναι η αδυναμία της Αστυνομίας και η αδιαφορία του κράτους για αυτά που συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Σε μια χρονιά που η Κύπρος εκπροσωπήθηκε και πρώτη και ενδεχομένως τελευταία αφορά από πέντε ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μια χρονιά που τρεις ομάδες βρέθηκαν σε ομίλους και μια χρονιά που μια ομάδα συνεχίζει σε νοκ άουτ φάση, το κράτος ουσιαστικά αδιαφορεί,  αλλά ακόμα χειρότερα παραδέχεται ότι αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.  

Η λύση που θα δώσουν είναι απλή και αργά ή γρήγορα θα μας παρουσιαστεί ως «τα αυστηρά μέτρα της πολιτείας για πάταξη της βίας στα γήπεδα» και αυτά δεν θα είναι άλλα από την απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους. Ένα μέτρο που δεν θα τιμωρεί τους δέκα είκοσι κάθε ομάδας που αδυνατεί η Αστυνομία να εντοπίσει, αλλά τους χιλιάδες υγιείς φιλάθλους που σε δύσκολους καιρούς με τους οργανωμένους να απέχουν στήριξαν σε κρύα, βροχές και καύσωνες το προϊόν που ονομάζεται κυπριακό ποδόσφαιρο. Πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρο που θα επιχειρήσει να καλύψει τα χάλια των Αρχών, τιμωρώντας το 99% των υγειών φιλάθλων που δεν επικροτεί αυτές τις συμπεριφορές.

Η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που με κάθε ευκαιρία μας διαφήμιζαν για χρόνια πόσο καλή είναι η κάρτα φιλάθλου που πάταξε τη βία από τα γήπεδα, ουσιαστικά παραδέχονται ήττα. Μια ήττα που ήρθε με την επιστροφή των οργανωμένων, και κατέδειξε τη γύμνια όλου του συστήματος που δομήθηκε γύρω από την κάρτα φιλάθλου. Ακούγοντας κανείς τους διάφορους αξιωματικούς της Αστυνομίας, να επαναλαμβάνουν κάθε εβδομάδα πως «θα αξιολογηθεί το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των γηπέδων για εντοπισμό των χούλιγκανς», μόνο να γελάσει μπορεί, αν έχει υπόψη του τις αστείες εικόνες που για κάθε επεισόδια βίας δίδεται στη δημοσιότητα. Άνθρωποι με κουκούλες, γυαλιά και κασκόλ που αποκρύβουν τα χαρακτηριστικά του πρόσωπο τους, είναι αδύνατο να εντοπιστούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που μπουκάρει η Αστυνομία στο γήπεδο για να αντεπιτεθεί στους χούλιγκαν-Τρεις συλλήψεις

Το ερώτημα είναι, γνωρίζουν οι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των αγώνων, πως είναι παράνομη η χρήση κουκούλας εντός των κερκίδων; Πώς είναι δυνατό στα χθεσινά έκτροπα του Τσιρείου, να υπήρχε εντός αγωνιστικού χώρου, άτομο με κράνος μοτοσικλέτας, την ώρα που ο Νόμος της κάρτας φιλάθλου απαγορεύει ρητά τη μεταφορά του στις κερκίδες και προβλέπει μάλιστα πως πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος για να φυλάσσεται μέχρι το τέλος του αγώνα; Που καταλήγουμε; Στο ότι η πολιτεία αδυνατεί να εφαρμόσει το Νόμο. 

Αυτά μπορεί να είναι μικρά, μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά είναι κομμάτια του παζλ για εφαρμογή ενός Νόμου στην ολότητα του και όχι μόνο των Άρθρων που μπορεί η Αστυνομία και οι υπεύθυνοι ασφαλείας των γηπέδων να τηρήσουν. Ας μας πει η Αστυνομία. Πόσες συλλήψεις οπαδών έγιναν για τα έκτροπα εντός αγωνιστικού χώρου στο ΑΕΚ- Ανόρθωση; Πόσοι χούλιγκανς που επιχείρησαν να μπουν χωρίς εισιτήριο και τελικά μπήκαν στον αγώνα Άρης-ΑΠΟΕΛ συνελήφθησαν; Ποιοι έκαψαν τελικά τον νεαρό έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος; Ποιος σχεδιασμός είναι αυτός που επέτρεψε να συναντηθούν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ με αυτούς της ΑΕΛ έξω από το ΓΣΠ; Και τόσα άλλα ερωτήματα για όλα τα επεισόδια βίας που εκτυλίσσονται κάθε εβδομάδα.

Η μόνιμη απάντηση σε όλα αυτά από τους πλέον αρμόδιους, είναι ότι «τα γεγονότα αξιολογούνται». «Οι μαρτυρίες αξιολογούνται», «τα κλειστά κυκλώματα αξιολογούνται». «Τα βίντεο από τα social media αξιολογούνται». Όλα αξιολογούνται εκτός από αυτούς που αξιολογούν και οι οποίοι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έπιαναν απροβίβαστο βαθμό για όλα αυτά που τάχθηκαν, αλλά ποτέ δεν έκαναν. 

Δειτε Επισης

Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος
Αίσιο τέλος-Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ