Κοντά σε άπιαστο ρεκόρ το μεταναστευτικό, αλλά Συμβασιούχοι… από χρόνου με υγεία

Οι φωνές για καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, για πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, μπορεί να έφεραν αποτέλεσμα, αφού εγκρίθηκε τελικώς το κονδύλι που χρειαζόταν για τη δημιουργία Μονάδας Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, όμως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος, μέχρι να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο «όπλο», από το κράτος, για αναχαίτηση του μεταναστευτικού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκηρύχθηκαν κενές θέσεις Ειδικών Αστυνομικών-Όλες οι πληροφορίες

Δεδομένου ότι προκηρύχθηκαν οι θέσεις και το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εκπαιδευτούν οι συμβασιούχοι και στη συνέχεια να αρχίσουν δουλειά, δείχνει ότι η Μονάδα δεν θα είναι έτοιμη πριν το νέο χρόνο, κάτι που θα διογκώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, που βρίσκεται στην χειρότερη έκφανσή του. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και του όγκου των δεδομένων που καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Ασύλου που εξετάζουν τις αιτήσεις που λαμβάνουν, αποτελούν οι 16,705 αιτήσεις που έλαβαν στους εννιά μήνες του 2022 και οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά τρεις και πλέον χιλιάδες τις αιτήσεις για ολόκληρο το 2021, που είχαν αγγίξει τις 13,235. Ο φετινός αριθμός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δεν αποκλείεται να σπάσει το φράγμα των είκοσι χιλιάδων, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι πέρσι για την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος), οι αιτήσεις ήταν 8,650 και έκλεισαν το έτος στις 13 και πλέον χιλιάδες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρά επεισόδια στην ΥΑΜ-Σύροι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, έξι συλλήψεις

Πρώτη η Συρία και μετά οι αφρικανικές χώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, από τις δεκαέξι και πλέον χιλιάδες αιτήσεις, οι περισσότερες αφορούν πρόσωπα από τη Συρία, που για ακόμα μια χρονιά διατηρούνται στην κορυφή της λίστας μετανάστευσης προς την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος έχουν υποβάλει αίτηση 3,148 Σύριοι. 

Απ' εκεί και πέρα, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι αφρικανικές χώρες, άτομα από τις οποίες εργαλειοποιούνται από την Τουρκία για να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του μεταναστευτικού. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 2,522 αιτούντες άσυλο είναι Νιγηριανοί και 2468 Κονγκολέζοι. Στην τέταρτη θέση, με μεγάλη διαφορά από την πρώτη τριάδα βρίσκονται άτομα από το Πακιστάν (1,667), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Μπαγκλαντεσιανοί, Αφγανοί, Σομαλοί, Καμερουνέζοι, Ινδοί και Νεπαλέζοι.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2020 οι παράνομες αφίξεις μέσω της πράσινης γραμμής αφορούσαν κατά κύριο λόγο Σύριους και Ασιάτες, ωστόσο από το 2021 τα πρόσωπα από την υποσαχάρια Αφρική, φθάνουν ασταμάτητα στις ελεύθερες περιοχές με τις ευλογίες της Τουρκίας που εντείνει συστηματικά την υβριδική απειλή της.

Εγκρίθηκε σήμερα το κονδύλι για τους 300 στην πράσινη γραμμή-Αρχίζει η διαδικασία προσλήψεων

Οι κινήσεις της Τουρκίας στην σκακιέρα

Όπως είναι γνωστόν τις πάσι, η Τουρκία προβαίνει σε διάφορες κινήσεις στην σκακιέρα του μεταναστευτικού, από το 2021, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Κυπριακή Δημοκρατία σε ήττα, ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, επιχειρεί μέσω της ενίσχυσης της Πράσινης Γραμμής με φράχτες, έμψυχο δυναμικό και κάμερες να αντιστρέψει τα δεδομένα. Κάτι, που μέχρι στιγμής, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί, αφού δεν έχει λειτουργήσει το συγκεκριμένο τρίπτυχο. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι πρώτες σε αφίξεις εθνικότητες, δηλαδή αυτές από την υποσαχάρια Αφρική που φτάνουν στο νησί αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης στη κατεχόμενη Κύπρο, διέρχονται με την βοήθεια διακινητών στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή.

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται, το σύνολο των αφιχθέντων χρησιμοποιούν δύο Τουρκικών συμφερόντων αερογραμμές (Turkish Αirlines and Pegasus), ενώ το 80 % των αφιχθέντων στα κατεχόμενα διαθέτουν εικονική «φοιτητική βίζα» στα λεγόμενα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους. Το αεροπορικό τους εισιτήριο, συνήθως καταβάλλεται από τον διακινητή και με την άφιξη τους παραχωρείται «VISA» 60 ημερών στο ψευδοκράτος.

Σημειώνεται ότι 85 στους 100 αφιχθέντες είναι μονήρεις άνδρες ηλικίας 18 με 38 ετών, ενώ κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζεται και στις αφίξεις των ασυνόδευτων παιδιών.  Εξάλλου, στην πλειοψηφία τους τα κατευθυνόμενα  άτομα, από την Τουρκία  με την καθοδήγηση κυκλωμάτων, δηλώνονται ως «φοιτητές» για  να διέλθουν στις ελεύθερες  περιοχές, μέσω της Πράσινης Γραμμής.  

Πετυχημένο το μοντέλο επιστροφών-Χιλιάδες συλλήψεις

Την ίδια ώρα, ένα μοντέλο που έθεσε σε εφαρμογή το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο φαίνεται ότι έχει πετύχει, αφορά τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Η επιτυχία στο συγκεκριμένο εγχείρημα αποτυπώνεται και πάλι μέσα από τους αριθμούς, που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. 

Μόνο για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2022, επιστράφηκαν 5585 μετανάστες, με τους πλείστους εξ' αυτών να είναι άτομα από την Ινδία, το Πακιστάν, το Κόνγκο, το Μπανγκλαντές, τη Νιγηρία και το Καμερούν. 

Οι επιστροφές που γίνονται κατέστησαν την Κύπρο ως πρώτη σε αναλογία πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι για το 2021, οι επιστροφές ήταν 2320, ενώ όσο πιο πίσω γυρίζει ο χρόνος, είναι όλο και λιγότερες. Το 2020 ήταν 1272, το 2019 μόλις 417, ενώ το 2018 695. Σημειώνεται πάντως ότι το κράτος το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να επαναπατρίσει μετανάστες με σχέδιο oικοθελούς επιστροφής, δίδοντας οικονομικά κίνητρα σε όσους το πράξουν.

Όπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Αστυνομία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνελήφθησαν πέραν των τεσσάρων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, ενώ 994 εντοπίστηκαν να διαμένουν παράνομα στο έδαφος που ελέγχεται από τη Δημοκρατία. Εξ' αυτών οι 331 ήταν συλληφθέντες, ενώ οι υπόλοιποι αναχωρήσαντες οικειοθελώς. 

Συνεχής μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πέραν της μάχη που δίνει το ΥΠΕΣ εντός συνόρων για αναχαίτιση του μεταναστευτικού, προσπάθειες και διαβήματα γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στο πρόβλημα. 

Το πρόσφατο προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγνωρίζει επίσημα και για πρώτη φορά, το δικαίωμα παρεμπόδισης εισόδου στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, διασαφηνίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί το εξωτερικό σύνορο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο Νίκος Νουρής έχει ζητήσει, όπως τεθούν συγκεκριμένοι προϋποθέσεις για την παραχώρηση από την Ε.Ε. της βοήθειας προς την Τουρκία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το μεταναστευτικό, προκειμένου οι όροι αυτοί να προστατεύουν ταυτόχρονα και την Κυπριακή Δημοκρατία από τις μεταναστευτικές ροές. 

Πρόσθετα διεκδίκησε την ανάγκη αναστροφής των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των τετελεσμένων που επιχειρούν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, ενώ σύντομα θα γίνει συνάντηση μεταξύ των δυο αρμόδιων υπουργών εσωτερικών και εργασίας για μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας μεταναστών. Η υιοθέτηση μέτρων θα αφορά τόσο κατά των παράνομα εργαζομένων όσο και κατά των εργοδοτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δύο τροχαίες συγκρούσεις στον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς-Λευκωσίας, κλειστή η μία λωρίδα
Θρήνος για τα τέσσερα θύματα της ασφάλτου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και η συστάσεις σε πολίτες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Συγκρούστηκαν δυο οχήματα, εκτινάχθηκαν σκύλοι και ενεπλάκησαν άλλα τρία στο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο (pics)
Μελετά εκ νέου στρατηγικές δράσεις για πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων μετά τα δύο θανατηφόρα η Αστυνομία
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο-Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο σημείο (pics)
Θλίψη στον Παν.Συ.Φι. Ανόρθωσις Αμμοχώστου-«Νικόλα ζεις για πάντα μαχητής»
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό ο 44χρονος Μιχάλης (pic)