Αυξήθηκαν οι καταγγελίες ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
06:45 - 27 Οκτωβρίου 2022
Το γεγονός ότι πριν ακόμα λειτουργήσει επίσημα, αφού εκκρεμούν οι κανονισμοί λειτουργίας της, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχθεί ήδη δεκαπέντε καταγγελίες, καταδεικνύει την ανάγκη λειτουργίας της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, οι κανονισμοί της οποίας μόλις χθες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η έγκριση των κανονισμών, αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα, που φέρνει όλο και πιο κοντά, αλλά πάντα με την ανάλογη καθυστέρηση που διέπει ότι σχετίζεται με τη γραφειοκρατία του κυπριακού δημοσίου, την πλήρη λειτουργία της Αρχής, που θα της επιτρέψει να αρχίσει την διερεύνηση των υποθέσεων που τέθηκαν ενώπιον της, τόσο από πολίτες όσο και από κρατικούς αξιωματούχους, αφού όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη υποβληθεί καταγγελίες, τόσο από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη όσο και από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σηκώνει μανίκια η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της
Οι κανονισμοί, οι οποίοι πέρασαν από το κόσκινο και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παίρνουν πλέον τον δρόμο προς τη Βουλή, όπου απομένει η έγκριση τους κι από την Ολομέλεια του Σώματος, αφού συζητηθούν πρώτα στην επιτροπή Νομικών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Νιόβη Παρισινού, οι κανονισμοί αφορούν:
-τον καθορισμό του τρόπου διεξαγωγής των εργασιών της Αρχής, της διαδικασίας κατά τις συνεδρίες της Αρχής και του τρόπου τήρησης των πρακτικών.
-τον καθορισμό της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης καταγγελιών ή/και πληροφοριών.
-τον καθορισμό της διαδικασίας συλλογής, επεξεργασίας και αξιολόγησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
-τον καθορισμό των λόγων και προϋποθέσεων για την υποβολή αιτήματος από την Αρχή με σκοπό τη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή/και πληροφοριών.
-τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης καθηκόντων των λειτουργών επιθεώρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή Νομικών της Βουλής, παρά το γεγονός ότι έχει ενώπιον της σημαντικά Νομοθετήματα που θα πρέπει να εξετάσει και να στείλει στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του χρόνου, τόσο για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ειδικά για τους Νόμους του Οικογενειακού Δικαστηρίου, όσο και τα Νομοσχέδια για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, τα οποία είναι δεσμευτικά για να αντληθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα στη συζήτηση των Κανονισμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφεραν αναβολή οι αναπάντητες επιστολές-Παραδοχή για εμπλοκή Εισαγγελίας
Παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, αναμένεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Κανονισμοί για τη λειτουργίας της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, θα εγκριθούν πριν το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα.
Εάν ο στόχος που τέθηκε επιτευχθεί, τότε εκτιμάται πως με τον νέο χρόνο η Αρχή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να ξεκινήσει την εξέταση, τόσο των υποθέσεων που έχει ήδη ενώπιον της όσο και όσων ενδεχομένως να προκύψουν μετά τη λειτουργία της.
Το γεγονός πάντως, πως ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, λήφθηκαν περίπου δεκαπέντε καταγγελίες, καταδεικνύει την ανάγκη για την ύπαρξη της Αρχής, αφού πολλοί είναι αυτοί που εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να καταγγείλουν φαινόμενα διαφθοράς σε αυτήν, δείχνοντας παράλληλα και την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στις αστυνομικές Αρχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Εισαγγελίας για εμπλοκή Γενικού και Βοηθού στα διαβατήρια των κατηγορουμένων για Al Jazeera
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής επώνυμα έχουν κατατεθεί στην αρχή οι τρεις επώνυμες καταγγελιες:
Α) από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος ουσιαστικά καλεί την Αρχή κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων, μετά και από την τελευταία Ειδική Έκθεση που εξέδωσε τον περασμένο Αύγουστο, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, θεωρεί πως η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να την εξετάσει, λόγω σύγκρουσης συμφέροντος που προκύπτει για τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητάς τους, ως μέλη του Υπουργικού που ενέκρινε διαβατήρια.
Β) από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, ο οποίος είχε καταγγείλει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ότι ξένοι επενδυτές πριν ή μετά τη λήψη του κυρπιακού διαβατηρίου, κατέθεταν χρηματικά ποσά στα ταμεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ως εισφορές.
Γ) από τη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών η οποία διαβίβασε στην Αρχή μαρτυρίες που δείχνουν προτεινόμενα deal σε πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν εναντίον της στη δεύτερη έρευνα. Οι καταγγελία εμπλέκει τους δύο εκ των τεσσάρων ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας και οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των ανεξάρτητων ανακριτών που καταρτίζεται από τη Νομική Υπηρεσία.
Επιπλέον πέραν από τις επώνυμες καταγγελίες από αξιωματούχους, η Αρχή έχει ενώπιον της και καταγγελίες από πολίτες που ουσιαστικά, μη έχοντας εμπιστοσύνη στις διωκτικές Αρχές του κράτους, προσέφυγαν στην Αρχή, θεωρώντας πως αυτή τη στιγμή, είναι η μόνη που είναι σε θέση να διερευνήσει εις βάθος και αντικειμενικά τις υποθέσεις διαφθοράς που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος και πρώην υπουργοί στη λίστα ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς
Βέβαια θα πρέπει να σημειώσει κανείς, πως η Αρχή Κατά της Διαφθοράς, με βάση και τον Νόμο που πέρασε από τη Βουλή, ουσιαστικά έχει τον πρώτο, αλλά όχι τον τελευταίο λόγο στο τι μέλλει γενέσθαι σε μια υπόθεση, αφού μετά τη διερεύνηση, και αφού διαπιστώσει πως υπάρχει εύλογη υποψήφια διαφθοράς σε μια υπόθεση, θα πρέπει να τη διαβιβάσει στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα αποφασίσει εάν θα την καταχωρήσει ενώπιον του Δικαστηρίου.
Το γεγονός πάντως ότι ο Επίτροπος Διαφάνειας και πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, προέρχεται από το Δικαστικό σώμα και αφυπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου του Κακουργιοδικείου, ουσιαστικά αποτελεί μια δικλίδα ασφαλείας, ότι ο ίδιος προτού παραπέμψει μια υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία, αυτή θα είναι καλά δεμένη και δεν θα μπορεί να συμβεί αυτό που ουκ ολίγες φορές συμβαίνει στην Κύπρο, όπου λόγω έλλειψης μαρτυρικού υλικού, οι υποθέσεις, είτε κλείνουν πριν πάνε στο Δικαστήριο, είτε καταρρέουν ενώπιον του Δικαστηρίου σαν χάρτινος πύργος.
Το σίγουρο, είναι πως η Κύπρος σήμερα, μετά από μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς των τελευταίων χρόνων, έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ έναν θεσμό που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα μπορεί στον βαθμό που της επιτρέπεται από τη Νομοθεσία, να διασφαλίσει πως οι υποθέσεις διαφθοράς που τίθενται ενώπιον της, ούτε θα κουκουλώνονται, ούτε θα συγκαλύπτονται και πως ο τίτλος του Επιτρόπου Διαφάνειας, θα δικαιολογείται από τη λογοδοσία και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Χάρη Πογιατζή, ο οποίος ουσιαστικά καλείται να λειτουργήσει παραδειγματικά και για τους υπόλοιπους ανεξάρτητους αξιωματούχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθεσε θέμα για Σαββίδη-Αγγελίδη η υπεράσπιση στην πρώτη δικάσιμο για Al Jazeera