Στην πρίζα οι αρμόδιοι για υποκλοπές-Τα δύο επίπεδα ερευνών της PEGA στην Κύπρο
06:30 - 25 Οκτωβρίου 2022
Μια εβδομάδα απομένει μέχρι η αποστολή της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλώσει την άποψη της για την εμπλοκή των κρατικών Αρχών και ιδιωτικών εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα μας, στο μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που ξέσπασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη χρήση παράνομων λογισμικών εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.
Η σημαντικότητα της επίσκεψης της αποστολής στην Κύπρο, αναδεικνύεται και μέσα από το γεγονός ότι η Κύπρος γίνεται η δεύτερη χώρα της ΕΕ που θα επισκεφθεί η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την Πολωνία, ενώ θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως, τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ελλάδα, οι αρχές των χωρών επιβεβαίωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο την παράνομη παρακολούθηση συγκεκριμένων πολιτών, κυρίως πολιτικών και δημοσιογράφων.
Την ίδια ώρα οι Αρχές στην Κύπρο, αρνούνται την οποιαδήποτε παράνομη χρήση των συγκεκριμένων λογισμικών στο έδαφος της χώρας, στη σκιά βέβαια της υπόθεσης του μαύρου βαν, αλλά των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη λειτουργία ξένων εταιρειών που εξάγουν τα εν λόγω λογισμικά, αλλά και των στοιχείων για παράνομη χρήση τους ακόμα και από κρατικές υπηρεσίες, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίζονται τα σχετικά δικαστικά διατάγματα. Μια σειρά από γεγονότα όμως, ακόμα και εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Κύπρου σε διάφορα επίπεδα και κυρίως, εγείρουν πολλαπλάσια ερωτηματικά, σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έφοδος» Europol στις τοπικές Αρχές που αρνούνται να συνδράμουν για υποκλοπές
Το ενδιαφέρον της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβούλιο, σε ότι αφορά την Κύπρο, φαίνεται ότι εστιάζεται σε δύο πολύ σημαντικά επίπεδα. Αυτό προκύπτει μέσα από τις συναντήσεις που επεδίωξαν να έχουν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης τους στην Κύπρο τα μέλη της, με πρόσωπα που θεωρούν κλειδί στις έρευνες που διεξάγουν. Αυτά είναι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εμπορίου, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, εκπρόσωποι της Βουλής, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδη και τον CEO της CYTA Ανδρέα Νεοκλέους.
Επιπλέον η επιτροπή ζήτησε να συναντήσει τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης του μαύρου βαν και των υποκλοπών κατά πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος παρά το γεγονός ότι μετέφερε την έδρα της εταιρείας του στην Αθήνα, συνεχίζει να ζει στην Κύπρο. Την ίδια ώρα στη λίστα της Επιτροπής, φαίνεται ότι μπήκε και ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ετοίμασε για λογαριασμό της Νομικής Υπηρεσίας το πόρισμα για το μαύρο βαν του Ταλ Ντίλιαν στο οποίο διερευνήθηκαν και θέματα παρακολουθήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δράκου, Σαββίδης, Πηλείδου και Ντίλιαν στη λίστα των «ανακρίσεων» για υποκλοπές
Παράλληλα, η Επιτροπή πρόσθεσε στη λίστα και τη δικηγόρο, που σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, έπεσε θύμα παρακολούθησης από την NSO, επειδή εκπροσωπούσε πρόσωπα από το εξωτερικό που είχαν αποδεδειγμένα πέσει θύματα παρακολούθησης και είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Από τις προσκλήσεις που απέστειλε η Επιτροπή PEGA, λοιπόν, προκύπτει ότι το πρώτο θέμα που θέλει να ανιχνεύσει κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο, έχει να κάνει με το θέμα παράνομων υποκλοπών εντός της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση κλήθηκαν να καταθέσουν η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Ταλ Ντίλιαν και ο Ηλίας Στεφάνου. Αυτό άλλωστε είναι τα πλέον αρμόδια για να ξεκαθαρίσουν στα μέλη της Επιτροπής, εάν το ενδεχόμενο ύπαρξης παράνομων υποκλοπών διερευνήθηκε επαρκώς ή εάν τελικά υπήρξε συγκάλυψη, είτε για το μαύρο βαν, είτε για άλλες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως η χρήση τέτοιων λογισμικών από υπηρεσίες της Αστυνομίας, που με βάση το Νόμο δεν θα έπρεπε να είχαν πρόσβαση ή χωρίς την έκδοση των σχετικών διαταγμάτων από τα Δικαστήρια, όπως επίσης και το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, όπου η υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε από σπόντα πως το σύστημα είχε τη δυνατότητα να καταγράφει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, για τα οποία η εταιρεία του Ντίλιαν είχε πληρώσει πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγίδα σε Κύπρια δικηγόρο και μυστικές εξαγωγές-Έκθεση για κατασκοπευτικό θρίλερ
Άλλωστε μια από τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης των υποκλοπών στην Κύπρο, όσο κι αν υπήρξε προσπάθεια για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ήταν αυτό του μαύρου βαν. Κι αυτό διότι η κοινωνία ποτέ δεν αποδέχθηκε πως μια τόσο σοβαρή υπόθεση, έκλεισε απλά με ένα πρόστιμο με απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, χωρίς να υπάρξουν ποινικές διώξεις, την ίδια ώρα που οι κακές γλώσσες ενέπλεκαν την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα τον αδερφό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με τον Ισραηλινό κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν μέσω του δικηγορικού γραφείου, με τον ίδιο ωστόσο να απορρίπτει και να καταγγέλλει προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του. Επιπλέον το γεγονός ότι η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εντόπισε την ύπαρξη αδικημάτων και καταδίκασε την εταιρία του Ντίλιαν σε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου, καταδεικνύει και το γεγονός ότι υπήρχαν αδικήματα και από πλευράς προσώπων, που θα έπρεπε να εξεταστούν από το Δικαστήριο.
Το δεύτερο επίπεδο που εστιάζει η επιτροπή PEGA, είναι αυτό των παράνομων εξαγωγών από την Κύπρο προς τρίτες χώρες λογισμικού υποκλοπών. Η Κύπρος για μια σειρά από λόγους αποτέλεσε και ακόμα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποκλοπών, προερχόμενες από το Ισραήλ. Κι αυτό διότι, διατηρώντας γραφεία και αντιπροσωπείες στην Κύπρο, οι εν λόγω εταιρείες, προσπαθούσαν, μάλλον με επιτυχία, να προσπεράσουν τις αυστηρές δικλείδες ασφαλείας που θέτει το κράτος του Ισραήλ για εξαγωγές τέτοιων λογισμικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο παρακολουθήσεις με Pegasus στην Κύπρο-Το κατέχουν οι Αρχές;
Μέσω Κύπρου, όπου όπως καταγράφεται και σε Εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, μάλλον οι έλεγχοι δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι, γινόταν κατορθωτό να γίνει εξαγωγή τέτοιων συστημάτων προς τρίτους, σε χώρες που θεωρητικά η χρήση των λογισμικών θα γινόταν για τους λάθους λόγους και όχι για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας. Τέτοια είναι και η περίπτωση Κασόγκι, αφού υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τους δολοφόνους του στη Σαουδική Αραβία με την Κύπρο λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του.
Σε αυτό το πλαίσιο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις η υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου. Πρόκειται για ένα ζήτημα εξόχως σημαντικό, διότι για άλλη μια φορά φαίνεται πως η Κύπρος λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μένει να αποδειχθεί, εάν οι κρατικές υπηρεσίες, λόγω αμέλειας, ή αδυναμίας, ή ακόμη και εσκεμμένα δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε για να παρεμποδίσουν την παράνομη εξαγωγή του λογισμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τρίτες χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη της Επιτροπής στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις θα γίνουν την 1η και τη 2η ημέρα του μήνα, στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει η αποστολή των Ευρωβουλευτών. Όπως και στην περίπτωση της Πολωνίας, της επίσκεψης θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη καθώς και έκθεση με τα όσα τα μέλη της Επιτροπής θα ακούσουν στην Κύπρο.
Ακολούθως η αποστολή της Επιτροπής θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές και με μέλη και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία