Στο περίμενε το πόρισμα για τα επεισόδια-Δεν στάλθηκαν οι εξετάσεις του 44χρονου
06:30 - 24 Οκτωβρίου 2022
Στο περίμενε παραμένει, μετά από τόσο καιρό το πόρισμα για τα επεισόδια που διαπράχθηκαν το καλοκαίρι του 2021, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το συγκρότημα ΔΙΑΣ, αφού η καθυστέρηση που παρατηρείται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, σε σχέση με τις επιστημονικές εξετάσεις στα δείγματα που λήφθηκαν από το σορό του 44χρονου, έχουν παγώσει τις διαδικασίες.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, έχει βάλει μία άνω τελεία στις διαδικασίες, όσον αφορά στο πόρισμα για τα επεισόδια που διαπράχθηκαν το περσινό καλοκαίρι έξω από το Προεδρικό και μεταφέρθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, αφού πάνω από δύο μήνες, από τότε δηλαδή που απεβίωσε ο 44χρονος Μιχάλης Νεοφύτου, περιμένει τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές και ιστοπαθολογικές επιστημονικές εξετάσεις.
Αυτό επειδή τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ενδεχομένως να αλλάξουν εντελώς τις εισηγήσεις του πορίσματος ή να επιβεβαιώσουν τις εισηγήσεις, στις οποίες κατέληξε η ΑΑΔΙΠΑ, με τον πρόεδρό της Ανδρέα Πασχαλίδη να δηλώνει στον REPORTER ότι μόλις λάβει την επιστολή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τότε εντός λίγων ημερών θα κατατεθεί το πόρισμα στη Νομική Υπηρεσία.
Στο μεταξύ, η ΑΑΔΙΠΑ έχει δώσει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ώστε να τους αποστείλει τα ευρήματα και σε αντίθετη περίπτωση, θα αποστείλει το πόρισμά της στον Γενικό Εισαγγελέα, με την υποσημείωση ότι δεν έχουν αποσταλεί οι εξετάσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης, δεν έχει περάσει χρονικό περιθώριο που να χαρακτηριστεί παράλογο και γι’ αυτό δίνεται αυτή η επιπλέον περίοδος για να λάβουν τις απαντήσεις από τους ιατροδικαστές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσε ο 44χρονος Μιχάλης Νεοφύτου από τη Λάρνακα-Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή
Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος 44χρονος Μιχάλης ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατήγγειλαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, υπέρμετρη βία από αστυνομικούς, αφού το βράδυ των επεισοδίων είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι από όπλο δακρυγόνου αστυνομικού, με αποτέλεσμα να έχει έντονους πονοκεφάλους, όπως είχε καταγγείλει.
Μετά το θάνατό του, η Ανεξάρτητη Αρχή, ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του 44χρονου σχετίζεται με το χτύπημα που δέχθηκε από το δακρυγόνο, ωστόσο, από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό, από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, δεν διαπιστώθηκαν τα ακριβή αίτια θανάτου.
Σημειώνεται ότι κατά τη νεκροτομή, το παρών του έδωσε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός εκ μέρους της οικογένειας του 44χρονου.
Στο μεταξύ, ανάμεσα στα άτομα που είχαν προβεί σε καταγγελία, για υπέρμετρη βία από την Αστυνομία το συγκεκριμένο βράδυ, ήταν και η οικογένεια που επέβαινε σε ημιφορτηγό και συνελήφθη, η οποία μάλιστα είχε προσφύγει και στο Δικαστήριο, που αποφάσισε πως δεν υπήρχε μαρτυρία στα χέρια της Αστυνομίας για δικαιολογεί τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς το τέλος οι έρευνες για τα επεισόδια-Ζητήθηκε ο φάκελος για τον θάνατο του Μιχάλη
Η οικογένεια παρέδωσε την συγκεκριμένη απόφαση στην ΑΑΔΙΠΑ για να τη μελετήσει, με το δικηγόρο της οικογένειας να τονίζει πως η απόφαση ενισχύει τη θέση τους, ότι υπήρχε κατάχρηση εξουσίας. Στην επιστολή του δικηγόρου στην Αρχή, το περσινό φθινόπωρο, υπάρχουν αναφορές ότι «η εν λόγω συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, να προβαίνουν στη σύλληψη συμπολιτών άνευ λόγου και αιτίας, με τη δικαιολογία του αυτόφωρου αδικήματος, να προβαίνουν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και να καταχωρούν αιτήματα προσωποκράτησης για αδικήματα τα οποία δεν φαίνεται να είχαν διαπράξει τα εν λόγω άτομα, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των πολιτών, παραβιάζοντας ωστόσο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του».
Στην απόφαση του Ανωτάτου αναφέρεται πως τα τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί, έλαβαν μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων της Κυβέρνησης για την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2021, έξω από το Προεδρικό, ενώ στη συνέχεια πορεύθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, όπου προκλήθηκαν τα σοβαρά επεισόδια.
Σε κάποια στιγμή, αστυνομικός που βρισκόταν στο καθήκον στο Προεδρικό, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό, το οποίο διέθετε κλειστή καμπίνα. Αναφέρεται στην υποστηρικτική ένορκη δήλωση ότι, «μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες του είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του ΔΙΑΣ».
Το ημιφορτηγό, όπως αναφέρεται, ανακόπηκε στη συνέχεια από περίπολο της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την υποστηρικτική ένορκη δήλωση, «"τα πρόσωπα τα οποία επέβαιναν σε ημιφορτηγό εξήλθαν από την καμπίνα και επιτέθηκαν στα μέλη της Αστυνομίας’’. Οι πρώτοι τρεις αιτητές, που προφανώς είχαν εξέλθει από την καμπίνα, συνελήφθησαν επιτόπου για αυτόφωρα αδικήματα, ενώ ο τέταρτος αιτητής, που ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού, δεν αναφέρεται να αδικοπράγησε κατά την ανακοπή του ημιφορτηγού και δεν αναφέρεται ότι συνελήφθη».
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση του Δικαστηρίου, το περιστατικό της ανακοπής του ημιφορτηγού δεν συνδέεται με τα επίδικα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού και του συγκροτήματος ΔΙΑΣ.
Στην απόφαση του το Ανώτατο, σημείωνε επίσης πως πέραν την παρουσίας των εν λόγω προσώπων στο χώρο του Προεδρικού, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν παρουσιάστηκε καμία συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι αιτητές διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οποιονδήποτε άλλο να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα.