Δράκου, Σαββίδης, Πηλείδου και Ντίλιαν στη λίστα των «ανακρίσεων» για υποκλοπές
16:26 - 04 Οκτωβρίου 2022
Όσο κι αν στην Κύπρο επιχειρείται από κάποιους το θέμα των παρακολουθήσεων να πέσει στα μαλακά, η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συστάθηκε για το θέμα της χρήσης κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών, η οποία διερευνά τη χρήση τους και την εμπορία τους από κράτη-μέλη της ΕΕ, συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς το έργο της και ήδη έχει προγραμματίσει την επόμενη της επίσκεψη στην Κύπρο.
Μετά από μια κακή επίσκεψη στην Πολωνία, όπου οι τοπικές κυβερνητικές αρχές ουσιαστικά αρνήθηκαν να συνεργαστούν και να παράσχουν στην αποστολή της Επιτροπής τις πληροφορίες που ζητούσε, τα μέλη της Επιτροπής έρχονται στις αρχές Νοεμβρίου στην Κύπρο, όπου κατά την παραμονή τους προγραμματίζουν συναντήσεις, τόσο με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες όσο και με πρόσωπα που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο παρακολουθήσεις με Pegasus στην Κύπρο-Το κατέχουν οι Αρχές;
Ποιους θα «ανακρίνουν»
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που διέρρευσε ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, η αποστολή της Επιτροπής θα φτάσει στην Κύπρο το απόγευμα της Τρίτης 1η Νοεμβρίου και θα πιάσει αμέσως δουλειά, αφού ζητά συνάντηση από τη Βουλή των αντιπροσώπων, προφανώς με την Πρόεδρο του Σώματος.
Το πρωί της Τρίτης η Επιτροπή θέλει να συναντηθεί με την υπουργό Ενέργειας και Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, τον Επίτροπο Επικοινωνιών, Γιώργο Μιχαηλίδη και τον CEO της CYTA Ανδρέα Νεοκλέους.
Ακολούθως η επιτροπή ζητά να συναντηθεί με την υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου και τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.
Η επόμενη και τελευταία συνάντηση της Επιτροπής, σύμφωνα με την ατζέντα που διέρρευσε ανεπίσημα, είναι με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης του μαύρου βαν και των υποκλοπών κατά πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα Ταλλ Ντίλιαν, ο οποίος παρά το γεγονός ότι μετέφερε την έδρα της εταιρείας του στην Αθήνα, συνεχίζει να ζει στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks
Τα συμπεράσματα από την επιλογή των προσώπων
Από τα πρόσωπα που επέλεξε να προσκαλέσει για να «ανακρίνει» η επιστολή της Επιτροπής PEGA στην Κύπρο, μπορούν να εξαχθούν σημαντικά και κρίσιμα συμπεράσματα σε σχέση με τη χρήση και το εμπόριο κακόβουλων λογισμικών στην Κύπρο. Πρώτον, είναι ξεκάθαρο πως το Ευρωκοινοβούλιο διερευνά, κάτι που σε τοπικό επίπεδο, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και οι ανεξάρτητες υπηρεσίες που εμπλέκονται, επιχειρούν εδώ και μήνες να υποβαθμίσουν.
Παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εκδοθεί σχετικές εκθέσεις που εμπλέκουν την Κύπρο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και ειδικά των παράνομων εξαγωγών τέτοιου λογισμικού από κράτος-μέλος της ΕΕ προς τρίτες χώρες και παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του μαύρου βαν από μόνη της δημιουργεί ερωτήματα για τους ελέγχους που έγιναν και σε ποιο βαθμό οι Αρχές είναι σε θέση να ελέγξουν τη χρήση τέτοιων συστημάτων, είτε από ιδιώτες είτε από τις ίδιες τις κρατικές Υπηρεσίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, όλοι οι αρμόδιοι, ουσιαστικά δήλωναν πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στο σκάνδαλο που διερευνάται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ωστόσο η στοχευμένη επίσκεψη της αποστολής της Επιτροπής PEGA, αλλά και η επιμονή της να συναντήσει, την υπουργό Ενέργειας και Εμπορίου, τον Επίτροπο Επικοινωνιών και τον CEO της CYTA, ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτούς που επιμένουν, εντός και εκτός Κύπρου, ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε από ισραηλινές κυρίως εταιρείες, ως διακομιστικός σταθμός, έτσι ώστε να εξάγουν χωρίς τις απαραίτητες άδειες που προβλέπονται, το κακόβουλο λογισμικό σε τρίτες χώρες. Αυτό αναφέρεται άλλωστε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει πως, το 2019 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Access Now ζήτησε από τις αρχές της Κύπρου να διευκρινίσουν κατά πόσο η NSO Group εξέδωσε άδεια εξαγωγής του Pegasus. Οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν ότι έδωσαν τέτοια εξουσιοδότηση. Το 2021 όταν επανήλθε το θέμα για τις δραστηριότητες της NSO Group από την Κύπρο, υποχρέωσε τη διεύθυνση της εταιρείας να προβεί στην πιο κάτω δήλωση. «Παρέχονται πρόσθετα επίπεδα έγκρισης από επιλεγμένες κυβερνητικές και ρυθμιστικές αρχές. Ο Όμιλος NSO ελέγχεται στενά από τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών στις χώρες από την οποία εξάγουμε τα προϊόντα μας: Ισραήλ, Βουλγαρία και Κύπρο. Η Υπηρεσία Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών («DECA») του υπουργείου Άμυνας το Ισραήλ περιορίζει αυστηρά την αδειοδότηση ορισμένων προϊόντων μας και διενεργεί τη δική του ανάλυση για τους δυνητικούς μας πελάτες από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία
Σαββίδης και Δράκου
Από την άλλη οι συναντήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και την υπουργό Δικαιοσύνης, ενδεχομένως να αφορά τις υποθέσεις παρακολουθήσεων που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα τις Αρχές και οι οποίες έφτασαν μέχρι το Δικαστήριο, με τις προσωπικές κατηγορίες ωστόσο, κατά του Ταλ Ντίλιαν τελικά να αποσύρονται και οι ποινές να περιορίζονται στο χρηματικό πρόστιμο κατά της εταιρείας του.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν μετά από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο για συγκάλυψη. Το θέμα ουσιαστικά θα έμπαινε στις καλένδες, εάν ο Ταλ Ντίλιαν δεν ήταν ο πρωταγωνιστής και του σκανδάλου υποκλοπών που ξέσπασε στην Ελλάδα. Η μεταφορά της έδρας της εταιρείας του στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, ουσιαστικά ήταν ο επίλογος της δράσης του στην Κύπρο, ωστόσο το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια.
Ο Ταλ Ντίλιαν, εξάλλου θα είναι και το τελευταίο πρόσωπο που θα δουν τα μέλη της Επιτροπής στην Κύπρο, αφού συνεχίζει να ζει στο νησί, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες είναι πλέον στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή αμέσως μετά την επίσκεψη της στην Κύπρο, θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου ζήτησε να έχει συναντήσεις ακόμα και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους Ελλαδίτες αξιωματούχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μιλούν» οι επιστολές για παρακολουθήσεις-Τι ήθελε η Δράκου, ξεκάθαρη η εταιρεία
Παρέμβαση της Europol
Σε μια άλλη εξέλιξη, τα μέλη της Επιτροπής PEGA που δείχνουν αποφασισμένα για να διερευνήσουν εις βάθος τη χρήση και εμπορία τέτοιων λογισμικών από τα κράτη μέλη, απέστειλαν επιστολή στην Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, με την οποία της ζητούν ουσιαστικά, την άμεση έναρξη έρευνας εντός των τοπικών Αστυνομιών των χωρών, με στόχο να μην χαθούν κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών, αφού όπως σημειώνουν κάποιες τοπικές Αρχές δείχνουν απρόθυμες να συνεργαστούν με τα μέλη της Επιτροπής.
Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρει πως, «υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία των εθνικών αρχών να διερευνήσουν γρήγορα και διεξοδικά. Με κάθε μέρα που περνά, αυξάνεται ο κίνδυνος εξαφάνισης ή καταστροφής στοιχείων. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμπλακεί η Europol χωρίς καθυστέρηση».
Την ίδια ώρα υπενθυμίζει ότι από τον Ιούνιο, η Europol έχει ενισχυθεί με νέες εξουσίες για την υποστήριξη και την α της δράσης των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών για την πρόληψη και την καταπολέμηση μορφών εγκληματικότητας που επηρεάζουν ένα κοινό συμφέρον που καλύπτεται από μια πολιτική της Ένωσης, προκειμένου να προστατεύονται οι πολίτες.
«Αν και μια τέτοια πρόταση δεν είναι δεσμευτική και τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να την απορρίψουν, η Europol θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν πληρέστερη χρήση των νέων εξουσιών της, προς το συμφέρον των πολιτών της Ευρώπης και της δημόσιας ασφάλειας εντός της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Europol να υποβάλει πρόταση έρευνας στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έφοδος» Europol στις τοπικές Αρχές που αρνούνται να συνδράμουν για υποκλοπές