Έγινε... δράκος η υπουργός με τις επικρίσεις για Κατσουνωτό-«Καμία πολιτική ευθύνη»
14:29 - 16 Σεπτεμβρίου 2022
Έντονα ενοχλημένη παρουσιάστηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις επικρίσεις γύρω από το θέμα της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, στον απόηχο και των αποκαλύψεων πως ο ποινικός ανακριτής εισηγείται την δίωξη του, με την ίδια να υποστηρίζει ότι χειρίστηκε σωστά το θέμα και πως δεν προκύπτει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη.
Η Στέφη Δράκου, κληθείσα να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης αλλά και των εξελίξεων, μετά και την παράδοση του πορίσματος του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στο Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με την οποία έθεσε εαυτόν εκτός υπηρεσίας, τόνισε πως ενημερώθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα ότι παρέλαβε το πόρισμα και θα χρειαστεί χρόνο για τη μελέτη, ενώ η ίδια δεν το έλαβε, καθώς ο ποινικός ανακριτής το παρέδωσε σε αυτόν που διέταξε την έρευνα.
«Ήμουν σαφής σε όλες τις δηλώσεις μου, υπήρξε καταγγελία, διορίστηκε ποινικός ανακριτής, ήταν σε διαθεσιμότητα ο κ. Κατσουνωτός, ανανεώθηκε η διαθεσιμότητα, έληξε χθες. Σε ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα, πληροφορήθηκα ότι χρειάζεται χρόνος για μελέτη, επειδή είναι ογκωδέστατο το πόρισμα και θα με ενημερώσει και ανάλογα θα τοποθετηθώ. Το πόρισμα δεν κοινοποιείται στην υπουργό, δίνεται στον Γενικό Εισαγγελέα και από εκεί και πέρα, ένα ογκωδέστατο ποινικό έργο, πρέπει να τύχει σωστής μελέτης και ο Γενικός Εισαγγελέας μου είπε όταν είναι έτοιμος θα με ενημερώσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατίθεται από την ΥΚΑΝ ο Κατσουνωτός-Η πρώτη αντίδραση Αρχηγού
Πάντως, η ίδια ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως δεν είχε επικοινωνία με τον ίδιο τον Μιχάλη Κατσουνωτό, για τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας πως ανέθεσε στον Αρχηγό πώς θα χειριστεί την υπόθεση. Η ίδια θεωρεί ότι χειρίστηκε το θέμα σωστά. Η υπουργός υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και αν υπήρχαν θα τις αναλάμβανε.
Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο χρειάζονται να γίνουν τομές στην Αστυνομία, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η υπουργός ήταν κατηγορηματική, ότι η Αστυνομία εργάζεται σωστά και έχει ένα σοβαρό ρόλο να επιτελέσει, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του πολίτη.
«Τι εννοείτε τομές; Μπορεί να υπάρχουν περιστατικά που δημιουργούν κακές εντυπώσεις, από εκεί και πέρα δεν αντιλαμβάνομαι τις τομές. Ο Αρχηγός, μαζί με εμένα και με βοήθεια εμπειρογνωμόνων κάνει μία γενική αναδιοργάνωση στην Αστυνομία και σύντομα θα έχουμε λεπτομέρειες».
Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας χρειαστεί δύο μήνες να μελετήσει το πόρισμα, η υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί τόσος χρόνος, ενώ αναφορικά με την επιστολή των δικηγόρων των Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου και τις αιχμές που άφησαν εναντίον της, η κα. Δράκου υπέδειξε πως η ίδια δεν γνωρίζει τα ευρήματα του πορίσματος Αιμιλιανίδη.
«Δεν ξέρω πώς γνωρίζουν εκείνοι πράγματα, που δεν γνωρίζω εγώ. Κατά πόσο υπάρχουν εισηγήσεις, κατά πόσο υπάρχουν συμπεράσματα, τα οποία εγώ δεν γνωρίζω. Επομένως, δεν θα σχολιάσω τις πληροφορίες τους. Εγώ δεν είμαι ενήμερη ούτε για τα συμπεράσματα, ούτε για τις υποδείξεις του ποινικού ανακριτή. Από εκεί και πέρα έχω ήδη πει ότι υπάρχουν απόψεις, εκφράστηκαν από τους δικηγόρους της κας. Αριστοτέλους, σεβαστές, αλλά υπάρχουν κι άλλες απόψεις, που δεν συνάδουν με εκείνες. Νομίζω είμαι σαφής».
Η υπουργός, μιλώντας με έντονο ύφος, υπέδειξε ότι αυτό που την ενδιαφέρει, ως πολιτική προϊστάμενη τόσο της Αστυνομίας, όσο και των Φυλακών, είναι η καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισαν κατά Δράκου οι δικηγόροι Αριστοτέλους, απάντηση-καρφί σε Κατσουνωτό
«Η Αστυνομία έχει το σοβαρό ρόλο να διατηρεί την ασφάλεια εκτός των φυλακών και οι Φυλακές, εντός των φυλακών. Οι δύο πρέπει να συνεργάζονται. Αυτή είναι και θα συνεχίσει να είναι η προσπάθειά μου. Είχα συνάντηση και με τη Διευθύντρια και με τον Αρχηγό. Όλα συζητούνται και όλα θα συζητηθούν».
Κληθείσα να απαντήσει για το θέμα των παρακολουθήσεων και των αποφάσεων που λήφθηκαν, η Στέφη Δράκου ξεκαθάρισε πως λήφθηκαν δύο αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η μία ήταν η πλήρης απενεργοποίηση του συστήματος, αφού διαφάνηκε ότι δεν κάλυπτε όλες τις συχνότητες.
«Παράλληλα, πάρθηκε και η απόφαση για εντοπισμό όταν χρειάζεται και επιχειρείται παράνομη τηλεφωνική επικοινωνία από τις φυλακές, να εντοπίζεται το τηλέφωνο και να κατάσχεται. Απαγορεύεται η χρήση κινητών εντός των φυλακών».
Οι δύο αποφάσεις, από μόνες τους αναιρούν η μία την άλλη και ερωτηθείσα περί αυτού, η υπουργός, με εμφανή εκνευρισμό, σημείωσε πως «εντοπίστηκε ότι το σύστημα που υπήρχε πέρσι δεν κάλυπτε όλες τις συχνότητες, σε ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε ότι όλες οι συχνότητες πρέπει να προσαρμοστεί και να τις καλύπτει. Δεδομένης της απόφασης του Δικαστηρίου και των μαρτυριών που λήφθηκαν, πάρθηκε απόφαση σε διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η Διεύθυνση, ότι πέραν της φραγής και όχι της αποκατάστασης, να εντοπίζεται αν κάποιος επιχειρεί παράνομα να επικοινωνήσει, προκειμένου να κατάσχεται το τηλέφωνο και όχι να παρακολουθείται το περιεχόμενο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί στην Αστυνομία από εισηγήσεις για διώξεις-Το βάρος στον Εισαγγελέα