Μετασεισμοί στην Αστυνομία από εισηγήσεις για διώξεις-Το βάρος στον Εισαγγελέα
06:30 - 16 Σεπτεμβρίου 2022
Δυόμιση μήνες μετά, μετασεισμό πολλών ρίχτερ έφερε το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος εισηγείται τρεις ποινικές διώξεις σε σχέση με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, με την υπουργό Δικαιοσύνης ωστόσο, να ανακοινώνει λίγο αργότερα την άρση της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο οποίος τελικά αποφάσισε να παραμείνει εκτός, μέχρι την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις οι ποινικές διώξεις που εισηγείται ο ανακριτής-Στη λίστα και δεύτερος της ΥΚΑΝ
Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, γύρω στις έξι το απόγευμα αποχώρησε από την Νομική Υπηρεσία, αφότου παρέδωσε το ογκωδέστατο πόρισμα του στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, στο οποίο κατέγραφε τα ευρήματα του και προέβαινε σε εισηγήσεις, στην βάση του μαρτυρικού υλικού που συνέλεξε, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες καταθέσεις, έγγραφα αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν από τον δικανικό έλεγχο στο κινητό τεκμήριο που χρησιμοποιούσε ο βαρυποινίτης για τις συνομιλίες του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ανεξάρτητος ανακριτής εισηγείται τρεις ποινικές διώξεις σε βάρος των:
- Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού
- Αστυνομικό της ΥΚΑΝ
- Βαρυποινίτη
Σε βάρος των δύο πρώτων, φαίνεται να προκύπτουν αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, ωστόσο άγνωστο εάν προκύπτουν και επιπρόσθετα αδικήματα, αφού υπενθυμίζεται πως ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, είχε καταγγελθεί μεταξύ άλλων, για δεκασμό, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, συνομωσία για διάπραξη κακουργήματος, άλλες συνωμοσίες κτλ.
Τόσο ο Μιχάλης Κατσουνωτός, όσο και ο δεύτερος αστυνομικός της ΥΚΑΝ, ο οποίος δεν βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, κατονομάστηκαν θεληματικά από τον βαρυποινίτη που παραδέχθηκε πως είχε συνομιλίες μεταξύ τους, με συγκρατούμενους τους, που κλήθηκαν για κατάθεση, να δείχνουν επικοινωνία με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ από πέρυσι, ενώ ανέφεραν πως ο κρατούμενος καφιόταν για την δύναμη του και πως έψαχνε βίντεο που θα απέστελλε, ώστε να πλήξουν το έργο της Διεύθυνσης των Φυλακών.
Οι κρατούμενοι που κλήθηκαν είναι αρκετοί, με διάφορους να επιβεβαιώνουν τις αναφορές του βαρυποινίτη για τις συνομιλίες του με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, ενώ πρόσωπα κατέθεσαν πως λάμβαναν ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα τσιγάρα, ώστε να λαμβάνουν μέρος ως «ηθοποιοί» σε βίντεο που τραβούσε. Επίσης, υπάρχει μαρτυρία από κρατούμενο πως όταν μετέβη στην Αστυνομία Λεμεσού για ανάκριση, του προσφέρθηκε από τον Διοικητή να εφοδιαστεί με κινητό και τους αποστέλλει πληροφορίες, με αντάλλαγμα να βοηθηθεί στην υπόθεση του.
Ο βαρυποινίτης φαίνεται να απέστελλε διάφορες πληροφορίες στην Διοικητή της ΥΚΑΝ, ενώ υπάρχουν μηνύματα που γίνεται λόγος ακόμα και για βίντεο από την προσωπική ζωή της Διευθύντριας.
«Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω», έγραφε ένα από τα μηνύματα, ενώ σε άλλο sms ο Διοικητής φέρεται να ενημερώνει τον κρατούμενο πως «φημολογείται ότι θα φύγει σύντομα η Άννα για άλλη θέση», λέγοντας του, «στείλε μου τα όσα πιο σύντομα γίνεται». Άλλο μήνυμα αναφέρει «θα μιλήσουμε διότι θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές» και πως «το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο
Η εμπλοκή του δεύτερου αστυνομικού
Σε ότι αφορά τον δεύτερο αστυνομικό, πέραν του ότι κατονομάστηκε από τον βαρυποινίτη ως το δεύτερο μέλος της Αστυνομίας με τον οποίο συνομιλούσε, φαίνεται να είναι το πρόσωπο που παρέδωσε χρηματικό ποσό στην αδελφή του κρατούμενου, με τον ίδιο βέβαια να ισχυρίζεται πως ήταν κατόπιν οδηγιών που έλαβε από τον Διοικητή της ΥΚΑΝ.
Στο κινητό τεκμήριο, εντοπίστηκαν μηνύματα πριν και μετά την παραλαβή του χρηματικού ποσού, με τον κρατούμενο μάλιστα να καλεί την αδελφή του να μην πει τίποτε για τους «φίλους του», ενώ υπάρχει συνομιλία όπου ο βαρυποινίτης φέρεται να ενημερώνει τον Διοικητή πως έλαβε τα χρήματα, λέγοντας του πως δεν ήταν ανάγκη.
Μάλιστα, η αδελφή του βαρυποινίτη διερωτήθηκε γιατί λαμβάνει χρήματα από την ΥΚΑΝ, ενώ σε αυτή ήταν που ανέφερε πως όταν αποφυλακιστεί θα παίρνει 3000 ευρώ μισθό τον μήνα από την ΥΚΑΝ. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο βαρυποινίτης σε συνομιλία που είχε με τον Διοικητή, τον καλεί να παραγγείλει GPS και μικρόφωνα, για να στήσουν παγίδα σε άλλα πρόσωπα. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «εάν με βγάλουν έξω με το Parole νωρίτερα, θα είμαι οκ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με το αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά πάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμέ κοντά μου».
Στο μεταξύ, ο βαρυποινίτης έστελνε συνομιλίες στην αδελφή του που είχε με τον Διοικητή και άλλο ένα πρόσωπο, τις οποίες και αποθήκευε. Ανάμεσα στα μηνύματα που προωθήθηκαν, ήταν από τις συνομιλίες που αφορούσαν τη λήψη βίντεο, το κλείσιμο υπόθεσης και το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατονόμασε υφιστάμενο του διοικητή της ΥΚΑΝ ο βαρυποινίτης-Ήταν οδηγός πολιτικού
Καταγγελίες για παρεμβάσεις
Οι έρευνες του ανακριτή στράφηκαν και προς το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, καθώς ο Διοικητής φαίνεται να λέει στον βαρυποινίτη πως θα τον βοηθήσει στην αίτηση αποφυλάκισης του και μάλιστα εντοπίστηκαν σχετικά μηνύματα.
Διάφορα πρόσωπα, κατήγγειλαν τον Μιχάλη Κατσουνωτό για παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως και έκαναν λόγω για αποφυλακίσεις αλά καρτ, ενώ φαίνεται να υπήρχε διγλωσσία σε κάποιες υποθέσεις, όπου δεν αποφυλακίστηκαν όλοι οι καταδικασθέντες, με τον ανακριτή να ζητά συγκεκριμένους φακέλους για εξέταση.
Επίσης, προέκυψαν καταθέσεις από πρόσωπα που έκαναν λόγο για παρέμβαση σε διαδικασίες και ευνοϊκή μεταχείριση προσώπων που καταδικάστηκαν για ναρκωτικά και μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, υπεύθυνος της οποίας είναι ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ενώ πρόσωπα στις καταθέσεις τους έθεσαν θέμα και για τις αναστολές ποινών σε καταδικασθέντες που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αναφορά σε μάρτυρα στον οποίο αναστάλθηκε η ποινή του ενώ κρίθηκε από το Δικαστήριο αναξιόπιστος, ενώ τέθηκε θέμα και για την κράτηση κρατούμενου σε αστυνομικό σταθμό αντί στη Φυλακή, υπόθεση η οποία έφθασε μέχρι και το Ανώτατο.
Ζήτησε συνάντηση
Μετά τον εντοπισμό στοιχείων από την Διεύθυνση, ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, φέρεται να προσπαθούσε να χτίσει γέφυρα επικοινωνίας με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ζητώντας μέσω τρίτων να συναντηθούν, πράγμα το οποίο δεν δέχθηκε η Άννα Αριστοτέλους. Το πρόσωπο αυτό, που κλήθηκε να μεσολαβήσει, κλήθηκε για κατάθεση στον ανακριτή, επιβεβαιώνοντας τα όσα υποστήριξε η Διεύθυνση και πως του ζητήθηκε να επικοινωνήσει με την Διευθύντρια και την Υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών.
Επιπρόσθετα, προέκυψε και μαρτυρία από πρόσωπο, το οποίο κατέθεσε πως ενώ οι έρευνες του ανακριτή βρίσκονταν σε εξέλιξη, αστυνομικοί μετέβησαν σε μπυραρία στη Λεμεσό, ζητώντας από πρόσωπα να τους βοηθήσουν ώστε να εντοπίσουν βίντεο που θα έπληττε τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έταζε παγίδες με GPS o βαρυποινίτης-Πλησίασε Αριστοτέλους ο αξιωματικός μετά τον εντοπισμό κινητού
Προκάλεσε νέα ερωτήματα η Δράκου
Την ώρα που οι χειρισμοί της υπουργού Δικαιοσύνης επισκιάστηκαν από σκιές που η ίδια δημιούργησε, ως προς την διστακτικότητα της να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Μιχάλη Καστουνωτό, η χθεσινή της απόφαση ήρθε να πυροδοτήσει νέα σεναριολογία.
Και αυτό διότι, ενώ άλλες φορές έπαιρνε ώρες μέχρι να ανακοινώσει την απόφαση της, χθες, περίπου 40 λεπτά μετά την παράδοση του πορίσματος, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε «με την παράδοση του πορίσματος, οι λόγοι για τους οποίους ο αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα έχουν εκλείψει», χωρίς να ζητήσει πρώτα να ενημερωθεί για τις εισηγήσεις του ανακριτή, προτού λάβει την απόφαση της.
Περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα, το φως της δημοσιότητας βλέπει η επιστολή του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος ενημερώνει μέσω του δικηγόρου του, πως δεν επιστρέφει στα καθήκοντα του, από τα οποία αποφάσισε οικειοθελώς να παραμείνει εκτός, μέχρι την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.
Ωστόσο, άγνωστο εάν υπήρξε από προηγουμένως επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ Στέφης Δράκου και Μιχάλη Κατσουνωτού, όπως τις προηγούμενες φορές, για τις επικείμενες αποφάσεις του.
Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα μελετήσει το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του, ως προς το εάν η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταθέσεις και στοιχεία φωτιά στο πόρισμα-Τα sms που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου