Δύο πρώτες καταγγελίες στην Αρχής κατά της Διαφθοράς-Ζυμώσεις για κανονισμούς
06:35 - 15 Σεπτεμβρίου 2022
Μέχρι τα Χριστούγεννα επιδιώκει να είναι έτοιμη η Αρχή Κατά της Διαφθοράς, όσον αφορά στους κανονισμούς λειτουργίας, αλλά και πρόσληψης, αλλά και τα επιμέρους ζητήματα, όπως η δημιουργία ιστοσελίδας, αλλά και η ολοκλήρωση και γνωστοποίησης της διαδικασίας, βάσει της οποίας θα μπορούν να υποβληθούν παράπονα. Αυτό ακούστηκε στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία έθεσε το θέμα επί τάπητος.
Ανοίγοντας τον χορό των τοποθετήσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, υπέδειξε πως ως Επιτροπή θέλουν η Αρχή να έχει όλα τα εφόδια και όσα χρειάζεται για να επιτελέσει το έργο που πρέπει να επιτελέσει.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η μία εκ των εισηγητών της πρότασης, βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία επεσήμανε ότι ο λόγος εγγραφής του θέματος ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν, από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Χάρη Πογιατζή, στην Επιτροπή Ελέγχου και θα ήθελε να δει την Αρχή να έχει ενεργό ρόλο και να πατάξει τη διαφθορά. Υπέδειξε πως η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη μία ανεξάρτητη αποτελεσματική Αρχή κατά της Διαφθοράς και σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι ο ρόλος της Αρχής είναι εύκολος. Πρόσθεσε πως μέσα από τη συζήτηση, θέλουν να καταγράψουν τις απόψεις των μελών και τις ανάγκες που υπάρχουν. Καταλήγοντας, επεσήμανε πως σύσσωμη η Επιτροπή είναι στο πλευρό της.
Από πλευράς της, η επίσης εισηγήτρια του θέματος και βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επεσήμανε ότι θεωρεί ότι το έργο της Αρχής είναι τεράστιο και πολύ δύσκολο και δεν δόθηκαν τα εργαλεία για να ξεκινήσει. Εξήγησε πως η θέση της, τόσο ως βουλεύτρια, όσο και ως πολιτική δύναμη ήταν να δοθούν στην Αρχή ανακριτικές εξουσίες, ωστόσο καταψηφίστηκε η πρόταση τους. Αναφέρθηκε και στην δίκη για το βίντεο του Al Jazeera, υποδεικνύοντας πως με την δικαστική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι χρήσιμο να υπάρχει η Αρχή.
Πρόσθεσε πως ενώ πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή, δεν έχουν ακόμη κατατεθεί οι κανονισμοί λειτουργίας της και αναφέρθηκε σε δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία είχε τονίσει πως θα ήταν σωστό να συμμετέχουν στην συζήτηση για τους κανονισμούς και τα μέλη της Αρχής. Η βουλεύτρια των Οικολόγων, συνεχίζοντας, τόνισε πως θα ήθελε να ξέρει αν το υφιστάμενο πλαίσιο, είναι αρκετό για την Αρχή να επιτελέσει το έργο της και να ενημερωθεί από τα μέλη της Αρχής αν διαπίστωσαν κάποιο κενό στη νομοθεσία τους, το οποίο θα μπορούσε να ξαναδεί η Βουλή. Πρόσθεσε πως θα ήθελε ενημερώσει και τους λειτουργούς επιθεώρησης και το ρόλο που θα κατέχουν στη διαδικασία.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επίσης εισηγητής του θέματος, Ανδρέας Πασιουρτίδης, έθεσε στο τραπέζι και το θέμα της νομοθεσίας του Λόμπυ και ότι περιμένει κανονισμούς και κώδικα δεοντολογίας.
Οι απαντήσεις Πογιατζή
Στις τοποθετήσεις των βουλευτών θέλησε να απαντήσει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, ο οποίος υπέδειξε πως η ανακοίνωση της σύνθεσης της Αρχής έγινε το Μάιο και η ανάληψη καθηκόντων έγινε τον Ιούλιο, τονίζοντας πως υπήρχε ένα διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο έπρεπε να καλυφτούν κάποιες ανάγκες. Σημείωσε πως, ως νέα Αρχή, δεν είχαν χώρο για να στεγαστούν, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρήκε τη λύση και αυτή τη στιγμή, τα γραφεία τους είναι στο πρώην Υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι κυβερνητικό κτίριο και δεν πληρώνεται ενοίκιο.
Ο κ. Πογιατζής αναφέρθηκε στα πρώτα τους βήματα ως Αρχή, σημειώνοντας πως ξεκίνησαν στήνοντας την υποδομή, με τρεις λειτουργούς και μία γραμματέα. Τόνισε πως οι πρώτες τους κινήσεις μπορεί να μην αποδίδουν αξία όσον αφορά στο έργο της Αρχής, ωστόσο έπρεπε να γίνουν. Ο κ. Πογιατζής, αναφερόμενος στους κανονισμούς λειτουργίας της Αρχής, υπέδειξε ότι ήταν αίτημά τους προς την υπουργό Δικαιοσύνης, όπως συμμετέχουν και οι ίδιοι στη σύνταξή τους, αφού πρέπει να έχουν λόγο, δεδομένου ότι αυτή θα τους εφαρμόζουν και θα εντοπίζουν τυχόν κενά. Ανέφερε πως ζητήθηκε μία διορία δύο μηνών, αφού μεσολαβούσε Αύγουστος και έπρεπε μέσα σε εκείνο το διάστημα να έχουν επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους του κράτους για το λεκτικό.
Όπως σημείωσε, κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργείο Δικαιοσύνης, την περασμένη Δευτέρα το πρώτο σετ, που αφορούσε τους κανονισμούς λειτουργίας της Αρχής, ενώ το πρωί της Τετάρτης, κατατέθηκε και ένα δεύτερο σετ κανονισμών, το οποίο αφορά στους κανονισμούς για προσλήψεις λειτουργών και μετά από σχετική διαβούλευση με το Υπουργείο, την κατάθεση στο Υπουργικό, θα υποβληθούν στη Βουλή.
Ο κ. Πογιατζής ξεκαθάρισε πως οι λειτουργοί τους, αυτή τη στιγμή, είναι άτομα που έχουν αποσπαστεί από άλλες υπηρεσίες του κράτους, εξ ου και ο λόγος που ετοιμάστηκαν οι κανονισμοί πρόσληψης. Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη τεχνική, ανέφερε ο κ. Πογιατζής, θεωρείται ότι θα δυσχεράνει το έργο τους. Όσον αφορά στους λειτουργούς επιθεώρησης, ο κ. Πογιατζής ξεκαθάρισε ότι θα είναι διορισμένοι ad hoc και ανάλογα με το παράπονο που θα λαμβάνουν, θα δίνεται και στον κάθε λειτουργό. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πέντε και όχι οι λειτουργοί.
Πάντως, ανέφερε πως μέχρι στιγμής, στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς εργάζονται δέκα άτομα, με τον πρόεδρό της να σημειώνει πως με τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, οι δέκα λειτουργοί είναι αρκετοί. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει όταν και αν αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους.
Αυτή τη στιγμή, ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες δύο καταγγελίες, με τον πρόεδρο της Αρχής να τονίζει πως η μία είχε αναγγελθεί στη Βουλή. Πάντως ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει εχεμύθεια στην εξέταση των καταγγελιών.
Έχουν τεθεί προτεραιότητες
Ο κ. Πογιατζής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, όσον αφορά στην ιστοσελίδα, αλλά και τη διαδικασία λήψης παραπόνων, ο κ. Πογιατζής ξεκαθάρισε πως έχουν τεθεί προτεραιότητες, τονίζοντας πως υπερέχει η θέσπιση κανονισμών λειτουργίας, στη συνέχεια η δημιουργία ιστοσελίδας και μετά η διαδικασία υποβολής καταγγελιών, υποδεικνύοντας πως οι καταγγελίες θα είναι μόνο γραπτές. Επόμενο βήμα, σημείωσε, είναι να έχουν σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς και όλα αυτά, στόχος τους είναι να ολοκληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.
Η τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Στη συζήτηση, παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανέφεραν πως όσον αφορά στο θέμα των κανονισμών, έχουν παραληφθεί και θα ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση με την Αρχή, ώστε να οδηγηθούν στη Νομική Υπηρεσία, στη συνέχεια Υπουργικό και μετά να κατατεθούν στη Βουλή. Πρόσθεσαν πως, όσον αφορά στο θέμα της στέγασης, το Υπουργείο έδρασε άμεσα και βρήκε χώρο για να μεταβεί η Αρχή, ενώ σημείωσε πως σέβεται την ανεξαρτησία της και επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχει δικό της προσωπικό.
Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ ζήτησε διευκρινίσεις όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για παλιό κτίριο, με εκπρόσωπο του Υπουργείο να ξεκαθαρίζει πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε τα γραφεία της Αρχής να είναι σύγχρονα και να έχουν όσα χρειάζονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγριος καβγάς στη Βουλή-«Ρε» ο Θεμιστοκλέους, «ρέγγες» ο Χριστοφίδης