Πολιτικό στίγμα στη δίκη Al Jazeera-Ξανά μπροστά στο ασυμβίβαστο της Εισαγγελίας

Με το καλημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης Al Jazeera, όπου τέσσερις εκ των πρωταγωνιστών του βίντεο, δύο χρόνια μετά, πέρασαν τη Δευτέρα το κατώφλι του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, διαφάνηκαν οι προθέσεις της κάθε πλευράς και παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις πως θα διεξαχθεί μια τεράστια δικαστική μάχη, η οποία δεν θα περιοριστεί στα στενά πλαίσια που συνήθως πραγματοποιούνται παραδοσιακά οι δίκες.   

Κι αυτό διότι, πέραν από της νομικής πτυχής και των θέσεων της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής, η υπόθεση έχει ξεκάθαρα πολιτικό στίγμα, το οποίο φρόντισε να δώσει ο εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, που κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ο Κρις Τριανταφυλλίδης έθεσε θέμα για την εμπλοκή στην υπόθεση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και το Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. 

Υπενθυμίζεται πως αμφότεροι, πριν αναλάβουν τα καίρια πόστα τους στη Νομική Υπηρεσία, συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έδινε τις τελικές εγκρίσεις για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, κάποιες εκ των οποίων είναι υπό εξέταση στην υπόθεση που παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου ελέγχονται οι ενέργειες των τεσσάρων κατηγορουμένων. Ουσιαστικά αυτό που έθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι πως Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αποφάσισαν την καταχώρηση μιας υπόθεσης που αφορά πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, τις οποίες είχαν εγκρίνει οι ίδιοι ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, στην πρώτη κατηγορία εμπλέκεται ως υπουργός ο Σάββας Αγγελίδης, ενώ στις άλλες δύο και οι δύο. Αν και δεν επεκτάθηκε περισσότερο, κάτι για το οποίο επιφυλάχθηκε, το θέμα καταγράφηκε από το Δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία καταγεγραμμένη πρόθεση για τις επόμενες ενέργειες που ενδεχομένως να γίνουν. 

Στο μεταξύ ο κ. Τριανταφυλλίδης, υπέδειξε πως και για τις κατηγορίες τέσσερα και πέντε επιφυλάσσεται, διότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του πολιτογραφηθέντα. Κάτι για το οποίο απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθεί για το όνομα. Αυτό ενδεχομένως να ενισχύσει την αρχική ένσταση του δικηγόρου του Δημήτρη Συλλούρη, που υιοθετούν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης, αφού δεν αποκλείεται να πρόκειται για πολιτογράφηση που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του Σάββα Αγγελίδη, που συμμετείχε περισσότερα χρόνια από τον Γιώργο Σαββίδη στο Υπουργικό, είτε και επί θητείας των δύο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθεσε θέμα για Σαββίδη-Αγγελίδη η υπεράσπιση στην πρώτη δικάσιμο για Al Jazeera

Το πολιτικό ζήτημα

Πέραν από τη νομική υφή του ζητήματος που είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να ερευνήσει, τίθεται για ακόμα μια φορά και πολιτικό ζήτημα. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στη δημόσια σφαίρα ως πρόβλημα η θητεία των κλειδοκρατόρων της Νομικής Υπηρεσίας ως υπουργοί. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφράσει δημόσια τη θέση πως ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν θα πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα. Θέση την οποία εξέφρασαν και κάποια κόμματα, όταν θεωρείτο σχεδόνδεδομένη ο διορισμός του Ιωνά Νικολάου στη Νομική Υπηρεσία. 

Ο Ιωνάς Νικολάου ως γνωστό αρνήθηκε ευγενικά τον διορισμό που του πρόσφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μη δώσει τροφή στην αντιπολίτευση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να διορίζει τελικά το δίδυμο Σαββίδη-Αγγελίδη. Από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα, δεν ήταν λίγες οι φορές που είτε κόμματα, είτε και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, απέδωσαν πολιτικά κίνητρα στις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι που ενδεχομένως να είναι άδικο και για τους ίδιους. Το πολιτικό τους παρελθόν ωστόσο τους ακολουθεί και όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουν. 

Η υπόθεση των διαβατηρίων είναι μόνο μια από αυτές που αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και για κλείσιμο ποινικών υποθέσεων, όπως του κατασκοπευτικού βαν, του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, αλλά και μια σειρά άλλων αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η γνωμάτευση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να μην παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφηθέντων επενδυτών, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της επιτροπής Νικολάτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι σκιές που επισκίασαν την αμεροληψία και η γυναίκα του Καίσαρα

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάποιες από τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας ερμηνεύθηκαν πολιτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, πλέον επίσημα και ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου τέθηκε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Ανάλογο δηλαδή με το ζήτημα που διέγνωσε και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής στην πρόσφατη έκθεση του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. «Χωρίς να αμφισβητούμε τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά επειδή είναι γεγονός ότι ήταν μέρος μεγάλου αριθμού αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρούμε ότι από πλευράς της υπηρεσίας μας θα ήταν μια ορθή κίνηση να διαβιβαστεί η έκθεση μας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για τις δικές της έρευνες», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων μετά τη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

Ανάλογη ήταν και η θέση του ΑΚΕΛ με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να υποδεικνύει πως, «δεν γίνεται να είσαι υπουργός της κυβέρνησης, να υπηρετείς του Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε τα διαβατήρια και στη συνέχεια να είσαι αυτός που θα αποφασίσει για τις διώξεις όσων εμπλέκονται και πιστέψετε με είναι πολλοί».

Μάλιστα δεν είναι λίγοι που ανιχνεύουν και προβληματισμό ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, εκφράζει με κάθε ευκαιρία την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις δομές και στον τρόπο λειτουργία των θεσμών, με ξεκάθαρες αναφορές μάλιστα και στη Νομική Υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Αβέρωφ Νεοφύτου προτείνει να διαχωριστούν οι εξουσίες που σήμερα κατέχει ο Γενικός Εισαγγελέας, με διορισμό ενός προσώπου ο οποίος θα είναι ο δημόσιος κατήγορος και διαφορετικού προσώπου που θα είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους. Επιπλέον μια από τις προτάσεις του κ. Νεοφύτου είναι ο έλεγχος των αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στον διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων, όπως του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είτε από τη Βουλή, είτε από άλλο ανεξάρτητο σώμα που θα συσταθεί. Επιπλέον ο Αβέρωφ Νεοφύτου προτείνει τη θεσμοθέτηση ορίου θητειών, έτσι ώστε αυτοί οι διορισμοί να μην έχουν ισχύ μέχρι τη συνταξιοδότηση των αξιωματούχων αλλά για έξι ή επτά χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαχωρίζει τη θέση του, αλλάζει το παιχνίδι για ανεξάρτητους θεσμούς ο Αβέρωφ

Δειτε Επισης

Εκατό χιλιάδες η λεία της ληστείας σε βάρος 32χρονου-Ενώπιον Δικαστηρίου ο ένας συλληφθέντας
Έκλεισαν ραντεβού για να αγοράσει κρυπτονομίσματα και τελικά τον λήστεψαν-Στο νοσοκομείο 32χρονος
Τα νέα διεθνή ρεζιλίκια και η άμεση ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην Αστυνομία
Φωτιά από σόμπα στο σπίτι ηλικιωμένης στη Λεμύθου-Επεκτάθηκε και σε δεύτερη οικία, προκλήθηκαν ζημιές
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που ανασύρθηκε από τη φλεγόμενη οικία στη Λευκωσία
Δόθηκε στην κυκλοφορία η λωρίδα που είχε κλείσει στον αυτοκινητόδρομο λόγω οδικής σύγκρουσης
Έντονη βροχόπτωση και συσσώρευση νερού στον αυτοκινητόδρομο-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Άρχισε η επέλαση της καταιγίδας-Έντονη βροχόπτωση σε περιοχές της Λεμεσού
Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία, αρχίζει εκστρατεία για την εορταστική περίοδο
Στο κελί για επτά μέρες ο 49χρονος Σουηδός δραπέτης