Οι σκιές που επισκίασαν την αμεροληψία και η γυναίκα του Καίσαρα

Ποικίλες αντιδράσεις εντός του Αστυνομικού Σώματος έχει προκαλέσει η προαναγγελία της υπουργού Δικαιοσύνης για άρση της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ, ανεξαρτήτως των ευρημάτων του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος κλήθηκε να διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος φαίνεται να συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίων μεταξύ άλλων ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν το έργο της Άννας Αριστοτέλους. 

Η Στέφη Δράκου, ανακοινώνοντας την επέκταση της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ ακόμη δέκα μέρες, προανήγγειλε και την επιστροφή του Μιχάλη Κατσουνωτού, με την παράδοση του πορίσματος του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στον Γενικό Εισαγγελέα, ανεξαρτήτως των ευρημάτων. Κάτι που ήρθε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από τους χειρισμούς του Υπουργείο Δικαιοσύνης γύρω από το ζήτημα, αφού η Στέφη Δράκου έδειξε τις προθέσεις της, πριν καν ακούσει τις εισηγήσεις του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, προκαταβάλλοντας κατά κάποιον τρόπο τις εξελίξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανέμενε κάποιος, πως η υπουργός Δικαιοσύνης θα επιφυλασσόταν, χωρίς να προτρέχει, μέχρι να τύχει ενημέρωσης στις 15 Σεπτεμβρίου για τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και κατά πόσο εντοπίζει ή όχι ποινικά αδικήματα και ακολούθως να λάβει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που εντοπιστούν ποινικά αδικήματα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ενδεχομένως να θεωρηθεί οξύμωρο ένας αξιωματικός να κατηγορείται για σοβαρά ποινικά αδικήματα που είναι άμεσα συνυφασμένα με την θέση του και εντούτοις όμως να συνεχίζει να υπηρετεί σε αυτή.

Και αυτό, την ώρα που απλοί αστυνομικοί παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους. Είναι εξάλλου για αυτόν τον λόγο που έχουν προκληθεί αντιδράσεις και εντός του Αστυνομικού Σώματος, με αρκετά μέλη να φωνάζουν για άλλη μια φορά, για δύο μέτρα και δύο σταθμά, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως όταν σε υποθέσεις εμπλέκονται ανώτερα στελέχη, οι χειρισμοί της ηγεσίας αλλά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι διαφορετικοί. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως λοχίας που κατηγορείται για υπόθεση διαφθοράς και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένει σε διαθεσιμότητα.

Σε αυτή την εκδοχή, για διαδικασίες αλά καρτ, έρχονται να προστεθούν και οι υπόλοιπες ενέργειες της υπουργού Δικαιοσύνης που ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως, αφού εξ αρχής εμφανίστηκε διστακτική ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ήθελε γραπτή καταγγελία από τη Διεύθυνση για να επέμβει για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, ενώ της πήρε τρεις μέρες για να λάβει την απόφαση της σχετικά με την απομάκρυνση του Διοικητή από τη θέση του, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών. Βέβαια, η ίδια αντίκρουσε τις επικρίσεις, λέγοντας πως παρέμεινε προσηλωμένη στις νενομισμένες διαδικασίες.

Εντούτοις, αρκετοί ήταν αυτοί, ειδικότερα πρόσωπα από τις τάξεις της Αστυνομίας, που γνωρίζουν ίσως και περισσότερα, που διερωτήθηκαν σε ποια άλλη περίπτωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης μίλησε τηλεφωνικώς ή σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον καταγγελλόμενο ώστε να ακούσει τις θέσεις του, προτού λάβει την απόφαση για διαθεσιμότητα. Θέσεις, που κάποιος θα έλεγε πως θα μπορούσαν να αποσταλούν σε συνεργάτες της υπουργού, χωρίς η ίδια να είχε άμεση εμπλοκή, ώστε να αποτρέψει και τις οποιεσδήποτε σκιές γύρω από το όνομα της.

Από την άλλη, ο συνήγορος του διαβόλου θα μπορούσε να πει πως ενδεχομένως οι ενέργειες αυτές έγιναν λόγω του ότι πρώτη φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοια υπόθεση με εμπλεκόμενο υψηλόβαθμο αστυνομικό. Συνεπώς, αν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε μιλάμε για μια πρωτοφανή υπόθεση και ως εκ τούτου οι χειρισμοί ενδεχομένως να έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθεί η παραφιλολογία και να σταλεί το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, το οποίο από τότε που ο Ιωνάς Νικολάου αποχώρησε, σπάνια ακούγεται, έστω για τους τύπους. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί και η δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας μετά τις καταγγελίες Αριστοτέλους, ο οποίος κληθείς να τοποθετηθεί για την διαθεσιμότητα του Διοικητή, ανέφερε πως «δεν είναι μια απλή ποινική ή πειθαρχική υπόθεση. Διαφέρει και ο παραπονούμενος, διαφέρει και το πρόσωπο στο οποίο στρέφονται οι καταγγελίες», δίνοντας το στίγμα της προσέγγισης του ζητήματος. 

Και σε όλα αυτά, παραμένει άγνωστο εάν στην περίπτωση της λοχία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα για υπόθεση διαφθοράς, ζητήθηκαν οι θέσεις της ή μίλησε, είτε τηλεφωνικώς είτε κατ' ιδίαν, με τον πολιτικό της προϊστάμενο. Επίσης, είναι και η περίπτωση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου, εναντίον του οποίο ασκήθηκε δίωξη και στη συνέχεια αναστάλθηκε πριν καν αρχίσει. Είχε συναντηθεί με το τότε υπουργό ή κατέθεσε τις απόψεις του πριν ο Πρόεδρος ανακοινώσει την παύση του;

Όλα αυτά, στην πρώτη φάση της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ. Στην τρίτη, όπου ο ανακριτής έλαβε παράταση άλλες δέκα ημέρες, επίσης κάποιοι κάνουν λόγο για διστακτικότητα γύρω από τους χειρισμούς της υπουργού Δικαιοσύνης. Και αυτό διότι, ενώ τα δεδομένα ήταν τα ίδια, αφού η έρευνα του Αχιλλέα Αιμλιανίδη δεν ολοκληρώθηκε, η Στέφη Δράκου συναντήθηκε εκ νέου με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου της κατέθεσε τις απόψεις του, αφού έφερε ένσταση στην παράταση της διαθεσιμότητας του. Και πάλι, αυτές οι απόψεις-θέσεις, δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στο Υπουργείο και να διαβιβαστούν στην Στέφη Δράκου; Γιατί η υπουργός έπρεπε να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Διοικητή και να δώσει δικαίωμα στις κακές γλώσσες;  

Και την ίδια ώρα που η σεναριολογία δίνει και παίρνει γύρω από τους χειρισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην περιρρέουσα έρχονται να προστεθούν και οι ψίθυροι που φέρουν το όνομα της υπουργού να αναφέρεται στις συνομιλίες, στην πιθανή γνώση της, στις σχέσεις καλές σχέσεις της με τον Διοικητή με τον οποίο κατά καιρούς είχε επαγγελματικές συναντήσεις κτλ. Κάτι για το οποίο ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει ενόσω η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναμφίβολα, ο κάθε ένας μπορεί να λέει ότι θέλει, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί και πραγματικότητα, εντούτοις οι αρμόδιοι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους πολίτες, πως στην προσπάθεια της πάταξης της διαφθοράς (σ.σ γενικότερα) στεκόμαστε όλοι στην ίδια γραμμή, σεβόμενοι πως, όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ωστόσο, οι διαδικασίες δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται αλά καρτ και όπως πολλές φορές ειπώθηκε από τα χείλη των πολιτικών, «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενέργειες στα όρια ολιγωρίας, διστακτικότητα και ένα χρονικό που γεννά ερωτήματα

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε το Ονήσιλος-ΑΕΖ μετά τις πληροφορίες για χειραγώγηση
Αεροκομιδή ασθενή από εμπορικό πλοίο έκανε το ΚΣΕΔ
Μαθήτρια έριξε μπουκάλι σε κεφάλι καθηγήτριας σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα
Γενικός Εισαγγελέας: Άλλο καλόπιστη κριτική σε δικαστικές κρίσεις και άλλο σκοπιμότητα
Τα βρήκαν για τις περωρίες Αστυνομία και Υπουργείο-Πληρώνουν οφειλές από τον Σεπτέμβριο
Σε λειτουργία η ηλεκτρονική διαδικασία υπόδειξης οδηγού για καταγραφές από τις κάμερες
Παριστάνουν διαδικτυακή τράπεζα τώρα οι απατεώνες του WhatsApp-Συστάσεις προς το κοινό
Πληροφορίες της Αστυνομίας για στημένο παιχνίδι στο πρωτάθλημα Β κατηγορίας-Zητά αναβολή από την ΚΟΠ
Ποιες εταιρείες αλλάζουν δωρεάν τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, ποιες χρεώνουν και πόσα
Κατασχέθηκαν 17 κούτες τσιγάρων και 12 κιλά καπνού για ναργιλέ στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου