Δεν υπάρχει σήμερα ούτε και ένας θεσμός να φωνάξει «Ντροπή»...

Όταν ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είχε ανακοινώσει το πόρισμα Καλλή, με βάση το οποίο προέκυπταν τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού και της δωροληψίας σε βάρος του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος και εν τέλει καταδικάστηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όσα αποκάλυπτε το πόρισμα και τις καταγγελίες Ερωτοκρίτου. 

Ανακοίνωσε τότε, αυθημερόν, την πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές «προς διερεύνηση των νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας», προσφέροντας ουσιαστικά κάλυψη στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, τον οποίο, ως γνωστόν, υπερασπίστηκε στη συνέχεια και στο δικαστήριο. Τότε ήταν που εισέπραξε και το περίφημο «Ντροπή» από τον Κώστα Κληρίδη, ο οποίος είχε κάνει τότε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας προπετάσματος καπνού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Μια τέτοια προσπάθεια φαίνεται να επιχειρείται και σήμερα σε σχέση με την υπόθεση που αφορά στις σοβαρές καταγγελίες της Διευθύντριας των Φυλακών, με πρωταγωνιστή αυτή την φορά τη νυν ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας και κομπάρσο ένα κανάλι. Μετά τον διορισμό ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει τα όσα καταγγέλλει η Άννα Αριστοτέλους και ενώ η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, διορίστηκαν σήμερα ποινικοί ανακριτές για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων εντός των Φυλακών, μετά και τις δήθεν αποκαλύψεις και τα αμφιβόλου εγκυρότητας στοιχεία του εν λόγω καναλιού που όψιμα θυμήθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών και των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές. Με ρεπορτάζ του, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Διεύθυνσης των Φυλακών, προσφέροντας, αφενός, άλλοθι στον υπό διαθεσιμότητα Διοικητή της ΥΚΑΝ που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, και αφετέρου κάποιου είδους νομιμοποίηση στις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας με τον διορισμό των ποινικών ανακριτών.

Στην απεγνωσμένη μάλιστα προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στις φυλακές σήμερα, πέραν από τα έντονα στοιχεία εντυπωσιασμού και δραματοποίησης της κατάστασης που παρουσίασε στο ρεπορτάζ του με επίκληση στο συναίσθημα των τηλεθεατών, έφτασε μέχρι και το σημείο να προβάλει βίντεο συνέντευξης πρώην κρατούμενης η οποία περιέγραφε το πρόβλημα των ναρκωτικών στις φυλακές, αποφεύγοντας, τεχνηέντως, να διευκρινίσει, ως όφειλε να πράξει, ότι η συνεντευξιαζόμενη μιλούσε για τις φυλακές επί καιρό του τέως Διευθυντή των Φυλακών Γ. Τρυφωνίδη πριν από 12 χρόνια!

Παραβιάζοντας κατάφωρα τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας περί μη προβολής ανακριβών, παραπλανητικών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας ειδήσεις, κατά τρόπο που συνιστά παραπληροφόρηση αλλά και έμμεση, πλην σαφή, παρέμβαση στο ανακριτικό έργο του ποινικού ανακριτή που διερευνά τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Φυλακών.

Αυτό που προφανώς επιχειρείται, τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά, με την τακτική των ίσων αποστάσεων και του «ναι μεν αλλά…» (ναι μεν ο Διοικητής της ΥΚΑΚ έκανε ότι έκανε αλλά και η Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι άμοιρη ευθυνών για ότι επρόκειτο να πάθει ή πρόκειται να πάθει) είναι ένα είδος «συμψηφισμού» των δύο υποθέσεων σε μια προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι καταγγελίες Αριστοτέλους και να κουκουλωθεί η υπόθεσή της – αν όχι και να «φαγωθεί» η ίδια, κάτι που ως φαίνεται επιζητούν πάση θυσία κάποιοι. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν υπάρχει σήμερα ούτε και ένας θεσμός αυτού του κράτους να φωνάξει «Ντροπή» προς τους νυν γενικό και βοηθό γενικού εισαγγελέα οι οποίοι φαίνεται να άγονται και να φέρονται, σαν άβουλα όντα, ανάλογα με τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις που τους ασκούνται, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει κάθε ίχνος ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας ακόμη και στα μάτια των πιο καλόπιστων…

Γιώργος Μιχαήλ, Δημοσιογράφος (άρθρο στα social media)

Δειτε Επισης

Απώλεια Χρήσης, τώρα!
Ο Εθισμός των Ναρκωτικών ως Κοινωνικό Πρόβλημα
Αστυνομία και Δημόσια τάξη: «Η εξουσία χωρίς στρατηγική είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα»
Πληρώνω όσο (για να) πετώ
Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες