Ευδιάθετοι στα θρανία τους οι μαθητές-Χαρούμενοι για την απουσία μάσκας (pics)

Χαμογελαστοί και ευδιάθετοι επέστρεψαν στα θρανία τους πάνω από 40,000 μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, με την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς να κυλά ομαλά.

Στις 7:30 ήχησε το πρώτο κουδούνι σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και συνολικά 41,000 μαθητές επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες γεμάτοι όρεξη για μάθηση. Άλλοι χαρούμενοι που έβλεπαν ξανά τους συμμαθητές τους, άλλοι που έβλεπαν τους καθηγητές τους και όλοι μαζί έδωσαν και πάλι ζωή στα σχολεία.

Η φετινή επιστροφή δεν θύμιζε σε τίποτα την περσινή, αφού οι μαθητές δεν ήταν υποχρεωμένοι να επιδείξουν αρνητικό rapid test για να μπορέσουν να εισέλθουν στο σχολείο τους. Την ίδια ώρα, δεν ήταν υπόχρεοι να φέρουν προστατευτικές μάσκες προσώπου, με μερικούς να επιλέγουν να συνεχίσουν τη χρήση της.

Ο υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Έγκωμης, όπου συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές και τους ευχήθηκε μία καλή σχολική χρονιά.

Την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων και στα γυμνάσια από φέτος, εξέφρασε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε θετική εμπειρία από την εφαρμογή του συστήματος ενώ έκανε λόγο και για «πολιτικές αντιδράσεις». Καλωσορίζοντας στο σχολείο τους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, ο Υπουργός ανακοίνωσε τους φετινούς στόχους και ευχήθηκε δημιουργική διάθεση για μια καλή και πετυχημένη σχολική χρονιά.

Όσον αφορά τους στόχους της φετινής χρονιάς, ανακοίνωσε ότι, πέρα από τους μόνιμους στόχους της διατήρησης της μνήμης και της αγωνιστικότητας σε μία κατεχόμενη πατρίδα, προκρίνονται φέτος η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση καθώς και η ιστορική μνήμη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.​

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να περάσει το μήνυμα στα παιδιά, μέσα από τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, «ότι ο πλανήτης, η ζωή μας, το περιβάλλον, πρέπει να λειτουργήσουν με κανόνες αειφορίας», με αφορμή και την πραγματοποίηση της 9ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΗΕ στη χώρα μας φέτος. Όσον αφορά την επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο κ. Προδρόμου σημείωσε «εδώ στην Κύπρο πρέπει να μάθουμε τη μεγάλη συνεισφορά του μικρασιατικού ελληνισμού, από τα χρόνια του Ομήρου, μέχρι τη σύγχρονη εποχή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, που εισάγονται φέτος και στα γυμνάσια, ο κ. Προδρόμου είπε ότι από τις αντιδράσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, κρατάει αυτές που εξέφρασαν οι πρωτεύσαντες στις Παγκύπριες Εξετάσεις τον Ιούλιο, οι οποίοι κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο ανέφεραν ότι «η νέα διαδικασία αξιολόγησης τους βοήθησε να οργανωθούν και να μελετήσουν καλύτερα», όπως είπε ο Υπουργός. «Όταν αυτό το λένε παιδιά που διακρίθηκαν, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να το λάβουμε υπόψη και το λαμβάνουμε», πρόσθεσε. 

Άλλωστε, σημείωσε ότι «η εμπειρία της εφαρμογής αυτού του νέου συστήματος αξιολόγησης έχει αποτιμηθεί ως θετική» και ότι «οι αντιδράσεις ήταν πολιτικές από την πρώτη στιγμή». Είπε, ακόμα, ότι «είναι επόμενο και αναμενόμενο και το δεχόμαστε ότι υπάρχουν αντιδράσεις», ξεκαθάρισε, όμως, ότι «εμείς εφαρμόζουμε μία πολιτική μεταρρυθμίσεων, που αποδεδειγμένα ξεκινάει να κάνει το σχολείο καλύτερο». Ανέφερε, δε, ότι οι τελευταίες διεθνείς μετρήσεις για τις επιδόσεις των Κυπρίων μαθητών, δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα από ποτέ.

«Έχουμε την εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές στα λύκεια. Έγινε σταδιακά η εφαρμογή, μία-μία χρονιά, μία-μία τάξη. Δεχθήκαμε εισηγήσεις, προτείναμε αλλαγές, υιοθετήθηκαν βελτιωτικές αλλαγές και τώρα με την εμπειρία που έχουμε νομίζω ότι θα καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου», πρόσθεσε. Εξήγησε, δε, ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή «τα παιδιά θα μάθουν από μικρότερη ηλικία ότι αυτή είναι η διαδικασία της γνώσης, της κατάκτησης στόχων, πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση», όπως επίσης και «ότι το σχολείο είναι όλοι οι υπόλοιποι μήνες και εβδομάδες και όχι μόνο οι τρεις μέρες των εξετάσεων».

Μιλώντας για τις συνθήκες έναρξης της φετινής χρονιάς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι ευτύχημα το γεγονός ότι ξεκινάει ομαλότερα από τις προηγούμενες δύο, που ήταν μέσα σε οξείες συνθήκες πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο εγκατάστασης φορητών συσκευών εξαερισμού στις τάξεις, με σκοπό  την καλύτερη ποιότητα αέρα σε χώρους όπου συνυπάρχουν αρκετοί μαθητές. «Βεβαίως, υπογραμμίζουμε στα παιδιά ότι η νόσος δεν έχει εξαφανιστεί, όμως αν συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα πολύ βασικά μέτρα προστασίας και του εαυτού μας και των άλλων, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή τη λειτουργία, δηλαδή χωρίς περιοριστικά μέτρα», σημείωσε.

Όσον αφορά τον εξαερισμό των σχολικών τάξεων, εξήγησε ότι το δοκιμαστικό πρόγραμμα συστημάτων καθαρισμού του αέρα, που λειτούργησε από πέρσι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί φέτος ευρύτερα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικό περιορισμό των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, των μικροβίων και του COVID-19», είπε και πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από μεγαλύτερο υψόμετρο και ερχόμενοι προς τα κάτω, θα εγκαταστήσουμε τέτοιες φορητές συσκευές καθαρισμού του αέρα». Στόχος με τον σχεδιασμό αυτό είναι, αν δοθούν οδηγίες για ανοικτές πόρτες και παράθυρα στις σχολικές τάξεις, να αποφευχθεί αυτό κατά τους ψυχρούς μήνες, χάριν στον εξαερισμό, όπως εξήγησε ο Υπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού, απαιτείται ολοκληρωμένη επέμβαση στα κτίρια, με εγκατάσταση σωληνώσεων. «Κάναμε τη μελέτη και είναι κάτι που θα ήταν αντίστοιχο με την αντισεισμική αναβάθμιση, δηλαδή μία μεγάλη αναστάτωση, που δε θα απέδιδε σε χρήσιμο χρόνο», είπε.

Έκανε λόγο, ακόμα, για αναγκαστική εκτέλεση εργασιών κτιριακών βελτιώσεων σε σχολικές μονάδες, λέγοντας ότι «σε ένα σύνολο 700 σχολείων, 10-20 σχολεία είναι επόμενο να βρίσκονται σε διαδικασία βελτιωτικών έργων, είτε είναι αντισεισμική αναβάθμιση, είτε είναι επισκευές ή επεκτάσεις». Τόνισε, όμως, ότι πρώτο μέλημα είναι να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπου γίνονται έργα. «Αυτές τις μέρες θα έχουμε τη χαρά να παραδοθεί και το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο λειτουργεί ήδη, και ήταν ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού €6,6 εκ., το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την ανακατασκευή του σχολείου αυτού», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Σημείωσε, δε, ότι τα σχολεία είναι πλήρως στελεχωμένα και ότι όλα τα βιβλία παραδόθηκαν στις σχολικές μονάδες. «Κατά τ’ άλλα, το σχολείο θα λειτουργήσει με τα προγράμματα που έχουμε, με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, να δώσουμε στα παιδιά αυτά που δικαιούνται και αυτά που περιμένουμε, τα προσόντα, τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την κριτική και αναλυτική σκέψη, για να γίνουν οι αυριανοί πολίτες για ένα καλύτερο μέλλον της πολιτείας μας», ανέφερε ο Υπουργός.

Εξέφρασε, ακόμα, την ευχή να αναπτυχθούν νέα προγράμματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα οποία εξετάζονται και εφαρμόζονται σιγά-σιγά, «που είναι προγράμματα αυτενέργειας, πρωτοβουλίας και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των νέων και των παιδιών», όπως είπε. 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Business Leader στον πρωτογενή τομέα ο Στυλιανός Πάντζιαρος