Back to school όπως παλιά-Χωρίς μάσκες και rapid test η επιστροφή στα θρανία

Back to school για πάνω από 40,000 μαθητές της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιστρέφουν γεμάτοι όρεξη για τη νέα σχολική χρονιά. Μία επιστροφή που δεν θυμίζει αυτές που συνηθίσαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά κάτι από τα παλιά, αφού δεν υπάρχει υποχρέωση για κανένα τεστ. Την ίδια ώρα, τα νερά παραμένουν ταραγμένα, καθώς η επέκταση του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο και στα Γυμνάσια βρίσκει αντίθετους τους καθηγητές, αλλά και τους μαθητές, οι οποίοι ζητούν να ξεκινήσει ένας διάλογος, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Στις 7:30, σε όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές αναμένεται να ακουστεί ξανά ο ήχος του κουδουνιού, το πρώτο αυτό κουδούνι που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μία χρονιά που αναμένεται να είναι γεμάτη με νέα πράγματα, τόσο από πλευράς εκπαιδευτικού προγραμματισμού, όσο και από πλευράς πανδημίας. Πάντως, το γεγονός ότι η έναρξη αυτή θυμίζει εποχές από το όχι τόσο μακρινό, αλλά την ίδια ώρα αρκετά μακρινό, 2019, προσέφερε χαμόγελα σε μαθητές και γονείς.

Για πρώτη φορά, μετά από τις δύο δύσκολες προηγούμενες σχολικές χρονιές, κατά τις οποίες η πανδημία του κορωνοϊού βρισκόταν σε έξαρση, οι μαθητές κάνουν το come back τους χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν κάποιο πιστοποιητικό αρνητικής νόσησης, όπως γινόταν την προηγούμενη φορά, που έπρεπε να έχουν μαζί τους rapid test. Το μόνο που υπάρχει είναι η σύσταση για διενέργεια αυτοέλεγχου (self-test) πριν την επιστροφή στα σχολεία, ενώ παρελθόν αποτελεί και ένα άλλο μέτρο που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και προβλημάτων. Αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Ουσιαστικά, μαθητές και καθηγητές θα μπουν στις αίθουσες και δεν θα πρέπει να φέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προστατευτική μάσκα, ένα μέτρο που επέφερε αρκετά προβλήματα στη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς η χρήση της έφερνε δυσφορία και στις δύο πλευρές.

«Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που αναφέρει αποστάσεις, αλλά είναι πιο ήπια τα πράγματα, σε σχέση με την περσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι στην Κύπρο ισχύει ότι και στις άλλες χώρες, όπου τα μέτρα που λαμβάνονται είναι παρόμοια με αυτά που λήφθηκαν και στην Κύπρο», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Το γεγονός ότι αίρεται και η υποχρέωση για διενέργεια rapid test κάθε 72 ώρες για τους μαθητές, ώστε να μπορούν να έχουν ελεύθερη είσοδο στο σχολείο, χαρακτηρίστηκε ως μία θετική εξέλιξη, από πλευράς καθηγητών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι χαραμίζονταν αρκετές ώρες ωφέλιμου διδακτικού χρόνου.

«Είπαμε ότι είναι προτιμότερα τα σχολεία να μείνουν ανεπηρέαστα από μέτρα τέτοιου είδους, για να μην έχουμε την ίδια επίδραση στη λειτουργία των σχολείων και την απώλεια διδακτικού χρόνου».

Αγκάθι η επέκταση των τετραμήνων στα Γυμνάσια

Από την άλλη, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί, για ακόμη μία φορά, ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ο οποίος επεκτείνεται σε όλο το φάσμα του Γυμνασίου, με τους καθηγητές να χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση «αγκάθι».

«Είναι μεγάλο αγκάθι, επειδή δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια. Οι σχετικές οδηγίες στάλθηκαν προς τα τέλη Αυγούστου, αν και δεν λύνουν όλα τα ζητήματα και υπάρχουν ασάφειες μεταξύ των καθηγητών. Υπάρχουν ζητήματα με την ύλη και υπάρχει και προβληματισμός για τα χρονοδιαγράμματα, επειδή οι εξετάσεις έχουν συγκεντρωθεί σε μία εβδομάδα και αυτό δημιουργεί ένα πολύ πιεστικό πρόγραμμα για τους μαθητές».

Πρόβλημα αποτελεί και η μορφή του θεσμού στα Λύκεια, για την οποία η ΟΕΛΜΕΚ είχε εκφράσει προβληματισμό και είχε καταθέσει εισηγήσεις, που θεωρούσε θα οδηγούσε στη βελτίωση. «Παραμένουν οι τρεις κεντρικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου, παραμένουν οι ενδιάμεσες εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου, όπου δημιούργησαν τα προβλήματα που εμείς είχαμε αναφέρει πολλές φορές, όμως δεν έχει γίνει κάτι προς αυτό τον τομέα».

Η οργάνωση των καθηγητών έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να θέσουν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που έχουν καταγράψει, αυτές τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στα σχολεία.'

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάθημα με μουσική υπόκρουση… εκσκαφέων-Εργοτάξια σε σχολεία για ακόμη μία χρονιά

Δειτε Επισης

Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών την Πέμπτη-Επί τάπητος το θέμα των οδοφραγμάτων
Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι απρόβλεπτες γαλλικές κάλπες του 2027 μετά την καταδίκη της Λεπέν
«Είναι τραγική η κατάσταση»-Τέταρτη χρονιά ανομβρίας, ορατή η επισιτιστική ανασφάλεια
Πώς θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους δασμούς του Τραμπ-Οι τρεις επιλογές που έχει
Έτοιμη η Κυβέρνηση για συζητήσεις για ΑΟΖ-Πέταξε το μπαλάκι στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τραγωδία στην Ελλάδα-Οδηγοί τσακώνονταν στον δρόμο και τους παρέσυρε διερχόμενο όχημα, ένας νεκρός
Θέμα ημερών η ανακοίνωση απεσταλμένου του Γκουτέρες για το Κυπριακό-Στάση αναμονής από Κυβέρνηση
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 22 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
«Τα παιδιά μας είναι κλειστά στο σπίτι»-Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ, ζητούν εργοδότησή τους
Δεν αποκλείεται νέα παράταση για αποπληρωμή εξωδίκων λόγω του μπάχαλου-Πλήρωσε ο ένας στους τέσσερις