Νέα εποχή για το χαλλούμι-Από σήμερα μόνο ΠΟΠ παράγουν τα τυροκομεία

Σε νέα εποχή μπαίνει από σήμερα η Κύπρος, όσον αφορά στην παραγωγή χαλλουμιών, καθώς από σήμερα και στο εξής, οι τυροκόμοι θα πρέπει να συμμορφώνονται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παράγουν μόνο στο πλαίσιο του ΠΟΠ. Αυτό έρχεται μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, ωστόσο είναι ένα θετικό βήμα για να μπει στη ζωή μας το χαλλούμι ΠΟΠ, με το αρμόδιο Υπουργείο να τονίζει πως θα δοθεί μία περίοδος χάριτος προς τους αρμόδιους, ώστε να προλάβουν να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις, η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δέκα με δεκαπέντε μέρες. Πάντως, από πλευράς τους, οι αιγοπροβατοτρόφοι παρουσιάζονται μεν προβληματισμένοι και ενοχλημένοι για την καθυστέρηση, από την άλλη θεωρούν ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και θα έρθει νέα εποχή.

Ουσιαστικά, μετά και την ανακοίνωση των αλλαγών ήσσονως σημασίας από το Υπουργείο Γεωργίας, τα τυροκομία που έχουν γραφτεί στην πλατφόρμα για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, πλέον δεν πρέπει να παράγουν προϊόντα που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αφού θα είναι παράνομα. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, ωστόσο θα δοθεί μία περίοδος χάριτος, καθώς υπάρχουν αποθέματα, τα οποία δεν μπορούν να τα πετάξουν.

«Με βάση τη συμφωνία που έγινε με τα μέρη, που είναι οι τυροκόμοι, οι αγελαδοτρόφοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι, συμφωνήθηκε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, το αργότερο, θα ξεκινήσει η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ στα τυροκομεία. Ήδη έχουν εγγραφεί και έχουν πιστοποιηθεί αρκετά τυροκομεία, όμως έμειναν κάποια από τους μεγάλους, που έχουν κάποιες εκκρεμότητες, να δώσουν κάποιες διευκρινίσεις. Αναμένεται ότι θα ξεκινήσει, όμως, η πλειοψηφία να ξεκινήσει να παράγει χαλλούμια ΠΟΠ», εξήγησε στον REPORTER ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, οι μικρές αλλαγές που αφορούσαν το βάρος και το ποσοστό της υγρασίας του χαλλουμιού, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί πως θα παράγουν. «Το αίτημα για αυτές τις αλλαγές, είχε υποβληθεί στις 12 Αυγούστου και αξιολογήθηκε. Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, δεν δόθηκαν από τους αιτητές και δημοσιεύτηκαν όταν ήταν όλα έτοιμα».

Όσον αφορά στο θέμα των ελέγχων, ο κ. Γρηγορίου ξεκαθάρισε πως από πλευράς Υπουργείου, αυτό που τίθεται σε προτεραιότητα είναι να ξεκινήσει ομαλά η παραγωγή χαλλουμιών ΠΟΠ και μετά να ξεκινήσουν οι καταγγελίες. «Η διάθεση και ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα. Θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι, αλλά είναι λογικό να δοθεί μία μεταβατική περίοδος, είτε να τα διαθέσουν, είτε για να συνεννοηθούν με τους προμηθευτές τους, για να τα αντικαταστήσουν».

Κρατούν μικρό καλάθι για τους ελέγχους οι αιγοπροβατοτρόφοι

Το γεγονός ότι οι αρμόδιοι περίμεναν μέχρι και την υστάτη για να ξεκινήσουν ελέγχους, με αποτέλεσμα να οι υπεραγορές να είναι γεμάτες με χαλλούμι που δεν είναι ΠΟΠ, έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι αδύνατο από τη μία στιγμή στην άλλη να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Εξάλλου, το γεγονός ότι έγιναν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, προκάλεσε νέα ερωτηματικά στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες νωρίτερα, δεδομένου ότι από τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία.

«Εμείς είχαμε στείλει επιστολή προς τον υπουργό και θέσαμε τις ανησυχίες μας, για το τι θα γίνει και αν θα προχωρήσει η διαδικασία ή αν θα πηγαίνουμε από αναβολή σε αναβολή. Δεν λάβαμε κάποια απάντηση. Εμείς εκφράζουμε ανησυχία και δυσαρέσκεια, επειδή βλέπουμε να κωλυσιεργεί η κατάσταση και μας ανησυχεί το ενδεχόμενο να λάβουμε καμιά καταγγελία από την ΕΕ και να πρέπει να πληρώσουμε πάλι ως κράτος», υπέδειξε ο Παναγιώτης Κυριάκου, πρόεδρος της οργάνωσης αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου.

Δειτε Επισης

Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph
Πέραν των χίλιων πεντακοσίων πολιτών τρίτων χωρών αναχώρησαν από τον Λίβανο μέσω Κύπρου
Πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-Στην ΜΕΘ συνταξιούχος
Επίλογος των δεινών με διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων διαμηνύει η Αριστοτέλους