Κλιμακώνουν τα μέτρα οι κάτοικοι Ίνειας-Αποκόπτουν όλους τους δρόμους προς Ακάμα

Καζάνι που βράζει. Αυτό θυμίζει η εικόνα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην κοινότητα της Ίνειας και δεν οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, λόγω του καλοκαιριού. Αντιθέτως, την έκρηξη προκάλεσε το τελικό κείμενο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός τους επόμενου μήνα, με τους κάτοικους να παίρνουν θέση μάχης και να δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, μέχρι να έρθει η δικαίωση. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη μη ανακοίνωση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Οι κάτοικοι του χωριού, που το χαρακτηρίζουν ως την καρδιά του Ακάμα, για μία ακόμη Κυριακή αναμένεται να αποκόψουν όλους τους δρόμους που οδηγούν προς την κοινότητά τους και να πάρουν και πάλι στα χέρια τους τα πλακάτ και τα πανό, ώστε να περάσουν το μήνυμα πως δεν θα περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα δεχθούν την ανακοίνωση του σχεδίου, με τη μορφή που είναι τη δεδομένη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα-Αποκόπτονται δρόμοι

«Είναι η δεύτερη διαμαρτυρία μας και θα συνεχίσουν εντατικά, καθημερινές και εβδομαδιαίες, σε τακτικό επίπεδο, μέχρι να δικαιωθούμε. Είχαμε θέσει τρία αιτήματα, στην σύσκεψη για εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου και δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα τρία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες άλλες κοινότητες, που έχουν δει τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται», υπέδειξε ο κοινοτάρχης της Ίνειας στον REPORTER, Γιάγκος Τσίβικος.

Ο κόμπος για τους κατοίκους της κοινότητας έχει φτάσει στο χτένι, με την υπομονή τους να στερεύει, αφού εδώ και τρεις δεκαετίες δεν έχουν λάβει κανένα απολύτως ωφέλιμα. Μάλιστα, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, ώστε να βρεθεί μία λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

«Η κοινότητα που είναι η καρδιά του Ακάμα, η κοινότητα με τη μεγαλύτερη έκταση και παραλίες, η κοινότητα με τους ψηλότερους τουριστικούς συντελεστές 57,5%, με πρώην παραθεριστικές, δεν έχει πάρει τίποτα μετά από 33 χρόνια. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό να μην γίνει αποδεκτό και έχουμε στείλει και τρεις επιστολές και ζητούμε να μην προχωρήσει με την εξαγγελία αυτού του τοπικού σχεδίου, το οποίο είναι καταστροφικό και θα είναι η ταφόπλακα για την κοινότητα της Ίνειας».

Θα κλιμακώσουν τα μέτρα

Η διαμαρτυρία που πραγματοποιείται σήμερα δεν αναμένεται να είναι η τελευταία, αφού η αγανάκτηση των κατοίκων είναι τόσο μεγάλη, που έχουν αποφασίσει όπως κλιμακώσουν τα μέτρα. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να καταστήσουν σαφές στην πολιτεία ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τις συγκεκριμένες προτάσεις που προωθούν.

«Εμείς προσκαλέσαμε τον υπουργό Γεωργίας να έρθει στον Κάθηκα και δημόσια και κατ’ ιδίαν. Τα μέτρα θα κλιμακωθούν και θα παρουσιαστούν και όλα τα μέτρα στους κατοίκους και θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστούν. Μέχρι να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά μας, θα κλείσουν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον Ακάμα, μόνιμα. Θα βάλουμε γεωργικά τρακτέρ που θα αποκόπτουν τις κύριες αρτηρίες από Πέγεια προς Ακάμα, θα κοπούν και αγροτικοί δρόμοι που είναι άγραφοι και περνούν αγροτικά αυτοκίνητα. Εκεί θα τοποθετηθούν εκσκαφείς».

Εκτός αυτού, οι κάτοικοι αναμένεται να μεταφέρουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους και στη Λευκωσία, αφού στα σχέδιά τους είναι να βρεθούν έξω από το Προεδρικό και τη Βουλή, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Μόνο πάνω από τα πτώματά μας θα πάρουν τις περιουσίες μας, τις παραλίες μας, οτιδήποτε υπάρχει στα διοικητικά όρια της κοινότητας. Δεν μπορεί χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, χωρίς καμιά αποζημίωση, χωρίς να δοθούν ζώνες ανάπτυξης στην κοινότητα, που ήταν η μόνη που είχε ζώνες ανάπτυξης, να προχωρούν και να εξαγγέλλουν ένα τοπικό σχέδιο, το οποίο είναι έκτρωμα».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβεβαίωση Καδή για Ακάμα-«Αντισταθμιστικά μέτρα με την ανακοίνωση Τοπικού Σχεδίου»

Θέλουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Τσίβικος κατέστησε σαφές ότι εκτός από την μη ανακοίνωση του σχεδίου, εκείνο που ζητούν είναι να έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να θέσουν ενώπιον τους τα αιτήματα, τις ανησυχίες και προβληματισμούς τους, αλλά και να του εξηγήσουν τους λόγους που δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία.

«Ζητούμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έγινε με τις κοινότητες του Μιτσερού, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε απέναντί τους και ούτε το κράτος και τα Υπουργεία θέλουν να μας έχουν εχθρούς. Αν δεν αντιληφθούν ότι χωρίς τη συνεργασία μας και τη συμμετοχή μας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, τίποτα δεν θα γίνει κατορθωτό. Με το να προσπαθούν να επιβάλουν αυτό που κάποιοι θέλουν, χωρίς να υπάρξει συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος και ειδικά των κατοίκων της Ίνειας, δεν θα υπάρξει επιτυχία στο Εθνικό Δασικό πάρκο, ούτε στο οποιοδήποτε τοπικό σχέδιο ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς τελική ευθεία το τοπικό σχέδιο Ακάμα-«Μέχρι Σεπτέμβριο θα δημοσιευτεί»

Δυσαρέσκεια από τις κινήσεις των άλλων κοινοτήτων

Οι αντιδράσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, ουσιαστικά έρχονται μόνο από την κοινότητα της Ίνειας, αφού όπως αναφέρει ο κ. Τσίβικος, τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί, με αποτέλεσμα να πιέζουν να εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με τη μορφή που έχει λάβει αυτή τη στιγμή.

«Από τη στιγμή που έχουν ικανοποιηθεί, δεν αντιδρούν και θέλουν να ανακοινωθεί το Τοπικό Σχέδιο, εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς προχωρούμε, ως μοναχικοί καβαλάρηδες, όπως πάντοτε. Εμείς αδικούμαστε παράφορα. Όλη η περιουσία της Ίνειας ήταν δυτικά του οικισμού, είναι η μόνη κοινότητα που επηρεαζόταν από το διάταγμα του 1989, που απαγορευόταν η οποιαδήποτε ανάπτυξη δυτικά των κοινοτήτων, επειδή είμαστε η μόνη κοινότητα που όλη η περιουσία μας ήταν δυτικά. Ήταν η μόνη κοινότητα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καθόλου τον συντελεστή μεμονωμένης κατοικίας, όπως έγινε με τις γύρω κοινότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέκοψαν τον δρόμο στην Λάρα οι κάτοικοι της Ίνειας-Διαμαρτυρήθηκαν για το Τοπικό Σχέδιο

«Παρερμηνεύτηκαν όσα είπα για τις χελώνες»

Στο μεταξύ, ο κοινοτάρχης της Ίνειας έδωσε απαντήσεις και για τις αντιδράσεις, που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει για τις φωλιές χελωνών, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία όσων ανέφερε.

«Κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες φωλιές των χελώνων και δεν αφήνουν χώρο για τους λουόμενους. Παρερμηνεύτηκαν όσα έχω πει. Είπα ότι αμφισβητούμε τον αριθμό των φωλιών των χελωνών και τον αμφισβητούσαμε πάντοτε. Κάλεσα τον υπουργό Γεωργίας και τη διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας στην παραλία της Λάρας, για να τους υποδείξω φωλιές χελωνών και αυτοί να τις ξεθάψουν να δουν αν έχουν αυγά. Εμείς θα συγκρατήσουμε τον εξαγριωμένο κόσμο να μην κάνει ζημιές και να καταστρέψει τις φωλιές. Όμως, η πρόσκληση-πρόκληση θα συνεχίσει να υπάρχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»