Η θέληση των κατοίκων δεν άφησε περιθώρια και έφερε την αλλαγή στο Μιτσερό

Μπορεί να δόθηκε η πολυπόθητη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν θα προχωρήσουν οι εργασίες στο Μιτσερό, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του οι τοπικές αρχές, όμως οι κάτοικοι δεν παρέδωσαν τόσο εύκολα τα όπλα. Όλη τη νύχτα έμειναν στο σημείο, όπου βρισκόταν ο εκσκαφέας, αφού θέλησαν να βεβαιωθούν ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, εν τι απουσία τους, ενώ είναι διατεθειμένοι να ξαναβγούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε ενέργεια που δεν εξυπηρετεί τις θέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτα φεύγει το μηχάνημα και μετά οι διαδηλωτές στο Μιτσερό-«Αποχωρεί το πρωί»

Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρήθηκε μία κλιμάκωση των μέτρων από πλευράς των κατοίκων των δώδεκα κοινοτήτων, ειδικά μετά την προσπάθεια, από πλευράς εταιρείας να αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο που θα μεταφερθεί η μονάδα ασφαλτικού. Αυτό, πάντως, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανένα, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται οι κάτοικοι να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, είχαν ξεκινήσει από την ημέρα που πάρθηκε η απόφαση. Όλα αυτά, την ώρα που οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Υπουργικό Συμβούλιο, το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε όπως οι μονάδες ασφαλτικού που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο Τσέρι και επηρεάζουν την κοινότητα Ιδαλίου, θα μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές. Μία εξ αυτών θα μεταφερθεί στο Μιτσερό, σε μία περιοχή η οποία εδώ και χρόνια είναι βεβαρημένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην περιοχή υπάρχουν επτά λατομεία και σφαγεία, με την κατάσταση να είναι αποπνικτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζουν τα δυναμικά μέτρα oι διαμαρτυρόμενοι στο Μιτσερό-Ενοχλημένοι με Νουρή

Οι κάτοικοι των δώδεκα επηρεαζόμενων κοινοτήτων της περιοχής δεν είδαν με καλό μάτι την εν λόγω απόφαση, αφού από την πρώτη στιγμή ενώθηκαν σαν μία γροθιά και αποφάσισαν να εκφράσουν από την αρχή την αντίθεσή τους, με τη λήψη δυναμικών μέτρων. Από τις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για να εκδώσουν έρευνες και μελέτες, ώστε να μπορούν να δοθούν οι απαραίτητες άδειες στην εταιρεία, άρχισαν και τα δυναμικά μέτρα.

Ο χώρος είχε οριστεί από νωρίς και οι κάτοικοι βρέθηκαν στο σημείο, αρκετές φορές για να υψώσουν πανό και να δείξουν την αντίθεσή τους. Μπορεί να βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας τότε, ωστόσο οι τοπικές αρχές αλλά και οι κάτοικοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία απαγόρευσης των διαδηλώσεων, βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν για τα δικαιώματά τους.

Η στάση τους ήταν από την αρχή γνωστή. Δεν επρόκειτο να δεχθούν την μετακίνηση της μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή τους. Οι λόγοι, επίσης, γνωστοί και προφανείς. Τα επτά λατομεία στο Μιτσερό, αλλά και τα σφαγεία της εταιρείας Cypra, μαζί με τα χοιροστάσια, δεν άφηναν περιθώριο να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση. Αυτό προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους αρμόδιους, που το μόνο που έκαναν ήταν να κλείνουν τα αυτιά και να μην δέχονται ούτε να ακούσουν τους κατοίκους και τους λόγους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβαν προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά δεν πείστηκαν στο Μιτσερό-Ζητούν δημόσια τοποθέτηση

Κινητοποίηση στο Προεδρικό, κλείσιμο δρόμων

Οι κάτοικοι χαρακτήρισαν αρκετές φορές τη στάση των αρμοδίων απαξιωτική προς το πρόσωπό τους, όμως δεν τους σταμάτησε λεπτό. Αντιθέτως, τους συσπείρωσε ακόμη περισσότερο, δυναμώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της αδικίας μέσα τους.

Αφού είδαν ότι δεν άνοιγαν οι πόρτες για διαβουλεύσεις, αποφάσισαν να κάνουν τους αρμόδιους να τους ακούσουν με άλλο τρόπο. Έκλεισαν δρόμους, έκαναν διαδηλώσεις, βρέθηκαν έξω από αρμόδιες υπηρεσίες. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο που έχει οριστεί ότι εκεί θα στηθεί η μονάδα ασφαλτικού, είχαν ξεκινήσει από το χειμώνα του περασμένου χρόνου. Οι κάτοικοι είχαν σηκώσει τα πανό τους εκεί όπου είχε στηθεί ο εκσκαφέας τις προηγούμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ένταση στη διαδήλωση στο Μιτσερό-Αστυνομικοί σπρώχνουν και φωνάζουν σε πολίτες

Μπορεί να μην υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή τη συγκεκριμένη περίοδο, όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια οι κάτοικοι. Πραγματοποίησαν κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο σημείο, κλείνοντας μάλιστα το δρόμο του Αγίου Ιωάννη προς Αγροκηπιά, αλλά και προς Κάτω Μονή. Εκτός αυτού, οι κάτοικοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν, με αυτοκινητοπομπή, έξω από το Προεδρικό, όπου ύψωσαν και πάλι τα πανό τους, φώναξαν τα συνθήματά τους και ενημέρωσαν όσους είχαν τη διάθεση να τους ακούσουν για τα αιτήματά τους.

Το επόμενο κεφάλαιο στις αντιδράσεις τους γράφτηκε στα Υπουργεία. Συγκεκριμένα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, οι κάτοικοι των δώδεκα κοινοτήτων βρέθηκαν έξω από τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών, τα οποία είναι και τα πλέον αρμόδια για την περίπτωση, αφού στο ένα υπάγεται το Τμήμα Περιβάλλοντος, που είχε εξετάσεις τις μελέτες για την καταλληλότητα της περιοχής και το άλλο είναι αρμόδιο για την έκδοση αδειών στην εταιρεία.

Εκτός αυτού, οι κάτοικοι θέλησαν να περάσουν μηνύματα προς τους Κυβερνώντες και δια μέσου των παιδιών τους, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, αποφάσισαν να τηρήσουν μονόωρη ή δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους, για να σταθούν στους δρόμους τα παιδιά με τα πλακάτ που, τα τελευταία δύο χρόνια, αναγράφουν «θέλουμε την υγεία μας».

Ετοίμασαν δική τους μελέτη, κινήθηκαν νομικά

Παράλληλα με τις διαμαρτυρίες, οι τοπικές αρχές των δώδεκα κοινοτήτων είχαν αποφασίσει ότι θα λάβουν οποιαδήποτε μέτρα μπορούν, για να αλλάξει η κατάσταση. Ένα από αυτά ήταν να αναθέσουν σε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου τη δημιουργία περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να διαφανεί κατά πόσο είναι κατάλληλη η περιοχή, για να δημιουργηθεί μονάδα ασφαλτικού ή όχι.

Η Συμβουλευτική Ομάδα των Πανεπιστημιακών, στην τοποθέτησή της για το θέμα είχε διαφωνήσει με την γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, ενώ ανέδειξε την πηγή των αστοχιών και αποκλίσεων μεταξύ  της επί-του-εδάφους πραγματικής λειτουργίας των εργοστασίων και της θεωρητικής μελέτης, κάτι που επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ρητά στη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής και τους όρους λειτουργίας που τη συνοδεύουν.

Στο μεταξύ, οι κοινότητες της περιοχής κινήθηκαν νομικά εναντίον της Κυβέρνησης, ώστε να μην ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ οι κάτοικοι αναμένουν από τον περασμένο Ιούνιο την απόφαση του Δικαστηρίου, για το ενδιάμεσο διάταγμα, βάσει του οποίου θα απαγορευτεί η οποιαδήποτε διεξαγωγή εργασιών στο χώρο.

Η αποφασιστικότητα των κατοίκων, αλλά και των τοπικών αρχών, που δεν έκαναν στιγμή πίσω, ακόμη και όταν η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στους κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς, φάνηκε τελικά ότι ήταν ικανή να επιφέρει την αλλαγή. Μπορεί να ήταν μικρή, όμως η σημασία της δεν παύει να είναι καθοριστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)