Η φωτιά Αγαθαγγέλου, η κακή πολιτική ανάγνωση και η παύση μονόδρομος
06:33 - 29 Ιουλίου 2022
Τέλος στις πρωτοφανείς αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αναφορικά με τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προσπάθησε να βάλει χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας και επίσημα απόφαση για παύση του, μετά το πράσινο φως που άναψε το ΚΕΒΕ.
Αν και η κυβερνητική πλευρά προτιμούσε να έρθουν τα πράγματα αλλιώς, με τον ίδιο τον γιατρό Αγαθαγγέλου να υποβάλλει την παραίτησή του, κατέστη σαφές από ένα σημείο και μετά ότι μεγαλύτερο κακό έκανε η διαιώνιση της συζήτησης από την παύση στην εικόνα της Κυβέρνησης, οκτώ μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Το γεγονός, δε, πως η παύση έγινε υπό μορφή τυπικής διαδικασίας, λόγω της διευκόλυνσης που προσέφερε στην Κυβέρνηση το ΚΕΒΕ με την αλλαγή της στάσης του, φαίνεται να θεωρείται θετική εξέλιξη από τους κυβερνώντες, που έμειναν εκτεθειμένοι, όχι μόνο από την σφοδρότητα και τη μαζικότητα των αντιδράσεων, αλλά και από το γεγονός πως λίγο καιρό πριν ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στις εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για τον διορισμό δύο γιατρών με την χαρακτηριστική αναφορά σε «πατροκτονία» και ακολούθως το Υπουργικό διόρισε έναν εκ των δύο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικύρωσε την παύση του Αγαθαγγέλου το Υπουργικό μετά τις έντονες αντιδράσεις
Φαίνεται πως οι προσπάθειες στράφηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα προς την κατεύθυνση του ΚΕΒΕ, το οποίο αποφάσισε να σταματήσει να εισηγείται γιατρούς στην Κυβέρνηση, αφού κατέστη ξεκάθαρο πως ο Δρ. Αγαθαγγέλου δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε παραίτηση. Οι χθεσινές εξελίξεις ήταν, ουσιαστικά, αποτέλεσμα παρασκηνιακής εργασίας, τόσο από πλευράς της ίδιας της Κυβέρνησης όσο και από το κυβερνών κόμμα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν προβληματισμένο από τους χειρισμούς, με διάφορα στελέχη να εμπλέκονται σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί κάποια λύση, ιδιαίτερα ενόσω έβλεπαν πως οι αντιδράσεις όχι απλώς δεν κόπαζαν αλλά διογκώνονταν μέρα με την μέρα, με αναμενόμενη «υπερχείλιση» στην προεκλογική εκστρατεία του Αβέρωφ Νεοφύτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι στον Πρόεδρο για Αγαθαγγέλου-Νέες εισηγήσεις από ΚΕΒΕ
Έτσι κι αλλιώς, οι πληροφορίες λένε πως, παρόλο που στον ΔΗΣΥ ουδέποτε είχαν πρόβλημα με τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, από την αρχή δεν καλοέβλεπαν όλοι τον διορισμό του. Χωρίς να υιοθετούν απαραιτήτως την ηθική διάσταση που έθεταν οι άλλες πλευρές, φαίνεται πως διάφορα στελέχη έκαναν την ίδια ερμηνεία με τους διαμαρτυρόμενους σε ό,τι αφορά το νομικό ζήτημα με το ασυμβίβαστο και αντιλαμβάνονταν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Πάντως χθες κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα και ο Γενικός Εισαγγελέας, δεδομένου ότι ο κ. Χατζηπαντέλα φαίνεται να είχε στην κατοχή του γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας πριν τη λήψη της απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δεν εξήγησε το σκεπτικό της. «Ζητήθηκε η γνώμη λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για συγκεκριμένη πρόνοια που υπάρχει στον νόμο που καθορίζει το ασυμβίβαστο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ», είπε ο Γιώργος Σαββίδης, και η Νομική Υπηρεσία έδωσε τη δική της νομική ερμηνεία. Για τα υπόλοιπα παρέπεμψε σε πολιτικές αποφάσεις, που δεν έχουν σχέση με την Υπηρεσία του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνων που θεωρούσαν λανθασμένη νομικά την απόφαση ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος, μάλιστα, τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή και δημοσίως με τη νομική του ιδιότητα, ενώ μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επανήλθε, αναφέροντας σε ανάρτησή του ότι ήταν ορθή η παύση Αγαθαγγέλου, καθώς «διόρθωσε τη προηγούμενη νομικά λανθασμένη απόφαση του». Επανέλαβε τη θέση του πως υπήρχε σύγκρουση συμφέροντος. Ακολούθως πρόσθεσε πως «κακώς επέμενε να μείνει «αλυσοδεμένος» στη καρέκλα. Όφειλε να διαγνώσει την παρανομία/αντίδραση που υπήρχε και να παραιτηθεί».
Ραγδαίες εξελίξεις για το διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ-Απέσυρε το ΚΕΒΕ
Καθήκοντος, μάλιστα, εκ της θέσεως τους στη Βουλή, και δύο υψηλόβαθμα στελέχη αναγκάστηκαν να παρέμβουν δημοσίως, με τοποθετήσεις και ενέργειες που μάλλον προϊδέαζαν για την πορεία που θα λάμβαναν τα πράγματα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, ζήτησε έρευνα ασυμβίβαστου από την αρμόδια Επιτροπή υπό την Ηλιάνα Νικολάου, ενώ έκανε γνωστό πως εισηγήθηκε προσωπικά στον Μιχάλη Χατζηπανέλα να αναμένει το σχετικό πόρισμα και ύστερα να αποστείλει στον ΟΑΥ την επιστολή διορισμού. «Εάν υπάρχει ασυμβίβαστο στο διορισμό, θα πρέπει να γίνει σεβαστό και ο υπουργός δεν πρέπει να προχωρήσει σε επικύρωση του διορισμού προς τον ΟΑΥ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΡΙΚ.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της παράταξης, Ευθύμιος Δίπλαρος, με τη δική του ιδιότητα ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής προσπάθησε να επέμβει πυροσβεστικά, καλώντας δημοσίως όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εξευρεθεί η χρυσή τομή μέσω διαλόγου, ενώ ζήτησε να γίνουν οι ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Λανθασμένη ανάγνωση
Στο παρασκήνιο επικρατούσε παράλληλα η εντύπωση πως έγινε λανθασμένη πολιτική ανάγνωση από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος απέτυχε να αντιληφθεί το κλίμα που επικρατούσε σχετικά με τον πρόεδρο του ΠΙΣ και να διερευνήσει τις προθέσεις πριν προχωρήσει με την παραπομπή της εισήγησης των εργοδοτικών οργανώσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται από τα πολιτικά πηγαδάκια η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, πως αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση πως υπήρξε συναίνεση από πλευράς ΟΑΥ όσον αφορά το διορισμό Αγαθαγγέλου και εκ των υστέρων διεφάνη πως η συγκεκριμένη εντύπωση ήταν εσφαλμένη. Όπως απέδειξε η ιστορία, ο ΟΑΥ όχι απλώς δεν συναινούσε στον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, αλλά η διαφωνία ήταν τόσο έντονη που ένα μέλος του Δ.Σ. προέβη σε υποβολή παραίτησης και άλλα μέλη το σκέφτονταν σοβαρά. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού, ακόμη και μετά την αλλαγή δεδομένων ενδέχεται να προχωρήσει σε παραίτηση, καθώς επίσημα δεν απέσυρε την πρόθεσή του.
Αν και ο κ. Πελεκάνος δεν κατονόμασε τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα ως τον δημιουργό των εν λόγω εντυπώσεων, είναι ξεκάθαρο πως ήταν δική του δουλειά να γνωρίζει πως ο κ. Αγαθαγγέλου αποτελούσε κόκκινο πανί για σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους στο ΓεΣΥ και θα έπρεπε να είχε προβεί σε κάποια υποτυπώδη διερεύνηση προθέσεων αντίδρασης προτού προωθήσει την πρόταση στο Υπουργικό. Πάντως ο ίδιος ο Υπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όμως στόχος δεν ήταν η απόδοση ευθυνών αλλά να σβήσει το συντομότερο η πολιτική φωτιά που έκαιγε κατακαλόκαιρα.
Δεν τελειώνει εδώ
Το θέμα, πάντως, δεν αναμένεται να ξεχαστεί εντελώς, καθώς το ΚΕΒΕ, αν και προσέφερε μια σημαντική διέξοδο στην Κυβέρνηση με τον τρόπο που ενήργησε, άνοιξε νέα μέτωπα, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου του προέδρου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, στην εκπνοή της θητείας του μετά από πολύχρονη παρουσία στο τιμόνι του Οργανισμού, κατά την οποία δεν διερευνήθηκε κάτι τέτοιο. Η πλευρά του ΟΑΥ θεωρεί ότι δεν υφίσταται αυτό το πρόβλημα, καθώς, κάθε φορά που συζητείτο κάποιο θέμα που αφορούσε ειδικά την επαγγελματική ομάδα παροχέων του ΓεΣΥ που ανήκει η σύζυγος του κ. Αντωνίου, ο ίδιος απείχε. Ωστόσο ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε, πάντως, στον REPORTER ότι έχει καλυφθεί από τις εξηγήσεις που έχει δώσει ο ΟΑΥ. «Η ανακοίνωση ήταν σαφής, υπάρχει απάντηση. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι και αν ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει τα περί ασυμβίβαστου του Θωμά Αντωνίου η Ελεγκτική Υπηρεσία
Περαιτέρω ανάφλεξη ενδέχεται να προκαλέσει και ο ίδιος Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος προανήγγειλε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ικανοποίηση του αιτήματος της νομοθετικής κατοχύρωσης της εκπροσώπησης των ιατρών στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, μέσω του ΠΙΣ, και θα επιδιώξει συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κι αυτό σε μία περίοδο που επισκιάζεται από τις προεκλογικές ατζέντες, οι οποίες αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τις αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα πυρά της ΕΝΙΚ περί ασυμβίβαστου ο ΟΑΥ-«Δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων»