Διακοπές εντός ή εκτός Κύπρου;-Το χάος, οι επιλογές και οι αγαπημένοι προορισμοί

Από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη το χάος που επικρατεί σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, μεγάλη μερίδα πολιτών φαίνεται να βρίσκονται σε δεύτερες σκέψεις εάν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές ή ακόμη και αν θα κάνουν διακοπές. Η αυξητική τάση στις τιμές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε αρκετά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα μια οικογένεια για να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι, να χρειάζεται ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο φυσικά και θα προτιμήσει να το ξοδέψει για να ζήσει, παρά για να ταξιδέψει για καλοκαιρινές διακοπές. 

Πάντως, δεν είναι λίγοι και αυτοί που συνεχίζουν να προτιμούν τα ταξίδια, αφού ο κορωνοϊός τα τελευταία δυο χρόνια έχει βάλει φρένο στους λάτρεις των ταξιδιών με τα αμέτρητα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονταν σε κάθε χώρα. Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, οι αριθμοί με τους Κύπριους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν θα είναι πολύ μακριά από τα προκορωνοϊού επίπεδα.

«Η κατάσταση είναι καλή, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια με τον κορωνοϊό, περιορίστηκε αρκετά ο κόσμος και γνωρίζει πώς να το διαχειρίζεται και πώς να κινείται και γίνεται μια προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, έπειτα από δυο χρόνια και εκεί που δεν υπάρχουν περιορισμοί πλέον. Δυστυχώς, οι μόνοι που έχουν περιορισμούς είμαστε εμείς τώρα, με τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους».

Από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν στο μενού των επιλογών τους για το τρέχον καλοκαίρι τα ξενοδοχεία του νησιού μας, αφού οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, φαίνεται να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαθέσιμες επιλογές για τον καυτό μήνα του Αυγούστου. Μάλιστα, υπάρχουν και αυτοί που αρέσκονται να επιλέξουν τον προορισμό τους την τελευταία στιγμή, όπως διαβεβαίωσε στον REPORTER, o Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. «Θεωρώ ότι με βάση τον αριθμό που βλέπουμε τώρα και των κρατήσεων υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα, αλλά έχει και αρκετές κρατήσεις που γίνονται πάντα την τελευταία στιγμή. Θεωρώ όμως ότι κάποιοι μπορούν να βρουν ακόμη και την τελευταία στιγμή κάποιες διαθέσιμες επιλογές υπό προϋποθέσεις φυσικά».  

Σχετικά με τον εισερχόμενο τουρισμό από το εξωτερικό, φαίνεται επίσης να κινούμαστε σε καλύτερα επίπεδα από πέρσι και υπάρχει η ελπίδα ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα στο επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τους Κύπριους συμπολίτες μας, αρκετοί φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού του Υφυπουργείου που ολοκληρώνεται τέλος Ιουλίου, κάνοντας αρκετές διανυκτερεύσεις για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Επίσης, όπως υπέδειξε ο κ. Ρουσουνίδης, «όλη αυτή η αβεβαιότητα που επικρατεί με το χάος σε κεντρικά αεροδρόμια της Ευρώπης και σε μεγάλα αεροδρόμια, φαίνεται ότι έκανε αρκετούς συμπατριώτες μας να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να κάνουν ένα συνδυασμό διακοπών, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά να κάνουν και κάποιες μέρες στο εσωτερικό. Αρκετοί φαίνεται ότι θα επιλέξουν την Ελλάδα, που είναι ο κοντινότερος προορισμός ή θα παραμείνουν στο νησί ή συνδυασμό των δυο επιλογών».

Οι τιμές των ξενοδοχείων

Εν αντίθεση με άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα την ελληνική αγορά που είναι πιο αυξημένες οι τιμές, στην Κύπρο βάσει μελετών, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, καταδεικνύεται ότι έχουν μειωθεί κατά ένα μικρό ποσοστό οι τιμές των ξενοδοχείων. «Απόδειξη είναι ότι αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου, θεώρησαν ότι θα έπρεπε να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη όπως τα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών, προσωπικού κτλ. και να παραμείνουν στις ίδιες τιμές, χωρίς να τις αυξήσουν, διότι ενδεχομένως να μειωνόταν περισσότερο η ζήτηση, που θα είχε και ολιστικό αντίκτυπο αυτό και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που αναμένουν έσοδα από τον τουρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά-22% πάνω οι επόμενοι λογαριασμοί της ΑΗΚ

Αυτοί που δεν θα κάνουν διακοπές...

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην σκέφτεται καν τις διακοπές, αφού πρώτιστη έγνοια τους, είναι το πώς θα επιβιώσουν. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας, βρίσκεται υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οπότε, αρκετοί συμπολίτες μας, θα αφήσουν πίσω τις διακοπές τους ή εκείνα που θεωρούν ότι δεν είναι προτεραιότητα. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και αυτοί που μέσα στην πίεση και το άγχος που διανύει όλη αυτή την περίοδο που πέρασε, θέλει να κάνει τις διακοπές του. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι διακοπές του Κύπριου, θα είναι όπως και πέρσι. Γιατί ναι μεν το εισόδημα έχει μειωθεί αισθητά αλλά αυξήθηκε η ανάγκη των διακοπών, διότι πέρασε μια αρκετή δύσκολη χρονιά ο καταναλωτής».

Οι λατρεμένοι προορισμοί για εξωτερικό

Τα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Βόρεια Ευρώπη, η Αγγλία, αλλά και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία λόγω και των αυξημένων πτήσεων, φαίνεται να είναι οι αγαπημένοι προορισμοί των Κυπρίων που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, «υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν και τα πιο μακρινά ταξίδια, όπως τα υπερατλαντικά και προς Αμερική. Η Ασία είναι ακόμη πίσω στις επιλογές των Κυπρίων. Ως εκ τούτου, είναι ικανοποιητική η ζήτηση των Κυπρίων για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, πέραν του αναμενόμενου και θεωρώ ότι στο τέλος τα νούμερα θα δείξουν κάτι κοντά σε αυτά του 2019».

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph