Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι Βασιλικού-«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

Έχουν τελειώσει τα αποθέματα της υπομονής, που είχαν οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλικού, οι οποίοι βγαίνουν και πάλι στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, όσον αφορά στο θέμα των πυρκαγιών που ξεσπούν στην περιοχή. Μάλιστα, οι κάτοικοι δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τα μέτρα, σε περίπτωση που η νέα τους διαμαρτυρία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από τις 7:30 το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στους δρόμους, αφού για μία ώρα έχουν αποκλείσει την είσοδο της ΑΗΚ, ενώ η διαμαρτυρία τους συνεχίζεται αφού από τις 9:00 το πρωί έχουν αποκλείσει την είσοδο του ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο και ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί επ’ αόριστων, επί 24ωρου βάσεως, από ομάδες των δέκα ατόμων, που θα αντικαθίστανται ανά τέσσερις ώρες.

Οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων είχαν προειδοποιήσει ότι η ανοχή τους έχει εξαντληθεί και η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, σε σωρό σκουπιδιών στον περιφραγμένο χώρο του ΧΥΤΙ στο Πεντάκωμο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τότε ξεκίνησε ο αναβρασμός για τους κατοίκους, οι οποίοι ήθελαν να λάβουν μέτρα από την πρώτη στιγμή, ενώ στον αναβρασμό τους συνέβαλε και ο τρόπος αντίδρασης του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν ξανά στους δρόμους οι κάτοικοι Βασιλικού-Αποκλείουν επ’ αόριστο τον ΟΕΔΑ

«Ήταν δύο οι λόγοι που μας οδήγησαν να κάνουμε αυτή την απεργία. Το πρώτο είναι η αδράνεια του κράτους, η μη ενημέρωση, η απουσία ανακοίνωσης συμπαράστασης προς τους κατοίκους από την Επίτροπο Περιβάλλοντος ή οποιοδήποτε άλλο. Αυτό οδήγησε τους κατοίκους να αγανακτήσουν, να διαμαρτύρονται. Ήθελαν εδώ και μέρες να κλείσουν και τον αυτοκινητόδρομο και εμείς, ως Συντονιστική Επιτροπή, θεωρήσαμε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο, χωρίς τη συνοδεία της Αστυνομίας να γίνει αυτό. Γι’ αυτό φροντίσαμε να γίνουν αυτές οι συντονισμένες διαμαρτυρίες», εξήγησε στον REPORTER, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων και κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς.

Η απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων, που θα απέτρεπαν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων, όπως της πυρκαγιάς στο σωρό ελαστικών τον περασμένο Ιούνιο, ήταν ο δεύτερος λόγος που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων. «Ο δεύτερος λόγος είναι η αδιαφορία και η ανικανότητα των αρμοδίων τμημάτων και του ίδιου του υπουργού, να λύσουν προβλήματα, θα μας φέρει περισσότερα προβλήματα. Έτσι ξεκινούμε μία σειρά από διαμαρτυρίες και όσες εταιρείες και βιομηχανίες παρουσιάζουν πρόβλημα, θα τις κλείνουμε μόνοι μας. Εφόσον αυτοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, θα το κάνουμε εμείς».

Οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων είχαν επιδείξει υπομονή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε διάστημα τριών μόνο μηνών παρατηρήθηκαν τρεις πυρκαγιές, σε παρόμοια σημεία, ωστόσο όπως οι ίδιοι αναφέρουν δεν είχαν καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στέρεψε η υπομονή των κοινοτήτων Βασιλικού-Καταγγέλλουν την Κύπρο στην ΕΕ

«Υπήρχε πυρκαγιά στις 19/5, υπήρχε στον ΟΕΔΑ της Λεμεσού πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε, στις 12/6 είχαμε πυρκαγιά στα ελαστικά και στις 15/7 είχαμε την πυρκαγιά στα σκουπίδια. Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε, κανένας αρμόδιος λειτουργός, προϊστάμενος ή υπουργός, δεν επικοινώνησε μαζί μας για να μας καθησυχάσει ή έστω να μας πει “είδαμε το πρόβλημα και θα το λύσουμε”».

Πάντως, αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Φωκάς είναι ότι τα σημερινά μέτρα αποτελούν απαρχή και όχι το τέλος, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση, αλλά και στον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, τότε θα υπάρξει κλιμάκωση.

«Ο μονόωρος αποκλεισμός της εισόδου της ΑΗΚ είναι μία αρχή, επειδή είχαμε κάποιες συναντήσεις με την ΑΗΚ, είπαμε κάποια πράγματα και είδαμε δεν διορθώθηκαν. Είπαμε να δώσουμε περιθώριο να δούμε αν θα αλλάξει κάτι και αν δεν διορθωθούν, θα γίνει γενικός αποκλεισμός, όπως έγινε στο ΟΕΔΑ, όπου είναι η δεύτερη φορά που υπάρχει πυρκαγιά και εφόσον το κράτος αδυνατεί να μας προστατεύσει και να μας βοηθήσει, θα το κάνουμε μόνοι μας, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει αδειοδότηση το συγκεκριμένο εργοστάσιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων οι κάτοικοι Βασιλικού-«Δεν μας λαμβάνουν υπόψη»

Προχωρούν με τα νομικά μέτρα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για νομικά μέτρα, κατά της Δημοκρατίας, που είχαν αποφασίσει οι εννέα κοινότητες, ενώ εξετάζουν και τους τρόπους που μπορούν να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προχωρήσουν με την καταγγελία, όπως είχαν εξαγγείλει εντός του Σαββατοκύριακου.

«Έχουμε δώσει οδηγίες στους νομικούς μας συμβούλους, το πρώτο που αναφέραμε στην πρώτη πυρκαγιά είναι ότι αν δεν ικανοποιηθούμε από το κράτος, δεν αποκλείουμε το γεγονός να καταφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πυρκαγιά των ελαστικών είχαμε προειδοποιήσει την Αστυνομία ότι θα το κάνουμε αυτό. Ξεκινήσαμε διαδικασία αν υπάρχει ενδεχόμενο να κινήσουμε αγωγές ενάντια παντός υπευθύνου και το εξετάζουν οι δικηγόροι μας. Όμως, στην τελευταία πυρκαγιά αποφασίσαμε να καταφύγουμε στην Ευρώπη και να καταγγείλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία».

Βάσει της νομοθεσίας, για να προχωρήσουν με τη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν με καταγγελία στα κυπριακά δικαστήρια και στη συνέχεια, αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι, τότε θα προχωρήσουν με καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάντως, η Συντονιστική Επιτροπή των εννέα κοινοτήτων μελετά και το ενδεχόμενο να προσφύγει σε ειδική επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει παρόμοιας φύσης θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι Βασιλικού, κινούνται νομικά για την πυρκαγιά στο Μαρί

Δειτε Επισης

Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα