Στέρεψε η υπομονή των κοινοτήτων Βασιλικού-Καταγγέλλουν την Κύπρο στην ΕΕ

Στέρεψε η υπομονή των κατοίκων των εννέα κοινοτήτων στην περιοχή του Βασιλικού, όσον αφορά στον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης, αλλά και την αδυναμία τους να λάβουν ουσιαστικά μέτρα που να τους προστατεύουν. Αυτό φανερώνει η ενέργεια της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από χθες το απόγευμα σε σωρό σκουπιδιών, στην περιοχή της Καλαβασού και συγκεκριμένα εντός του περιφραγμένου χώρου υγειονομική ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) του ΟΕΔΑ Πεντακώμου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τους κατοίκους να είναι έντονα ενοχλημένοι με τους τρόπους χειρισμού της κατάστασης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

«Η πυρκαγιά καίγεται εδώ και 24 ώρες και δεν κάνουν τίποτα για να την σβήσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εκεί και επιβλέπει. Μας είπε “αφήστε τα να σβήσουν μόνα τους”. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με κάποιο υπεύθυνο, πήρα στα κεντρικά και μου είπαν “δεν θα μας υποδείξετε εσείς πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας”. Επικοινώνησα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και μου είπαν “εμείς τους είπαμε να παρέμβουν και μας είπαν θα σβήσουν μόνα τους”. Κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπέδειξε στον REPORTER ο κοινοτάρχης Καλαβασού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, Λευτέρης Φωκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων οι κάτοικοι Βασιλικού-«Δεν μας λαμβάνουν υπόψη»

Η πυρκαγιά που καίει στα σκουπίδια έχει προκαλέσει ένα πυκνό σύννεφο καπνού, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι, αλλά και στην ορατότητα. Μάλιστα, ο κ. Φωκάς υπέδειξε ότι ήδη κάποιοι κάτοικοι των περιοχών έχουν αναπτύξει προβλήματα στην αναπνοή τους.

«Το σύννεφο φτάνει μέχρι την Κοφίνου. Αυτό είναι ανικανότητα. Είναι ανίκανοι να λάβουν μέτρα που να μας προστατεύουν. Στις 19/5 είχαμε παρόμοια πυρκαγιά, δεν έλαβαν μέτρα, στις 12/6 είχαμε την πυρκαγιά στα ελαστικά, δεν έλαβαν μέτρα, στις 15/7 έχουμε την πυρκαγιά στα σκουπίδια. Τι θα γίνει; Κάθε δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε πυρκαγιά; Θα πρέπει να φύγουμε από το σπίτι μας; Θα γίνουμε πρόσφυγες για δεύτερη φορά;», διερωτήθηκε ο κ. Φωκάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι Βασιλικού, κινούνται νομικά για την πυρκαγιά στο Μαρί

Ζητούν παραίτηση Καδή

Εξάλλου, σε γραπτή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως «το συνεχόμενο φαινόμενο πυρκαγιών, που παρατηρείται στην περιοχή του Πεντακώμου, η αδιαφορία και η ανικανότητα του κράτους να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν, μας προβληματίζει αφάνταστα και μας αναγκάζει να καταγγείλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ζητούμε, προστίθεται στην ανακοίνωση «συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επιτόπια επίσκεψη στο Ενεργειακό Κέντρο και απαιτούμε την παραίτηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή».

Η Συντονιστική Επιτροπή των 9 Κοινοτήτων «θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την επίτευξη λύσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην περιοχή μας. Θα συνεχίσει επίσης τις δυναμικές κινητοποιήσεις με πρώτο μέτρο το επ’ αόριστον κλείσιμο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου και οποιασδήποτε άλλης προβληματικής βιομηχανίας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Δειτε Επισης

Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα