Στήνουν τείχος προστασίας με συστήματα εξαερισμού στα σχολεία-Δύσκολο Φθινόπωρο
06:33 - 16 Ιουλίου 2022
Μπορεί τα βλέμματα των ειδικών να βρίσκονται πλέον στην κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, ωστόσο οι τελευταίες αποφάσεις κατέδειξαν πως χρειάζεται σχεδιασμός, όπως προνοούν οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ώστε οι αρμόδιοι να είναι προετοιμασμένοι σε ένα νέο πιθανό κύμα το Φθινόπωρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο για SafePass 24 ωρών σε νοσηλευτήρια-Οι αποφάσεις Υπουργικού
Αυτό διαφάνηκε και από τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, οι οποίες επικεντρώνονται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, όπως είναι και η απόφαση για σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας, για τη διενέργεια μελέτης, με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Παρόλο που η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις σχολικές μονάδες είχε τεθεί προς συζήτηση αρχικά από το Υπουργείο Παιδείας, με τη βοήθεια μελέτης και τεχνοκρατών, φαίνεται πως πλέον θα γίνει μια προσπάθεια υλοποίησης της εγκατάστασης σε κυβερνητικό επίπεδο, ωστόσο στο επίκεντρο βρίσκονται τα σχολεία, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κλείσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες, σε μια πιθανή έξαρση του ιού.
Η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δεν είναι κάτι που σκέφτηκαν από μόνοι τους οι ειδικοί, αλλά εντάσσεται στις σημαντικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του αντίστοιχου Οργανισμού στην Αμερική, που αφορά τη βελτίωση των συνθηκών του αέρα και τα πλαίσια της ετοιμότητας που θα πρέπει να έχουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περίπτωση της Κύπρου, τη μελέτη θα συντονίζει το Υπουργείο Υγείας, ενώ οι τεχνοκράτες των Υπουργείων Εργασίας, Συγκοινωνιών και Έργων, θα συντάξουν μελέτες και θα προσφέρουν γνώσεις, όσον αφορά την ασφάλεια των συστημάτων εξαερισμού στους κλειστούς χώρους. Τα χρονοδιαγράμματα, πιθανόν να τεθούν από το αρμόδιο υπουργείο, στη συνέχεια.
Η απόφαση μελέτης για εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, πέραν της γενικής αναγκαιότητας που παρατηρείται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, εμπίπτει και στην ανησυχία που υπάρχει για τον χειμώνα που έρχεται, αφού εκφράζονται φόβοι πως ενδεχομένως να είναι δύσκολος λόγω της συνύπαρξης του κορωνοϊού, με τη γρίπη ή άλλα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται δια μέσου του αναπνευστικού συστήματος.
Πρόκειται, όπως είπε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καραγιάννης, για μια προσπάθεια που γίνεται ώστε να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες και οποιοιδήποτε κλειστοί χώροι, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, το Φθινόπωρο. «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό, πως θα πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο κλιματισμό σε κλειστούς χώρους και η αναβλητικότητα, για τις συστάσεις αυτές, μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι επτά ασθενείς κατέληξαν σε μία εβδομάδα, πάνω από 15,000 τα νέα κρούσματα
Ανοδική πορεία κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παρουσιάζει επιβάρυνση, καθώς την τελευταία βδομάδα (8 με 14 Ιουλίου) καταγράφηκαν 15.386 κρούσματα, όσα περίπου και τη βδομάδα που πέρασε. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκαν επτά θάνατοι συμπολιτών μας, ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 117 ασθενείς, οι εννέα μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται διασωληνωμένοι και πέντε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Το ποσοστό θετικότητας έφτασε στο 12.58%
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τον δρ Καραγιάννη, καταδεικνύουν πως η κατάσταση εν μέρει σταθεροποιηθεί. Όπως ανέφερε, ο ίδιος περίμενε περισσότερα κρούσματα, ενώ υπέδειξε πως ο αριθμός των περιστατικών, υποδεικνύει βελτίωση της εικόνας, κάτι που χαρακτηρίζει θετικό, καθώς όπως είπε, «ίσως διαφανεί ότι φτάσαμε στην κορύφωση αυτού του νέου κύματος αλλά θα έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες δέκα μέρες».
Όσον αφορά τη νέα υποπαραλλαγή, την Κένταυρος, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση αυτό το διάστημα, εξήγησε πως πρόκειται για μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία έχει πολλές μεταλλάξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα. «Δεν έχουμε περισσότερα δεδομένα όσον αφορά τη νοσηρότητά της ούτε, εάν είναι πιο μεταδοτική αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις πως μπορεί να διαφύγει της ανοσίας. Οποιαδήποτε υποπαραλλαγή που είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να προκαλεί πιο βαριά νόσο, μας ανησυχεί. Παρόλες τις υποπαραλλαγές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε φαίνεται πως τα εμβόλια μπορεί να μην αποτρέπουν τη μόλυνση αλλά τις βαριές νοσήσεις».
Ο δρ Καραγιάννης είπε πως το επίπεδο μεταδοτικότητας δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερος, τονίζοντας πως «εο επόμενο βήμα του ιού είναι να μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια. Και αυτό είναι που μας ανησυχεί και αυτό που αναμένουμε είναι να γίνει επικαιροποίηση των εμβολίων θεωρείται πλέον απαραίτητη για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έξαρση του ιού το Φθινόπωρο».
Πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, πραγματοποίησε συνάντηση, με τις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου και εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για την αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και κατέληξαν σε πλάνο ετοιμότητας με τη συνδρομή ιδιωτικών νοσοκομείων για να υπάρχουν διαθέσιμες πιο πολλές κλίνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Εστιάζουν στο νέο κύμα πανδημίας οι ειδικοί-Μελετούν Κένταυρο, αναμένουν εμβόλια
- Εισηγήσεις με το βλέμμα στο Φθινόπωρο-Τα τεστ και η δεύτερη ενισχυτική δόση