Εκ πρώτης όψεως ζήτημα συνταγματικότητας για τον διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

Εκ πρώτης όψεως ζήτημα συνταγματικότητας τίθεται από τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας. Η απόφαση για τον διορισμό του λήφθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Αν και ο Δρ. Αγαθαγγέλου θα εκπροσωπεί την ΟΕΒ δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι εν ενεργεία γιατρός και συμμετέχει στην ΟΕΒ ως πρόεδρος του ΠΙΣ, του οποίου προεδρεύει με την ιατρική του ιδιότητα. Προκύπτουν, συνεπώς, ζητήματα αναφορικά με το ασυμβίβαστο. Κι αυτό επειδή στη νομοθεσία υπάρχει σχετική πρόνοια που αναφέρει πως «πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δε δύναται να διοριστεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου». Από την στιγμή που ασκεί ιατρική ο κ. Αγαθαγγέλου, θεωρείται παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά πρώην Υπ. Υγείας για διορισμό Αγαθαγγέλου-Υπενθυμίζουν τα περί πατροκτονίας

Η λογική πίσω από τον διορισμό των μελών του Δ.Σ. του ΟΑΥ ήταν πως πρέπει σε αυτό να συμμετέχουν αυτοί που συνεισφέρουν και αυτοί που είναι δικαιούχοι, γι’ αυτό και προβλέπεται η εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτικών οργανώσεων, των εργατικών οργανώσεων και των οργανωμένων ασθενών. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν προβλέπεται να συμμετέχουν, επειδή θα αποφάσιζαν για τον εαυτό τους ή για τον επαγγελματικό τους κλάδο, δημιουργώντας συνθήκες σύγκρουσης συμφέροντος.

Το θέμα έθιξε χθες και η ΠΕΟ, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως, με βάση τη σχετική με το ΓεΣΥ νομοθεσία, το Δ.Σ. του ΟΑΥ αποφασίζει για τις αμοιβές των γιατρών. Από την άλλη, αυτός που διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ, είναι ο ΠΙΣ. «Πώς είναι δυνατό, μέσα στο Δ.Σ του ΟΑΥ να είναι ο πρόεδρος αυτών που θεσμικά, με βάση τον νόμο διαπραγματεύεται τις αμοιβές των μελών του; Τελικά με αυτό τον τρόπο είναι που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη στήριξη του ΓεΣΥ;», διερωτήθηκε.

Βεβαίως, πέραν του νομικού ζητήματος, προκύπτει και πολιτικό, το οποίο αναδείχθηκε και από τους δύο πρώην Υπουργούς Υγείας, που διατύπωσαν χθες έντονες αντιδράσεις. Ο Δρ. Αγαθαγγέλου θεωρείται από τους εμπλεκόμενους εχθρός του ΓεΣΥ, λόγω της στάσης του στο παρελθόν, που κατηγορούσε τους συναδέλφους του που επέλεξαν να ενταχθούν, ενώ μέχρι και σήμερα δεν είναι συμβεβλημένος με το σύστημα. Συνεπώς δεν υιοθετεί τη φιλοσοφία του, όπως σχεδιάστηκε, και την οποία η Κυβέρνηση διακηρύσσει ότι προστατεύει.  

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, όταν τον Απρίλιο τέθηκε ξανά ζήτημα διορισμού του εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, όπως και ακόμη ενός γιατρού εκτός ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε ο ίδιος να κόψει κάθε συζήτηση, λέγοντας, όταν ερωτήθηκε σχετικά για τον πιθανό διορισμό τους δεδομένης της στάσης τους, ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση από όσους είτε είναι εναντίον ή ήσαν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες πατροκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός». Το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο ότι διορίστηκε ο Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Δεν είναι γνωστό τι μεσολάβησε και άλλαξε η στάση της Κυβέρνησης για το θέμα. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ο Υπουργός Υγείας είχε τη δυνατότητα να μην προωθήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο προς το Υπουργικό Συμβούλιο και να προστατέψει το ΓεΣΥ, όπως άφησε να νοηθεί ο προκάτοχός του, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του πως πριν από ένα χρόνο, στην παράδοση του Υπουργείου, υπέδειξε στον διάδοχό του «το ΓεΣΥ και τα μάτια σου», προσθέτοντας πως «είσαστε κατώτεροι των περιστάσεων». Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε περαιτέρω πως είναι πλέον ξεκάθαρο ποιες είναι οι προθέσεις κάποιων, διορίζοντας κάποιον «που πολεμούσε και πολεμά το ΓεΣΥ» και υπενθύμισε πως αποκαλούσε τους γιατρούς που θα ενταχθούν αποστάτες. Έθεσε, παράλληλα, το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων.

Την έντονη απογοήτευσή του για την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε και ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας ότι «η προστασία του ΓεΣΥ από τους εχθρούς του αποτελούσε προσωπική σας ευθύνη, κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Θεωρούσα ότι είχατε το απαιτούμενο σθένος ν’ αντισταθείτε στους εντεταλμένους του κατεστημένου». Πρόσθεσε ότι η κίνηση αποτελεί ανοίκεια επίθεση σε ό,τι κατακτήθηκε με πόνο.  

Την οργή τους δεν έκρυψαν ούτε και οι οργανωμένοι ασθενείς, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριο Κουλούμα,  να δηλώνει ότι «έπεσε και το φύλο συκής». Κατήγγειλε, παράλληλα, προσπάθειες αποδόμησης αυτών που κτίστηκαν με κόπο, αίμα και καθυστέρηση δεκαετιών.

Δειτε Επισης

Με 9/10 αξιολογήθηκε η ενδονοσοκομειακή φροντίδα από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ
Σε πέντε πυλώνες το Σχέδιο Δράσης για τη νέα Στρατηγική για τη Βία στα σχολεία
Άμεσα μέτρα για επιβολή νομοθεσίας για κακοποιήσεις ζώων ζητά η Επίτροπος
Δεύτερος χειρότερος Ιανουάριος σε βροχές ο φετινός
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο Πάφου παρά το τεχνικό πρόβλημα
Προβληματισμούς στους μπανανοκαλλιεργητές για τη βλάβη στον Μαυροκόλυμπο-Σύσκεψη στο δήμο Ακάμα
Οι διευκολύνσεις του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας-Όσα αλλάζουν
Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης του πυρήνα Κοίλης-«Μεγαλύτερο πρόβλημα η αστυφυλία»
Αναμένει γρήγορη επιδιόρθωση βλάβης στο φράγμα Μαυροκόλυμπου ο Δήμαρχος Ακάμα