Φωνές για το επίδομα από τους αιχμαλώτους πολέμου-«Νιώθω όπως τον ζητιάνο»
06:30 - 15 Ιουλίου 2022
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι οι αιχμάλωτοι πολέμου, με το τιμητικό επίδομα που αποφάσισε να τους παραχωρήσει η Κυβέρνηση και το οποίο θα ανέρχεται στα 1000 ευρώ ανά εξάμηνο, ως αναγνώριση και ανταπόδοση εκ μέρους της πολιτείας μέρους της ανεκτίμητης προσφοράς τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τιμητικό επίδομα σε αιχμάλωτους και αύξηση των ολοήμερων σχολείων ενέκρινε το Υπουργικό
Οι αιχμάλωτοι πολέμου καταγγέλλουν ότι η Κυβέρνηση άλλαξε την απόφασή της και θα δώσει λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που είχαν συμφωνηθεί και ανέρχονταν στα 200 ευρώ το μήνα, συν τον 13ο, δηλαδή 2600 ευρώ το χρόνο.
Παρά την απογοήτευσή που τους διακατέχει, εκφράζουν εν μέρει ικανοποίηση για την παραχώρηση έστω και του συγκεκριμένου ποσού και ελπίζουν ότι θα τους παραχωρηθεί το συμφωνηθέν ποσό, με τη νέα Κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου, εξήγησε πως «το τιμητικό όπως λέει η Πολιτεία επίδομα, δεν είναι τιμητικό. Είναι αντισταθμιστικό της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχαμε βάσει του νόμου και δικαιούμασταν δωρεάν. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ πριν τρία χρόνια, μας το στέρησαν αυτό το δικαίωμα. Βρεθήκαμε από τη μια μέρα στην άλλη ξεκρέμαστοι και πληρώνουμε, ενώ πριν ήμασταν εντελώς δωρεάν».
Όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου, «ξεκινήσαμε ένα αγώνα εδώ και τρία χρόνια και ζητούμε από την Πολιτεία να επανορθώσει αυτό το πράγμα. Η απάντηση που είχαμε από τον υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο, μετά από πολλά διαβήματα και προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, ήταν ότι η γραπτή επιστολή την οποία έχω, είναι ότι δεν ευνοούνται οι εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις είμαστε εμείς οι αιχμάλωτοι πολέμου. Είμαστε εμείς οι τραυματίες, που δώσαμε άνισες μάχες με τον Τούρκο εισβολέα».
Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο υπουργός, συνέχισε, «να μιλά με αυτή τη γλώσσα, για όλους αυτούς. Τι σημαίνει δεν ευνοούνται οι εξαιρέσεις; Θα έρθουν κι άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως λένε για να ζητούν κι εκείνοι εξαιρέσεις. Απαντώ του υπουργού και του λέω, εμείς οι αιχμάλωτοι πολέμου είμαστε ευάλωτη ομάδα; Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που υποφέραμε και υποφέρουμε και ότι προβλήματα έχουμε τώρα είναι κατάλοιπα της αιχμαλωσίας μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων το τιμητικό επίδομα αιχμαλώτων πολέμου 1974
«Ανταλλαγή για υπερψήφιση του προϋπολογισμού»
Θέλοντας να παραθέσει με γεγονότα πως έφθασαν στην απόφαση να τους παραχωρήσουν το επίδομα, ο πρόεδρος του συνδέσμου, εξήγησε ότι είχαν μεταβεί πολλές φορές στην Επιτροπή Προσφύγων και έθεσαν επί τάπητος το πρόβλημά τους.
Ανέφερε ότι, «τον Νοέμβριο, έγινε πρόταση από το ΔΗΚΟ στον υπουργό Οικονομικών, να δοθούν 200 ευρώ το μήνα στους αιχμαλώτους πολέμου, με αντάλλαγμα την υπερψήφιση των προϋπολογισμών. Αυτή την πρόταση την πήρε ο Χρίστος Σενέκης, που είναι μέλος της Επιτροπής Προσφύγων προς το κόμμα του και το ΔΗΚΟ την έθεσε ως όρο προς τον υπουργό Οικονομικών, μαζί με πέντε ή έξι άλλα σημεία, τα οποία έγιναν αποδεκτά, για να υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς. Πράγμα που έγινε».
Εξέφρασε πάντως τη θέση πως, «αυτό το επίδομα δεν είναι η Κυβέρνηση που μας το έδωσε. Στη συνέχεια μετά την αποδοχή του υπουργού, είχαμε συνάντηση με τον κ. Πετρίδη στο γραφείο του, με το οποίο συμφωνήσαμε να δοθεί τιμητικό επίδομα 200 ευρώ, σε όλους ανεξαιρέτως. Δέχθηκε ο υπουργός, παρουσία του Χρίστου Σενέκη και της Ρίτας Σούπερμαν».
Εκ των υστέρων, σημειώνει ο κ. Χρίστου, «έρχονται και αλλάζουν την απόφασή τους, για να μας δώσουν 200 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2400 το χρόνο συν 13ο, που θα έφθανε συνολικά τα 2600, αλλά αποφάσισαν να δώσουν 2000 ευρώ εφάπαξ. Δηλαδή αυτό σημαίνει 166 ευρώ το μήνα. Μας στερούν 34 ευρώ από το συμφωνηθέν ποσό. Θα μας δίνουν τα χίλια ευρώ τέλος Ιουνίου και τα άλλα τέλος Δεκεμβρίου. Επίσης με το εφάπαξ, σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουμε 13ο.Αυτοί που θα παίρνουν αυτά τα χρήματα είναι συνολικά 850 πρόσωπα».
Καταγγέλλει επίσης ότι με επιστολή ημερομηνίας 27 Μαΐου, τους ενημέρωσαν ότι το επίδομα θα το λάμβαναν τέλος Ιουνίου, ωστόσο η απόφαση πάρθηκε στις 14 Ιουλίου και θα τους τα δώσουν περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου.
«Ούτε εγώ κατάντησα να μην πιστεύω, εάν δεν το δούμε αυτό το επίδομα», σημείωσε ο κ. Χρίστου και σημείωσε ότι «θα ήταν ικανοποιημένοι εάν η Κυβέρνηση τηρούσε την υπόσχεσή της να δώσει 200 ευρώ το μήνα. Πήρε αυτή την απόφαση με εφάπαξ ποσό για να γλυτώσει μισό εκατομμύριο ευρώ. Είναι ντροπή για ένα κράτος που ακούω ότι δίδονται εκατομμύρια ευρώ για λαθρομετανάστες και να έρχονται να μας κόβουν 34 ευρώ από τα 200 που θα παίρναμε».
Παρόλα αυτά, εξέφρασε τη θέση ότι είναι εν μέρη ικανοποιημένοι από τη λήψη έστω του συγκεκριμένου ποσού, τονίζοντας ότι «μακάρι η νέα Κυβέρνηση που θα έρθει να το δει πιο ανθρώπινα και να το βελτιώσει. Δυστυχώς δεν υπάρχει ο σεβασμός από την Πολιτεία απέναντί μας. Νιώθω όπως τον ζητιάνο. Όταν πρέπει να πάμε στη Βουλή, απ’ εδώ, απ’ εκεί είναι σαν να ζητιανεύω την αξιοπρέπεια μου πρώτα απ’ όλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To ξέκοψε ο Πετρίδης-«Όχι» σε επίδομα για ιατροφαρμακευτική σε παθόντες πολέμου