Πράσινο για SafePass 24 ωρών σε νοσηλευτήρια-Οι αποφάσεις Υπουργικού
12:22 - 14 Ιουλίου 2022
Πράσινο έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, στις εισηγήσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.
Οι σχετικές εισηγήσεις τέθηκαν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή το Υπουργείο Υγείας, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των παραλλαγών BA.4 και ΒΑ.5 του ιού SARS-COV-2 που επικρατούν στην κοινότητα σε ποσοστό 90%.
Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
α) από τις 18 Ιουλίου 2022, όπως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ενοίκους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών ή μοριακής εξέτασης (PCR) ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (1 άτομο ανά επίσκεψη).
Θα λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες για την εξυπηρέτηση ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των νοσηλευτηρίων από τις 11 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.
Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση.
β) την επέκταση του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με την 4η δόση (2η ενισχυτική) με εμβόλιο MRNA, σε άτομα με χρόνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που περιλαμβάνουν:
- άτομα με σοβαρή χρόνια αναπνευστική νόσο,
- άτομα με σοβαρή χρόνια καρδιακή και αγγειακή νόσο,
- άτομα με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο,
- άτομα με σοβαρή χρόνια ηπατική νόσο,
- άτομα με σοβαρή χρόνια νευρολογική νόσο,
- άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες,
νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης. Νοείται ότι η ισχύς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (SafePass) δεν επηρεάζεται σε περίπτωση μη λήψης ενισχυτικής/4ης δόσης.
γ) τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής αποτελούμενη από τους Υπουργούς Υγείας, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Παιδείας για τη διενέργεια μελέτης με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Παράλληλα μέσω της ανακοίνωσης, το Υπουργείο Υγείας, καλεί όλους τους πολίτες όπως τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) και συστήνει όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) πριν και μετά από την επίσκεψη τους σε χώρους συγχρωτισμού, όπως και η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εστιάζουν στο νέο κύμα πανδημίας οι ειδικοί-Μελετούν Κένταυρο, αναμένουν εμβόλια
Επικεντρώνονται στο Φθινόπωρο οι ειδικοί, δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα
Την ίδια ώρα φαίνεται πως, δεν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο, ενώ οι ειδικοί εστιάζουν περισσότερο στην ύπαρξη ενός νέου κύματος το Φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους οι ιατρικές υπηρεσίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το συνδυασμό γρίπης και των υποπαραλλαγών, με την ελπίδα να μην εμφανιστεί κάποια νέα άγνωστη παραλλαγή, την ώρα μάλιστα που οι ξένοι επιδημιολόγοι κάνουν αναφορά σε μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή, η οποία ονομάστηκε “Κένταυρος” (Centaurus).
Η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” του κορωνοϊού, με την επιστημονική ονομασία BA.2.75, είναι σύμφωνα με το μέλος της ΣΕΕ και σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, υποπαραλλαγή, που προβληματίζει και θα συνεχίσει να προβληματίζει, όπως όλες οι υποπαραλλαγές του ιού, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, «πρόκειται για ένα καλύτερο σενάριο από το να προκύψει μια διαφορετική υποπαραλλαγή η οποία θα έχει τα άλλα χαρακτηριστικά ή ίσως ακόμα και αλλαγή στη δομή, η οποία θα διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Όσο οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της μεταδοτικότητας, είναι πολύ καλύτερο από το να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό στέλεχος που θα είναι και πιο παθογόνο».
Αυτή η υποπαραλλαγή που έχει εμφανιστεί πρώτα στην Ινδία και πλέον έχει εντοπιστεί σε άλλες επτά χώρες-μεταξύ αυτών και το Ηνωμένο Βασίλειο- δεν είναι η μοναδική που έχει προκαλέσει ανησυχία ή που έχει αναφερθεί και παρακολουθείται, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά του εναντίον, σύμφωνα με τη δρ Πανά, υπήρξαν και άλλες τέτοιες «παραλλαγές ανησυχίας», όπως αποκαλούνται, ενώ αναμένεται η επιδημιολογική εικόνα να αλλάξει τις επόμενες 20 ημέρες. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες τέτοιες, παραλλαγές που έχουν δημιουργήσει ανησυχία αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για να πούμε εάν έχει τάση επικράτησης γιατί γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τα στελέχη του κορωνοϊού, για το πιο θα επικρατήσει. Την ίδια ώρα όμως, πρέπει να ελέγχουμε τα στελέχη που καταγράφονται στην κοινότητα και την εξέλιξή τους».
Επίσης, η πλειοψηφία των επιδημιολόγων εκφράζει τη θέση πως όλα τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δεν ανησυχούν, αφού δεν προκαλούν σοβαρή νόσηση ασθενών και πως θα πρέπει να στηριχθούν στα υπάρχοντα εργαλεία. Όπως είπε η δρ Πανά «εάν είχαμε άλλη παραλλαγή, εάν το ποσοστό της ανοσίας ήταν διαφορετικό και εάν ήταν χειμώνας θα έπρεπε να δρούσαμε διαφορετικά. Οι περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, ανεβαίνουν στους δείκτες θετικότητας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν αναμένεται να κρατήσει αρκετά, όπως τα πρώτα κύματα που κρατούσαν μήνες. Η φάση αναμένεται να κρατήσει λιγότερο και θα ξεφουσκώσει, τουλάχιστον σε 20 ημέρες. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, όπως είναι τα δύο φάρμακα, τα οποία έχουμε στη φαρέτρα μας και τα οποία μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και το γεγονός πως έχουμε στα χέρια μας, επίσημη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων, δια στόματος επιτρόπου Υγείας, για προώθηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε ευπαθείς και υπερήλικες. Αυτά τα τρία βήματα, όπως και η αύξηση διαθέσιμων κλινών covid στα νοσηλευτήρια μας, θα επέλθει ισορροπία ώστε να μην δεχθεί πίεση το σύστημα υγείας μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισηγήσεις με το βλέμμα στο Φθινόπωρο-Τα τεστ και η δεύτερη ενισχυτική δόση