Συρροές από γάμους και εκδηλώσεις-Αξιολογούν τα δεδομένα υπουργός και ειδικοί
07:24 - 13 Ιουλίου 2022
Στο τραπέζι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα καθίσουν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά τη συνεχή αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού, ενώ μέσα από εισηγήσεις που θα καταθέσουν θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αυτό που διαφαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο, μετά την απόφαση της επιστροφής για χρήση μάσκας, να παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας. Και τούτο διότι, όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, ο χαμηλός αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν επιτρέπει την λήψη αυστηρών μέτρων.
Μέχρι στιγμής η μοναδική εισήγηση που αναμένεται να επεξεργαστούν υπουργός και επιδημιολόγοι, είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αύξηση των μονάδων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), ενώ προς σύσταση φαίνεται να οδηγείται η χρήση προστατευτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αν και δημόσια εκφράστηκαν διάφορες απόψεις από ειδικούς, όπως για παράδειγμα η διενέργεια rapid test πριν από κοινωνικές εκδηλώσεις για να υπάρχει έλεγχος στη διασπορά, αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζουν πως αυτό θα σημαίνει την επιστροφή της χρήσης των SafePass, κάτι που δεν θα εξεταστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισηγήσεις με το βλέμμα στο Φθινόπωρο-Τα τεστ και η δεύτερη ενισχυτική δόση
Συρροές σε γάμους, βαφτίσεις και συναυλίες
Την ίδια ώρα πάντως, αυξητική τάση συνεχίζουν να καταγράφουν τα θετικά περιστατικά, όπως και οι ασθενείς που βρίσκονται στους θαλάμους covid. Αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι πως τα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντήσεις.
Βέβαια, αυτό δικαιολογεί και τις συρροές κρουσμάτων, οι οποίες σύμφωνα με τα δεδομένα από την ομάδα ιχνηλάτισης, παρατηρούνται μεταξύ οικογενειών που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι και σε άτομα που συναθροίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι γάμοι, κηδείες και βαφτίσεις. Συγκεκριμένα, την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν, 16 συρροές κρουσμάτων από γάμους, πέντε συρροές από κηδείες και τρεις από βαφτίσεις. Παράλληλα, συρροές καταγράφηκαν από πρόσωπα που βρέθηκαν σε ανοιχτές συναυλίες, κλάμπ, κατασκηνώσεις, γυμναστήρια αλλά και το εργασιακό περιβάλλον.
Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση κρουσμάτων, από άτομα που ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού με τον αριθμό μέσα σε μια βδομάδα να ξεπερνά τα 400 περιστατικά, όπως και οι επαναλοιμώξεις που έφτασαν σε ποσοστό 12.8%. Την πρωτιά στους αριθμούς κρουσμάτων αυτή τη βδομάδα, έχει η Λευκωσία (6918), ακολουθεί η Λεμεσός (3191) και στη συνέχεια η Λάρνακα (2502), η ελεύθερη Αμμόχωστος (1094) και τέλος η Πάφος (965).
Σημειώνεται πως, η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα επικεντρωθεί κυρίως στον σχεδιασμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), για σύσταση άμεσης χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και σε ευάλωτες ομάδες. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα, αφού αποφασιστεί πλειοψηφικά, αναμένεται να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύσταση για τέταρτη δόση από ECDC και ΕΜΑ-Ποιους αφορά