Άναψε φωτιές η πρόταση για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι-Πυρά κατά Κυβέρνησης

Νέες φωτιές έχει ανάψει το πακέτο προτάσεων που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, για τη νομοθεσία για το χαλλούμι, με μία εκ των προνοιών και αφορά στις ποσοστώσεις, να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να παρουσιάζεται αποφασισμένη να θέσει ένα τέλος στο σήριαλ και να θέσει τελεσίγραφο στους αρμόδιους. Όλα αυτά στη σκιά της καταγγελίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη Γερμανία για το χαλλούμι.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, σε σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, το Υπουργείο Γεωργίας παρουσίασε την πρόταση της Κυβέρνησης, με κάποια σημεία, εκ των οποίων τα πλείστα αντιμετωπίστηκαν με θετική διάθεση. Ωστόσο, αγκάθι, για ακόμη μία φορά, φαίνεται να είναι το θέμα των ποσοστώσεων, με τις αγροτικές οργανώσεις να αποδίδουν εμπαιγμό στην Κυβέρνηση.

«Η θέση μας είναι παραμένει ίδια, ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής της ποσόστωσης, που είναι το φλέγον θέμα. Στην ουσία αποδεχόμενοι την πρόταση της Κυβέρνησης, είναι λες και αποδεχόμαστε να πάμε στην αλλαγή της ποσόστωσης για το γάλα που χρειάζεται για την παραγωγή χαλλουμιού, μία θέση που εμείς είμαστε εναντίον από την αρχή», υπέδειξε στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρήστος Παπαπέτρου.

Αυτό που προκαλεί έντονη αντίδραση είναι το γεγονός ότι στο πακέτο προτάσεων της Κυβέρνησης, υπάρχει πρόνοια, η οποία ουσιαστικά προνοεί το διπλασιασμό των ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, μέσα σε δώδεκα μήνες, κατά 30 εκ. λίτρα και σε αντίθετη περίπτωση, θα αλλάξουν οι ποσοστώσεις στο χαλλούμι και θα γίνουν 75-25.

«Εμείς λέμε ότι είναι αδύνατο να γίνουν οι διαδικασίες, για να διπλασιαστούν οι ποσότητες του γάλακτος. Το 2021, μετά την αύξηση του κόστου παραγωγής και οι αιγοπροβατοτρόφοι αναγκάστηκαν να διώξουν αρκετά ζώα, δεν μπορούν να κάνουν αυτό που ζητά η Κυβέρνηση, δεν μπορούν να το πετύχουν και να θέλουν να το κάνουν. Αποδεχόμενοι αυτή την πρόταση είναι λες και αποδεχόμαστε να πάμε για αλλαγή της ποσόστωσης. Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι πακέτο, άσχετα αν μέσα μπορεί να υπάρχουν δέκα σημεία και τα οκτώ να είναι θετικά, αλλά εμείς να μην αποδεχόμαστε τα δύο. Η πρόταση εγκρίνεται ως έχει ή απορρίπτεται ως έχει».

Ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση απαράδεκτη, ενώ τόνισε πως ως οργάνωση είχαν αναφέρει πως μπορούν να υπάρξουν άλλες αλλαγές, μικρής σημασίας, όμως η ποσόστωση είναι ένα κεφάλαιο που δεν αλλάζει.  

«Πρέπει να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, πέραν από την Ευρωπαϊκή για τα ΠΟΠ, με αποτέλεσμα μετά να ακολουθήσουν εκτάσεις από ενδιαφερόμενες χώρες, που καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν λάθη και αμέλειές μας, για να μας ρίξουν το χαλλούμι. Όταν προειδοποιούσαμε εμείς ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνους δρόμους, η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η νομοθεσία από την 1η Οκτωβρίου, όπως όριζε ο κανονισμός, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Συμπέρασμα είναι αν θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε μέσα σε επτά χρόνια, πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί η νομοθεσία και ο ευρωπαϊκός κανονισμός ΠΟΠ. Γίνεται να παρασκευάζεται χαλλούμι χωρίς την σήμανση ΠΟΠ;», διερωτήθηκε.

Ως οργάνωση, η ΠΕΚ παρουσιάζεται θετική στην άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΠΟΠ. «Πάντα ήμασταν υπέρ και θέλαμε άμεσα εφαρμογή της νομοθεσίας. Μακάρι να προχωρήσει, επειδή μόνο λόγια ακούμε μέχρι στιγμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνίες για το χαλούμι, αισιόδοξος ο Καδής για εφαρμογή της νομοθεσίας

«Είναι παράλογη η πρόταση για τις ποσοστώσεις»

Έντονα ενοχλημένη για την πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση, για το θέμα των ποσοστώσεων παρουσιάζεται και η ΕΚΑ, η οποία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό.

«Είναι γνωστή η θέση μας. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις του Προέδρου, στο πακέτο προτάσεων που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Γεωργίας, χθες στη σύσκεψη. Από τη στιγμή, όμως που έπεσε στο τραπέζι ξανά η ποσόστωση, την οποία εμείς είχαμε απορρίψει ξανά, τότε δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο συζήτησης», εξήγησε ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΚΑ Λάρνακας, Γιάννης Δημητρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, τα μέλη της οργάνωσής τους, στα οποία παρουσίασαν την πρόταση της Κυβέρνησης, ήταν αρνητικά και απέρριψαν με τη σειρά τους την εν λόγω πρόταση κατηγορηματικά, ενώ αναμένεται την Παρασκευή να δώσουν την απόφασή τους στον υπουργό Γεωργίας.

«Ο λόγος που απορρίψαμε την πρόταση είναι επειδή είναι παράλογη. Δεν μπορείς να βάλεις ένα αγελαδοτρόφο, μέσα σε 12 μήνες να διπλασιάσει την παραγωγή του. Από τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι το 2020 έχουμε παράγει 78 εκατομμύρια αιγοπρόβειο γάλα. Η Κυβέρνηση με την πρόταση που έφερε είναι ότι αν σε 12 μήνες, οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 30 εκ. λίτρα, θα αλλάξει η ποσόστωση και θα γίνει 75-25 με το αγελαδινό γάλα. Πώς γίνεται σε μία περίοδο που υποσιτίζονται τα ζώα, πώς θα αυξηθεί η ποσότητα;».

Κατά της πρότασης για αλλαγή των ποσοστώσεων παρουσιάζονται και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, που είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν να αλλάξουν οι αριθμοί καθώς θα είναι αρκετά δύσκολο να παραχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ποσότητα που ζητά η Κυβέρνηση.

Τελεσίγραφο Καδή

Οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, όσον αφορά στο πακέτο προτάσεων που παρουσίασε η Κυβέρνηση ενώπιον των οργανώσεων, προκάλεσαν ενόχληση στο Υπουργείο Γεωργίας, με τον Κώστα Καδή να θέτει τελεσίγραφο προς τους εμπλεκόμενους φορείς όπως μέχρι την Παρασκευή καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση, τότε θα τεθεί σε άμεση ισχύ, από την ερχόμενη εβδομάδα, η εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρώπης για το ΠΟΠ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά κομμάτων στην Κυβέρνηση μετά τη γερμανική καταγγελία για το χαλούμι χωρίς ΠΟΠ

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Παρίσταναν συνεργάτη εταιρείας και απέσπασαν πάνω από 31 χιλιάδες
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος για πρώτη φορά-«Εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας»
Για τα επιδόματα τα περισσότερα παράπονα στην Επ. Διοικήσεως-Ενδείξεις εκφοβισμού στις Φυλακές
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Στους επτά οι ανήλικοι συλληφθέντες για διαρρήξεις και κλοπές στη Λευκωσία