Κραυγή απόγνωσης από πολίτες, παλεύουν για να ζήσουν-Καταφεύγουν στα κατεχόμενα

Σε δυσχερή κατάσταση και απόγνωση βρίσκεται μεγάλη μερίδα πολιτών, αφού οι παρατεταμένες αυξήσεις στην αγορά, στο ρεύμα αλλά και στα καύσιμα, τους έφεραν στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να δίνουν τον δικό τους αγώνα πλέον για να επιβιώσουν. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί, που λόγω και της τσουχτερής πλέον τιμής που βρίσκονται τα καύσιμα, καταφεύγουν στα κατεχόμενα, ώστε να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους και μετέπειτα επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να γλυτώσουν κάποια χρήματα από την κατάσταση που επικρατεί. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει άλλωστε τους τελευταίους μήνες ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος ζητά μεταξύ άλλων την επιβολή ανώτατης τιμής στο ρεύμα και την ειδική φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε να υπάρξουν ανάσες στο καταναλωτικό κοινό. Ταυτόχρονα, τρομακτική αναμένεται η αύξηση και στην τιμή του ρεύματος για την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, αφού σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, θα είναι αυξημένη κατά 71% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με τους καταναλωτές να κληθούν να πληρώσουν 24% περισσότερα από ότι πλήρωσαν στον προηγούμενό τους λογαριασμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, ανέφερε ότι «οι μεγάλες κατηγορίες που επηρεάζουν την τσέπη του καταναλωτή είναι τα καύσιμα και το ρεύμα και μετέπειτα έρχονται και τα άλλα προϊόντα. Έτσι, καταμετριέται η αύξηση των προϊόντων και ο επηρεασμός με τον δείκτη πληθωρισμού, ο οποίος για τον Ιουνίου σκαρφάλωσε στο 9,6%. Μάλιστα, στα καύσιμα από την 1η του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν αυξηθεί η βενζίνη 95 κατά 51 σεντ, το πετρέλαιο κίνησης 57 σεντς και το πετρέλαιο θέρμανσης 58 σεντς».

Καταμετρώντας όλα αυτά, υπέδειξε ο κ. Δρουσιώτης, «αντιλαμβάνεστε πόσα ξοδεύει ένα νοικοκυριό για τα καύσιμα, πόσα ξοδεύει για το ρεύμα και βλέποντας αυτές τις αυξήσεις, θα υπολογίσει πόσο θα μειωθεί το εισόδημά του, το οποίο θα μειωθεί κατά 9% που είναι ο πληθωρισμός με τα υπόλοιπα βασικά ήδη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και έχοντας κάποια δεδομένα ενώπιον μου, θα έχουμε δραματικές αυξήσεις». 

Κληθείς να σχολιάσει εάν φθάνουν παράπονα κόσμου κοντά του, ο κ. Δρουσιώτης φανερά προβληματισμένος σημείωσε ότι, «επί καθημερινής βάσεως μιλάμε με κόσμο. Είμαστε στην πρώτη γραμμή συνεχώς και με κραυγές απόγνωσης ο κόσμος, διεξάγει αγώνες επιβίωσης για να ζήσει, δυστυχώς. Οι εισηγήσεις μας, δεν είναι αυτής της στιγμής όμως, αφού έχει δυο μήνες που τις κάνουμε. Για παράδειγμα, στην εισήγησή μας στη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, εκεί υπήρξε πίεση και πριν από ένα μήνα περίπου ο Πρόεδρος, ανέφερε δημόσια ότι υπάρχουν και θα τα φορολογήσει. Όμως, βλέποντας πριν οκτώ ημέρες την ευρεία σύσκεψη, αντιλήφθηκα ότι υπαναχώρησε και σφυρίζει αδιάφορα. Μείναμε στα ‘πρέπει’ να βοηθήσουμε χωρίς να γίνεται τίποτα. Στο τέλος της ημέρας την πληρώνουν οι καταναλωτές». 

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν πάρα πολλά πρατήρια»

Σε τρεις βασικούς παράγοντες στάθηκε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Χριστόδουλος Χριστοδούλου, για την προβληματική κατάσταση στον χώρο των πρατηριούχων. «Είναι τα κατεχόμενα, οι αυξήσεις των τιμών που περιορίζουν τον κόσμο στις μετακινήσεις του και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που κάνουν οι εταιρείες προς τους πρατηριούχους  με τα ιδιόκτητα τους πρατήρια. Δυστυχώς, μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν πάρα πολλά πρατήρια με την κατάσταση που επικρατεί. Δεν επιβιώνουμε και βλέπουμε ότι μήνα με τον μήνα πάμε πίσω-πίσω όλοι μας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, «το θέμα με τους πρατηριούχους είναι ότι βρίσκεται στα πατώματα η κατάσταση. Μειώθηκε τόσο πολύ η δουλειά, που έχουμε φθάσει στο 40% της μείωσης. Η μείωση γίνεται για δυο λόγους βασικούς. Είναι η ακρίβεια και επίσης, όσο πιο πολύ αυξάνονται οι τιμές, τόσο πιο πολλοί καταφεύγουν στα κατεχόμενα. Επίσης, εκφράζουμε έντονα τα παράπονά μας προς την Κυβέρνηση, γιατί δεν βλέπουμε οποιαδήποτε κίνηση για να σταματήσει αυτή την κατάσταση ή να μας προστατεύσει ή να μας βοηθήσει οικονομικά. Έχουμε αρκετά θέματα και προβλήματα στην παρούσα φάση και είναι κάτι που απασχολεί έντονα, όπου έχουμε ιδιαίτερη μείωση στη δουλειά μας».

Εκτίμηση των πρατηριούχων είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια πτώση των τιμών μέσα στις επόμενες ημέρες. «Βρίσκεται στα 105 δολάρια το βαρέλι στην παρούσα φάση και αναμένουμε ότι θα μειωθεί. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι όσο αυξάνεται η τιμή, μειώνεται το εισόδημα των πρατηριούχων γιατί μειώνονται τα λίτρα, γιατί είναι με τα λίτρα που παίρνουμε το ποσοστό κέρδους μας».

 

Δειτε Επισης

Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση