Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο που καταδικάστηκαν πριν καν εφαρμοστούν...

Ψηφίστηκε από την προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές και πολλές. Τέθηκε σε ισχύ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, που είχε ως αποτέλεσμα να περιπλέκουν την κατάσταση και να θέσει πολλά εμπόδια στην εφαρμογή του. Ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αχίλλειος πτέρνα του Υπουργείου Παιδείας, αφού έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις και προκάλεσε πολλές φορές τις αντιδράσεις τόσο των εκπαιδευτικών φορέων, όσο και των γονιών και μαθητών.  

Από την πρώτη φορά που είχε κατατεθεί στη Βουλή η νομοθεσία, διαφάνηκε ότι επρόκειτο για ένα θεσμό που θα επιφέρει αρκετά προβλήματα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων τα προβλήματα, αντί να μειωθούν, αυξάνονταν. Την ημέρα που επρόκειτο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, το μακρινό πλέον 2017, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου είχαν μαζευτεί οι μαθητές από όλη την Κύπρο, οι οποίοι αντιδρούσαν στην εφαρμογή του. Μάλιστα, φώναζαν και συνθήματα όπως «δεν θα περάσει» και «όχι άλλες εξετάσεις».

Πριν αυτού, οι μαθητές είχαν κάνει έκκληση προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως δεν υπερψηφίσουν τους κανονισμούς που προωθούσε ενώπιόν τους, ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής. Το πάθος των μαθητών ήταν τόσο μεγάλο, που τελικά δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια, αφού οι πέτρες και τα φρούτα, προς την πλευρά των αστυνομικών που παρατάχθηκαν, έπεφταν βροχή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φωτογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το συμφέρον των μαθητών είναι πάνω από γινάτια και εγωισμούς

Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα από αυτά που ακολούθησαν, αφού μπορεί η εφαρμογή του θεσμού να πήρε αναβολή για τη σχολική χρονιά 2019-2020, ωστόσο οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν. Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2019 είχαν ψηφιστεί οι τροποποιητικοί κανονισμοί, για την σταδιακή εφαρμογή του θεσμού στις τρεις τάξεις του Λυκείου, οι αρμόδιοι φορείς συνέχισαν να αντιδρούν.

Αποχές από τα μαθήματα, δημοψηφίσματα, στάσεις εργασίας. Αυτά συνέθεταν το σκηνικό το πρώτο τετράμηνο του 2019, τη χρονιά που τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά ο θεσμός, για την Α’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Το Υπουργείο Παιδείας είχε απέναντί του δύο μέτωπα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει. Από την μία ήταν οι μαθητές και από την άλλη οι καθηγητές, που ζητούσαν κατάργηση οι μεν και βελτιωτικές κινήσεις από πλευράς Υπουργείου οι δε.

Παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές δεν έλαβαν περαιτέρω μέτρα, πέραν από τη δίωρη στάση εργασίας κατά την έναρξη της συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς, καθώς είχαν αποφασίσει να περιμένουν την εφαρμογή του θεσμού και μετά να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα, οι μαθητές δεν είχαν την ίδια πρόθεση. Συνέχισαν τον αγώνα τους, μέχρι την εφαρμογή του θεσμού, τον Δεκέμβριο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποσύρει τους κανονισμούς για τα τετράμηνα ο Πρόδρομος-Παραμένει ως έχει ο θεσμός

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε σκυτάλη, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να αναλαμβάνει καθήκοντα από τις 4 Δεκεμβρίου 2019 και πέντε μέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, οι εξετάσεις ανέβασαν και επίσημα αυλαία. Και μπορεί ο θεσμός να εφαρμόστηκε κανονικά, για τους μαθητές της Α’ Λυκείου, οι αντιδράσεις των μαθητών δεν σταμάτησαν, αφού μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, πραγματοποίησαν την πρώτη τους κινητοποίηση, έξω από το Προεδρικό, φωνάζοντας «πάρε τις πίσω υπουργέ».

Η πανδημία του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020 είχε ως αποτέλεσμα όλα να μπουν στο περίμενε, εκτός από τις Παγκύπριες που δεν μπορούσαν να αναβληθούν. Έτσι, η δεύτερη εξέταση για την Α’ Λυκείου είχε ανασταλεί, με τους αρμόδιους να χαιρετίζουν αυτή την απόφαση αυτή. Τα χαμόγελα, ωστόσο, δεν κράτησαν για πολύ, αφού με την επιστροφή το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, το Υπουργείο είχε βάλει πλώρη για την εφαρμογή του θεσμού στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών. Τα αυξανόμενα κρούσματα, τελικά είχαν αλλάξει τα πλάνα του Πρόδρομου Προδρόμου, αφού τελικά για το πρώτο τετράμηνο είχε ανασταλεί η εφαρμογή τους, ενώ για το δεύτερο εφαρμόστηκαν κανονικά.

Τα προβλήματα που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού επισκίασε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής του θεσμού, που αφορούσε στους τελειόφοιτους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στα θρανία, το Σεπτέμβριο του 2021 και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τρεις εξετάσεις, μέσα σε πέντε μήνες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις, ενώ ώθησε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο, ζητώντας την αναστολή του θεσμού μόνο για τους τελειόφοιτους και μόνο για τη συγκεκριμένη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσαν τροπολογίες για τα τετράμηνα οι βουλευτές, απειλεί με απόσυρση κανονισμών το ΥΠΠΑΝ

Το Υπουργείο αποφάσισε να κλείσει τα αυτιά στις αντιδράσεις, κάτι που οδήγησε τους μαθητές να μαζευτούν έξω από το Προεδρικό δύο φορές, μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Παρόλα αυτά, οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν και οι τελειόφοιτοι παρακάθισαν σε εξετάσεις τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πριν τη λήξη της χρονιάς, ο υπουργός είχε δηλώσει πρόθεση να πραγματοποιήσει επαφές, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να ανταλλάξουν απόψεις, με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή του θεσμού.

Αντ’ αυτού, κατατέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, τρεις εβδομάδες πριν τη διακοπή των εργασιών για το καλοκαίρι, νομοσχέδιο με τροποποιητικούς κανονισμούς, το οποίο προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις, με τους καθηγητές και τους μαθητές να φωνάζουν για απουσία διαλόγου. Τελικά, ο υπουργός, λίγο πριν την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, τους απέσυρε, χωρίς να έχει πρόθεση να τους επαναφέρει προς συζήτηση.

Τελικά, ένας θεσμός που είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, για να αλλάξει την κατάσταση με την αξιολόγηση των μαθητών, έχει ανοίξει τα μεγαλύτερα μέτωπα, για το Υπουργείο Παιδείας, φέρνοντας το αντιμέτωπο με όλους, αφού υπεραμυνόμενο των πολιτικών του, είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστεί με κόμματα, γονείς και μαθητές, ουκ ολίγες φορές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχουν και δεν φτάνουν Βουλή και Υπ. Παιδείας, ψάχνουν λύσεις για τα τετράμηνα

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης