Χωρισμένες σε τρία στρατόπεδα οι κοινότητες Ακάμα με φόντο το τοπικό σχέδιο
06:20 - 25 Ιουνίου 2022
Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Πάφου και ειδικά στις κοινότητες και δήμους, που βρίσκονται κοντά και γύρω από τον Ακάμα, αφού το υπό εκκόλαψη τοπικό σχέδιο έχει δημιουργήσει τρία στρατόπεδα, καθώς κατά πλειοψηφία φαίνεται να τάσσονται υπέρ της εξαγγελίας του, ωστόσο κάποιοι δεν θέλουν καθόλου ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ άλλοι ζητούν μία ήπιας μορφής ανάπτυξη. Από την άλλη, υπάρχει και το στρατόπεδο που δεν επιθυμούν την ανακοίνωση του συγκεκριμένου σχεδίου, αφού δεν έμειναν ικανοποιημένοι.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών και την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Υπουργείο Εσωτερικών, οι κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων περιοχών ξεκαθαρίζουν σε ποιο στρατόπεδο τάσσονται, δίνοντας έτσι μία άλλη ανάγνωση στην ιστορία.
Το κοινό τους σημείο είναι πως επιθυμούν τη διαφύλαξη της περιοχής, στην οποία τόσα χρόνια ζουν, ενώ όλοι συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση στους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, καθώς πρόκειται για τις περιουσίες τους και πρέπει να γνωρίζουν αν και πώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν ή αν θα αποζημιωθούν για την απώλειά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγανακτισμένοι οι ιδιοκτήτες γης του Ακάμα, βλέπουν πολιτικά παιχνίδια-«Ανήθικο»
Ναι στην εξαγγελία, όχι στην ανάπτυξη
Η πρώτη άποψη που καταγράφεται είναι ναι στην εξαγγελία, αλλά όχι στην ανάπτυξη στην περιοχή Natura, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο τα τελευταία 33 χρόνια. Υπέρ αυτής της άποψης έχει ταχθεί η κοινότητα του Κάθηκα, με τον κοινοτάρχη να επισημαίνει πως θα πρέπει να ανακοινωθεί το σχέδιο και αν υπάρχουν άτομα που διαφωνούν, τότε να υποβάλουν ένσταση. Την ίδια ώρα, υπάρχει η άποψη ότι στο χώρο πρέπει να υπάρχουν μικρές υποδομές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του πάρκου.
«Εμείς είμαστε υπέρ να δημοσιευτεί, να δούμε τι περιλαμβάνει το πάρκο του Ακάμα. Πρέπει να γίνουν κάποιες υποδομές, να μπορεί ο επισκέπτης να μπορεί να αγοράσει ένα νερό, ένα αναψυκτικό. Εξάλλου, το τοπικό σχέδιο περιλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρχουν περίπτερα με τα τοπικά προϊόντα των κοινοτήτων στην περιοχή. Χωρίς περίπτερα, πώς θα πηγαίνει ο επισκέπτης στο πάρκο; Εμείς στον Κάθηκα σκεφτόμαστε να βάλουμε ένα τρενάκι, που να παίρνει τους επισκέπτες μέσα και να τους επιστρέφει», εξήγησε ο Μενέλαος Τούβρας.
Η άποψη για μικρά περίπτερα δεν πρέπει να μεταφραστεί και ως άποψη υπέρ της οποιασδήποτε άλλης ανάπτυξης, με τον κ. Τούβρα να ξεκαθαρίζει πως ως κοινότητα τάσσονται ενάντια σε αυτή την πρόθεση.
«Είμαστε κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε ανάπτυξη, που να επιτρέπει την διανυκτέρευση. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να πηγαίνει στο χώρο, μνα τον βλέπει και μετά να επιστρέφει στις κοινότητες, στα αγροτουριστικά. Δεν μπορεί να γίνονται διανυκτερεύσεις εντός του Ακάμα. Δεν θέλουμε να κτιστεί ο Ακάμας, να βρίσκονται μόνο τα περίπτερα. Στις οικιστικές περιοχές δεν δικαιούμαστε να κτίσουμε, θα κτίσουμε μέσα στην περιοχή Natura; Ο Κάθηκας είναι η μόνη κοινότητα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από όλες τις κοινότητες, όσον αφορά τις ιδιωτικές περιουσίες, σε ποσοστά, σε 54%, η Ίνεια 34%, η Πέγεια 25% και οι άλλες από 15% και κάτω. Αυτοί είναι οι πίνακες του Τμήματος Περιβάλλοντος».
Για να ενισχύσει τη θέση του, ο κ. Τούβρας υπέδειξε πως Natura περιοχές υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Κύπρου και αν δοθεί δικαίωμα για ανάπτυξη σε αυτή την περιοχή, τότε θα θελήσουν κι αλλού να γίνει αυτό.
«Εφόσον δεν μπορούμε στις αγροτουριστικές περιοχές να χτίσουμε είναι δυνατό μέσα στο Natura; Είχα πει ότι, αφού δεν κρατά το κράτος λεφτά να αποζημιώσει, όσοι έχουν ιδιοκτησία στο Natura να μπορεί να πάρει ένα οικόπεδο σε οικιστική περιοχή, για να χτίσει. Κόσμος έχει τεμάχια εκεί και εφόσον δεν μπορεί να αναπτύξει εκεί, ας μεταφέρει τον συντελεστή του στις αγροτικά τεμάχια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν βελτιωμένη πρόταση για το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα οι κοινότητες
Ναι στην εξαγγελία και στην ανάπτυξη
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη που κάνει λόγο για υπέρ της εξαγγελίας του τοπικού σχεδίου, το οποίο θα προνοεί και το ενδεχόμενο ανάπτυξης στην περιοχή. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχού, αλλά και η κοινότητα των Πάνω Αρόδων.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος της Πόλεως Χρυσοχού, Γιώτης Παπαχριστοφή, ως δήμος επηρεάζονται από το γεγονός ότι έχει παραμείνει άλυτο το θέμα του τοπικού σχεδίου Ακάμα, ενώ θωρούν ότι πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα, ώστε να δικαιωθούν οι κοινότητες και οι κάτοικοι.
«Τις περιουσίες του κόσμου δεν πρέπει να τις κρατούμε ομήρους και να μην ξέρει ο κόσμος τι μέλλει γενέσθαι. Έπρεπε η Κυβέρνηση να μην λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, επειδή διαχρονικά αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ανάπτυξη εδώ στον Ακάμα. Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το περιβάλλον, αλλά ούτε και να εξαφανιστεί ο κόσμος, από αυτές τις περιοχές. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει χαθεί, επειδή δεν έχουν δοθεί αναπτύξεις. Πρέπει να ανακοινωθεί επειδή και σε περιοχές Natura, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Προστατεύεται ο λόγος που μία περιοχή είναι natura. Δεν είμαστε αντίθετοι να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά πρέπει να υπάρχει συνύπαρξη με τον άνθρωπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορία 24 ωρών σε Πολεοδομία για συμφωνία κατάθεσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από Βουλή
Ο κ. Παπαχριστοφή εξέφρασε, παράλληλα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ήπια ανάπτυξη πέριξ του Εθνικού Πάρκου, ενώ και όσον αφορά εντός του πάρκου, θεωρεί πως μπορεί να δοθεί μία τέτοια δυνατότητα. «Θεωρούμε ότι και εντός του Εθνικού Πάρκου μπορεί να υπάρχει μία ήπια ανάπτυξη και εκτός του ίδιο. Και καταλύματα διανυκτέρευσης μπορούν να δημιουργηθούν. Τα παραδείγματα για ανάπτυξη σε περιοχές natura, σε όλο τον πλανήτη είναι πολλά. Μπορεί να συνυπάρξουν».
Από πλευράς του, ο κοινοτάρχης των Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, ξεκαθάρισε πως ως κοινότητα τάσσονται υπέρ της ανακοίνωσης του σχεδίου, καθώς και στο να υπάρξει το δικαίωμα στην ανάπτυξη, υπό αυστηρές προδιαγραφές.
«Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να ζει άνετα, οι κάτοικοι να έχουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και να μην καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κόσμου μας. Αυτή τη στιγμή, καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιδιοκτητών, επειδή έρχονται και μας λένε ότι έχουμε τα τεμάχια μας, αλλά δεν μπορούμε να το αναπτύξουμε. Τουριστικά μας έχουν αποκλείσει».
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, ώστε να μπορούν κι αυτοί να ζήσουν, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιοκτησίες τους. «Έχει 33 χρόνια που τα ζούμε αυτά, έχουν ερημώσει οι κοινότητες. Για μένα φταίνε όλες οι κυβερνήσεις».
Όσον αφορά στην ανάπτυξη εντός της περιοχής Natura, ο κοινοτάρχης των Πάνω Αρόδων, υπέδειξε πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, αφού στην περιοχή τους έχουν χτιστεί κάποιες μεμονωμένες κατοικίες. «Σε μία περιοχή έχουν χτιστεί ένα-δύο σπίτια, αλλά δεν επιτράπηκε σε άλλα οικόπεδα. Ας μας δώσουν περιορισμούς, δεν μπορεί να χαλάσει το περιβάλλον με αυτό τον τρόπο».
Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο και για συμφέροντα, πίσω από αυτή την άρνηση που υπάρχει, να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης στην περιοχή, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να μην χάσουν πελάτες, από τους χώρους που έχουν ήδη ανάπτυξη.
«Για 33 χρόνια, εμείς είμαστε στον αναπνευστήρα, για να μπορέσουμε να δούμε μία καλύτερη μέρα. Πήγαμε εκατοντάδες φορές στη Λευκωσία και στο Προεδρικό, στη Βουλή, στα κόμματα. Από το 1989 και το ξέρουν όλοι και τώρα ήρθαν και μας βγάζουν και τον αναπνευστήρα. Μας αποτελείωσαν. Εμείς θέλουμε να μας επιτραπεί η δυνατότητα για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εκμεταλλευτεί τη γη που έχει εδώ, κάτω από αυστηρούς περιορισμούς και οδηγίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν οι κοινότητες του Ακάμα για το τοπικό σχέδιο-«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει»
Όχι στην εξαγγελία αυτού του σχεδίου
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, κατά στην εξαγγελία του τοπικού σχεδίου, όπως αυτό διαμορφώνεται, τάσσεται η κοινότητα της Ίνειας, η οποία είναι και η μοναδική που δηλώνει ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, ούτε στο ελάχιστο, ενώ τα τελευταία 33 χρόνια, τους έχουν ρίξει μόνο ψίχουλα, από πλευράς κυβερνώντων.
«Εμείς είπαμε ότι δεν ικανοποιούμαστε ως κοινότητα σε τίποτε από τις εισηγήσεις μας, εξ ου και ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην το εξαγγείλει. Οι άλλες κοινότητες είναι ικανοποιημένες. Η Ίνεια που είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του Ακάμα, με 36 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ήταν και η μόνη που επηρεάστηκε, από το διάταγμα που έλεγε καμία ανάπτυξη δυτικά των κοινοτήτων και όλη η περιουσία της κοινότητας ήταν δυτικά. Έτσι, δεν κτίστηκε καμία μεμονωμένη κατοικία, σε σύγκριση με τις άλλες κοινότητες του Ακάμα, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες κοινότητες της Κύπρου, που οι φίλοι μας οι περιβαλλοντιστές έβλεπαν και δεν έλεγαν τίποτε και τώρα θυμούνται τη μεμονωμένη κατοικία», υπογράμμισε ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος.
Μάλιστα, κληθείς να τοποθετηθεί για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, άφησε αιχμές κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τονίζοντας πως πάντα διαφωνούσαν αλλά κανένας δεν έχει δώσει λύσεις, για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που επηρεάζονται.
«Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντα διαφωνούσαν, για λόγους που κανένας δεν το ξέρει. Δεν θέλουν να γίνει καμία ανάπτυξη στον Ακάμα, αλλά κανένας δεν μας λέει ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη να αποζημιώσουν τον κόσμο που στερείται αυτό το δικαίωμα, σε σύγκριση με τους άλλους συμπολίτες μας, εδώ και 33 χρόνια. Αερολογίες, κάθονται στα γραφεία, αποφασίσουν και έχουν άποψη για τις περιουσίες των άλλων. Αυτό μπορώ να το κάνω και εγώ. Το να μνημονεύουν με ξένα κόλλυβα είναι πολύ εύκολο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόρτα ΥΠΕΣ στο αίτημα του ΑΚΕΛ για δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα
Ο κ. Τσίβικος εξαπέλυσε πυρά και κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων, υποδεικνύοντας πως κανένας δεν μπορεί να τους αποζημιώσει γι’ αυτή την έκταση γης. Μάλιστα, συμβούλεψε τα κόμματα όπως σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, όπως κάνουν συνήθως, καθώς για εκείνους όλοι φέρουν ευθύνης.
«Τουλάχιστον ο ΔΗΣΥ είχε τα κότσια να προχωρήσει με την εκπόνηση ενός σχεδίου, ανεξαρτήτως αν δεν ικανοποιείται η Ίνεια. Την Ίνειας δεν της έχουν δώσει κάτι. Ήταν η μοναδική κοινότητα που είχε πρώην παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, με 57.5% συντελεστή και πρώην παραθαλάσσιες παραθεριστικές περιοχές με 15%, οι άλλες κοινότητες δεν είχαν. Και το 2007 και το 2010 που είχε γίνει αναθεώρηση της πολιτικής δήλωσης, δόθηκαν σε όλες τις κοινότητες, εκτός της Ίνειας και τουριστικές περιοχές και επεκτάσεις των οικιστικών. Η κοινότητα της Ίνειας, εδώ και 33 χρόνια δεν έχει οποιαδήποτε αλλαγή ζωνών. Εμείς είχαμε και χάσαμε. Οι άλλες κοινότητες δεν είχαν κάτι. Κερδίζουν εις βάρος της Ίνειας. Αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με συναίνεση τοπικής κοινωνίας»
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες
Στο μεταξύ, μετά την μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, το περασμένο Σάββατο, κατά την οποία πολίτες βγήκαν στους δρόμους και ζητούσαν από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει με την εκπόνηση του υπό εκκόλαψη Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, αυτή τη φορά στην Πάφο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία της κοινότητας Ίννιας και τη συμμετοχή των υπόλοιπων κοινοτήτων και Δήμων του Ακάμα καθώς και των ιδιοκτητών γης Ακάμα και της νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς και θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Κέννεντυ, στην Πάφο.
Η απόφαση για τη δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας λήφθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, που έγινε την Τετάρτη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κ.Σ. Ίννιας, Γιάγκο Τσίβικο, και άλλους παράγοντες της περιοχής «στη σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από την συνεχιζόμενη προσπάθεια των Οικολόγων και ορισμένων κομμάτων για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση για τις πρόνοιες του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για τις κοινότητες του Ακάμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Ακάμα στην Πάφο