Αγανακτισμένοι οι ιδιοκτήτες γης του Ακάμα, βλέπουν πολιτικά παιχνίδια-«Ανήθικο»
06:35 - 11 Ιουνίου 2022
Μαύρα παραμένουν τα σύννεφα πάνω από τον Ακάμα, αφού οι φωτιές που έχουν ανάψει για το Τοπικό Σχέδιο δεν λένε να σβήσουν. Αυτή τη φορά, η νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Υπουργείο Εσωτερικών και ΑΚΕΛ, όσον αφορά στην κατάθεση του Σχεδίου, πριν αυτό εξαγγελθεί επίσημα, αλλά και οι αντιδράσεις που έχουν εκφράσει οι διάφορες οργανώσεις, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους ιδιοκτήτες γης, στην περιοχή.
Η επεισοδιακή συνεδρία, την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον των Επιτροπών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, όσο αφορά στο σχέδιο, με τον Άριστο Δαμιανού να βάζει χρονοδιάγραμμα στο Τμήμα Πολεοδομίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθεί, με έντονο ύφος, ο υπουργός Εσωτερικών, για το θέμα και να ξεσπάσει μία κόντρα ανάμεσα σε εκείνο και το ΑΚΕΛ, αποτελεί πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα, οι οποίοι θεωρούν ότι εντός των επόμενων μηνών θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και να εξαγγελθεί το Σχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορία 24 ωρών σε Πολεοδομία για συμφωνία κατάθεσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από Βουλή
«Το σχέδιο θα εξαγγελθεί σε δύο μήνες, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτή είναι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες που έπρεπε να γίνει ήδη. Έχουν γίνει όλες οι μελέτες, εμείς πιστεύουμε ότι έγινε από τα διάφορα τμήματα στη βάση που έπρεπε να γίνουν, ασχέτως αν φωνάζουν κάποιοι, οι οποίοι είχαν μπροστά τους το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα εδώ και αρκετό καιρό», εξήγησε ο Σάββας Χατζημηνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης στον Ακάμα.
Το πρόβλημα που υπάρχει τώρα, δημιουργήθηκε από την απόφαση της Κυβέρνησης να δεχθεί αναπτύξεις στην έκταση γύρω από το Εθνικό Πάρκο Ακάμα, που είναι περίπου 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία είναι Natura, έπειτα από σχετική μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι Οικολόγοι, περιβαλλοντικές κι άλλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνουν αναπτύξεις στην περιοχή και να διατηρηθεί το περιβάλλον όπως είναι αυτή τη στιγμή.
«Τώρα ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν όλοι και θυμήθηκαν ότι το συνταγματικό δικαίωμα των ιδιοκτητών για αποζημιώσεις είναι εκεί. Όλοι λένε για δημιουργία πράσινων ταμείων, να βρουν τρόπο για να βρεθούν τα λεφτά. Εμείς ως ιδιοκτήτες δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε θέλουμε να χτίσουμε τον Ακάμα. Όμως, δεν θέλουμε εμείς να χαρίσουμε τις περιουσίες μας, εκτός από το Εθνικό Πάρκο, σε άλλους. Η λογική μας είναι ή θα μας αποζημιώσουν ή θα μας δώσουν τους συντελεστές δόμησης, ένα από τα δύο».
Τεράστιο το κόστος για την Κυβέρνηση
Απαρχή της συγκεκριμένης κρίσης φαίνεται να είναι η απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη το 2016, να ακυρώσει απόφαση της Κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία μιλούσε για αποζημιώσεις και ανταλλαγές.
«Κοστολόγησαν μέσω του Κτηματολογίου και είδαν πως μόνο οι περιουσίες είναι 800 εκατομμύρια ευρώ, 200 εκατομμύρια πρέπει να δώσουν για τα εσώκλειστα και άλλα 200 εκατομμύρια για τους δορυφόρους, τις περιοχές δηλαδή που είναι έξω από το Πάρκο. Άρα είναι 1,2 δις ευρώ εκείνα που έπρεπε να πληρώσει το κράτος. Η Κυβέρνηση ήρθε και είπε ότι παρά να πληρώσουν 1,2 δις που δεν τα έχουν, να δώσουν αναπτυξιακά δικαιώματα, έστω 8%, μία ήπια ανάπτυξη, στη ζώνη δίπλα από το δάσος. Εκείνα τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι 3,500 ιδιοκτήτες», υπέδειξε ο κ. Χατζημηνάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν οι κοινότητες του Ακάμα για το τοπικό σχέδιο-«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει»
Οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, αν και αναφέρουν πως το εν λόγω Σχέδιο, όπως είναι διαμορφωμένο δεν είναι προς το συμφέρον τους, εντούτοις θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί, ώστε να κλείσει το ζήτημα.
«Η δήλωση πολιτικής που ήταν πριν ήταν καλύτερη και για τις αναπτύξεις και για όλα. Αν θέλουν να μείνει η δήλωση πολιτικής και να τα αφήσουν όπως είναι, ειδικά τώρα που χώρισαν τις κοινότητες σε τρία, απλώς θα γίνει αστική περιοχή και θα τελειώσει η υπόθεση. Το Εθνικό Πάρκο, προστατεύεται και θέλουν τώρα και την ιδιωτική γη έξω από το πάρκο, να μην υπάρχει ανάπτυξη. Εκείνη πρέπει να την πληρώσουν όμως».
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών γης στην περιοχή επικαλέστηκε και το σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 23, το οποίο αναφέρει πως από τη στιγμή που μηδενίζεται η όποια αξία της περιουσίας, πρέπει να αποζημιωθεί. «Εμάς από 8% έγινε 0%, άρα είναι 800% μείωση. Τώρα ευαισθητοποίηθηκαν και οι κυνηγοί και οι οικολόγοι και όλοι, άλλοι επειδή θέλουν να χρησιμοποιούν τη Γη, άλλοι για να κυνηγούν, άλλοι για να κοιμούνται, πρέπει να πληρώσουν. Αν οι Οικολόγοι και οι περιβαλλοντιστές και όλοι αυτοί που φωνάζουν δεν θέλουν να γίνει ανάπτυξη εκεί, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα πράσινο ταμείο, να μαζέψουν λεφτά και να βοηθήσουν το κράτος να μας αποζημιώσει και να μας τα δίνουν με δόσεις. Δεν μπορούν όμως να παίζουν με τις περιουσίες του κόσμου και να χρησιμοποιούν τη Γη, χωρίς να την πληρώσουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόρτα ΥΠΕΣ στο αίτημα του ΑΚΕΛ για δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα
Όλα στο βωμό των Προεδρικών;
Στο μεταξύ, ο κ. Χατζημηνάς δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές ότι το ξαφνικό ενδιαφέρον από κάποια πολιτικά κόμματα ήρθε επειδή πλησιάζουν Προεδρικές εκλογές, αποδίδοντας, έτσι, πολιτικά παιχνίδια πίσω από τη στάση τους.
«Πρέπει να ανακοινωθεί, επειδή δεν πάει άλλο. Εμείς τους ενημερώσαμε ότι όσο καθυστερούν, έχει ως αποτέλεσμα να μπούμε σε μία προεκλογική εκστρατεία κι εμείς το θεωρούμε ανήθικο να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, επειδή δεν έχουν να πουν τίποτε άλλο, προσπαθούν να κάνουν σημαία το θέμα του Ακάμα. Είναι εντελώς ανήθικο να χρησιμοποιούν ένα θέμα που αφορά τις περιουσίες του κόσμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με συναίνεση τοπικής κοινωνίας»