Ν. Νικολαΐδης: Tο περιβάλλον είναι υπόθεση της Κύπρου, της Ευρώπης και όλου του κόσμου

Την αναγκαιότητα διασφάλισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου είδους τόνισαν σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, κατά την εκστρατεία καθαριότητας μέρους της Ακτής Ολυμπίων, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.  

Στην εκστρατεία, που κάλυψε την παραλία μεταξύ Εναερίου και ξενοδοχείου Crowne Plaza, συμμετείχαν εθελοντές και μέλη του γραφείου της Επιτρόπου και του Δήμου Λεμεσού καθώς και νεαροί ακτιβιστές του οργανισμού «Youth for Climate», από οκτώ διαφορετικές χώρες.

Απευθυνόμενη προς τους ξένους εθελοντές, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε πως οι νέοι αγωνίζονται για την κλιματική αλλαγή και στην πραγματικότητα για την διάσωση της ανθρωπότητας και απλά του πλανήτη.

«Ο πλανήτης έχει δικούς του κανόνες και θα προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους ανθρώπους, γιατί είναι οι άνθρωποι που προκάλεσαν αυτό το μεγάλο χάος στον πλανήτη και αυτό καλούμαστε να αλλάξουμε», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε δε ότι 300 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο θάλασσα με τεράστιες επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή αλλά και για τους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι μέσα από την καθημερινότητα τους μπορούν να κάνουν την αλλαγή.

Συνεχάρη, επίσης, το Δήμο Λεμεσού για την πρόσφατη συμπερίληψη του στο πρόγραμμα των 100 ευρωπαϊκών πόλεων που μέχρι το 2030 θα πρέπει να καταστούν κλιματικά ουδέτερες, τονίζοντας πως σε αυτήν την πρόκληση δεν περισσεύει κανείς.

«Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους προσθέτουμε πράσινο στην πόλη ακόμη και στα υφιστάμενα κτίρια, πως δημιουργούμε κήπους στις ταράτσες, πως δημιουργούμε βιοκλιματική, πως σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ θα αλλάξουμε σ’ αυτή τη συνθήκη η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε πιο καθαρό αέρα, πιο καθαρή θάλασσα, γη ικανή να μας ταΐζει», είπε και τόνισε ότι «ουδείς εξαιρείται από αυτήν την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, καλωσόρισε τους νέους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στην εκστρατεία και στην πόλη και υπογράμμισε ότι το περιβάλλον και η διασφάλιση του αποτελεί ίσως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

«Σήμερα κάνουμε μια συμβολική κίνηση ως Δήμος Λεμεσού και ως δημότες και στέλνουμε το μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση  τόσο της Κύπρου όσο και όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου» είπε και πρόσθεσε πως «σήμερα, με την πρωτοβουλία μας να καθαρίσουμε μέρος της ακτής Ολυμπίων, λέμε ότι μας ενδιαφέρει η καθαριότητα, μας ενδιαφέρει το περιβάλλον  και θα  προσπαθήσουμε όλοι,  μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να κάνουμε εκείνες τις ενέργειες που να προλάβουμε το κακό που έρχεται με την κλιματική αλλαγή και την απερήμωση».

Δειτε Επισης

Κ. Κουμής: Σημαντική άνοδος σε αγροτουρισμό και αθλητικό τουρισμό
Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από δάγκωμα φίνας-Το πρώτο που καταγράφηκε για το 2025 (pic)
Αντιδρά στο πρόστιμο για το αντλιοστάσιο ο ΕΟΑ Λευκωσίας-«Οι εργασίες ήταν επιτακτικές και νόμιμες»
Διαφωνία για περικοπή επιχορήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκφράζει ο ΣΕΜΗΟ
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό
«Οι καταναλωτές χάνουν τη δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικού οχήματος»-Διαφωνία ΣΕΜΗΟ για την περικοπή χορηγιών
Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Όαση στο υδατικό οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης-«Καλοδεχούμενες, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση»
«Η νομοθεσία του 2020 για την ενδοσχολική βία ακόμη δεν εφαρμόστηκε»-Καρφιά στην πρόταση Χαρτσιώτη για μειωμένες διαγωγές