Η Λεμεσός στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη
19:43 - 03 Ιουνίου 2022
Τεράστια επιτυχία αλλά και τεράστια πρόκληση χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, την επιλογή της πόλης για συμμετοχή στο πρόγραμμα Cities Mission, που στόχο έχει την μετατροπή 100 ευρωπαϊκών πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, 20 χρόνια πριν από το στόχο του 2050 που έχει τεθεί για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Νικολαΐδης παρουσίασε, το μεσημέρι της Παρασκευής, το πρόγραμμα για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Κλέλιας Βασιλείου και του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, με τον οποίον συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση των δράσεων που θα προταθούν από τη Λεμεσό για χρηματοδότηση.
Θα κάνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα προς όλους, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς, Υπουργεία, οργανισμούς, ομάδες πολιτών, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, ώστε να υπάρξει μια μαζική κινητοποίηση «για να μπορέσουμε αυτήν την τεράστια ευκαιρία της πόλης μας να την κάνουμε πραγματικότητα».
Υποδεικνύοντας ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν θα είναι ανταγωνιστικά και άρα θα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως το εγχείρημα έχει «φοβερές δυσκολίες και προκλήσεις και μόνο με σύμπραξη δυνάμεων μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε, για να καταλήξουμε στο στόχο, σε μια πόλη όμορφη, πράσινη κα κλιματικά ουδέτερη».
Οι αποστολές (EU MISSIONS), συνέχισε, αποτελούν μια καινοτομία του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας και του προγράμματος «HORIZON EUROPE» για την περίοδο 2021-2027 και προωθούν έναν νέο τρόπο για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με φιλόδοξους στόχους, που θέτουν την έρευνα και την καινοτομία σε έναν νέο ρόλο, σε συνδυασμό με νέες μορφές διακυβέρνησης και συνεργασίας, καθώς και με τη συμμετοχή των πολιτών.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, το πρόγραμμα στοχεύει στο να δημιουργηθούν 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 και να διασφαλίσει ότι οι πόλεις αυτές λειτουργούν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050.
Υπέδειξε δε ότι τα επόμενα 8 χρόνια, μέχρι το 2030, θα στοχεύσουμε στην μετατροπή του Δήμου Λεμεσού σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη, πρωτοπόρα στην καινοτομία, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον κα με ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της.
Ο Δήμος Λεμεσού, τόνισε ο Νίκος Νικολαΐδης, θα έχει την ευκαιρία να προτείνει δράσεις και προγράμματα και να αντλήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια μεγάλης κλίμακας, αναδιαμορφώνοντας το αστικό τοπίο και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Ανέφερε δε ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με 360 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2022-23, τις 100 πόλεις, προκειμένου να ξεκινήσουν τις δράσεις τους.
Ικανοποίηση από την επιτυχία της Λεμεσού εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, σημειώνοντας πως αποτελεί συγκυρία το γεγονός ότι την Κυριακή γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Στη δική μου αντίληψη, αυτή η πρόταση γίνεται οδηγός για όλη την Κύπρο σαν ένας τρόπος πιλοτικής εφαρμογής στη Λεμεσό, για να δούμε και τι άλλο μπορούμε εφαρμόσουμε και σε άλλες πόλεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι σε αυτό το ζυμωτήρι που θα δημιουργηθεί, πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, «κάθε ειδικότητα, κάθε λειτουργός του Δήμου, κάθε πολίτης αυτής της πόλης, που θα πρέπει να γνωρίσει το πρόγραμμα και να νιώσει ότι μπορεί να γίνει δημιουργικός σε αυτή τη συζήτηση».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι ως Επίτροπος βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου Λεμεσού «για να κτίσουμε αυτά τα εργαστήρια των διαβουλεύσεων με τον τοπικό πληθυσμό, με το επιστημονικό προσωπικό, για την καταγραφή των ιδεών για το πώς θα δημιουργήσουμε μια πράσινη πόλη».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παπανικόλας ευχαρίστησε το Δήμο Λεμεσού για τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο θα ενεργεί ως επιστημονικός σύμβουλος για προώθηση των δράσεων και στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα υποβληθούν στην ΕΕ για χρηματοδότηση.
«Είναι μια προεργασία που πρέπει να γίνει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η επιτυχία του Δήμου», είπε και σημείωσε ότι δεν είναι μια κυπριακή επιτυχία, αλλά μια διεθνής επιτυχία για τη Λεμεσό η συμπερίληψη της στις 100 πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης που έχουν στόχο το 2030, για να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις.
Υπέδειξε δε ότι, από τη στιγμή που η Λεμεσός εκπροσωπεί τη χώρα μας «σήμερα όλη η Κύπρος είναι με τη Λεμεσό και αυτό έχει τα πλεονεκτήματα του, αφού όλοι οι φορείς και η Κυβέρνηση θα συνταχθούν πίσω από την πόλη».
Σημειώνεται πως οι 100 επιλεγμένες πόλεις θα πρέπει να αναπτύξουν συμβάσεις πόλεων για το κλίμα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια.
Πηγή: ΚΥΠΕ