Πυρετός για τα φάρμακα του ΓεΣΥ-Ψάχνουν το αντίδοτο φορείς και βουλευτές

Πράματα και θάματα ακούστηκαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τους βουλευτές να στήνουν στον τοίχο ΟΑΥ, Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, με τους αρμόδιους να επιφυλάσσονται να απαντήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η σημερινή συνεδρία έκλεισε με τις εξηγήσεις του ΟΑΥ για τα φάρμακα, τις ελλείψεις και τα περί ασθενών δύο ταχυτήτων, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα των φαρμάκων, εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος ανέφερε ότι έλαβε ενημέρωση ότι σε δύο νοσηλευτήρια υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων, καθώς και κουβερτών και σκεπασμάτων. Όπως υπέδειξε, με έντονη δυσφορία, δεν είναι δυνατό εν έτη 2022, με το σύστημα υγείας σε ισχύ, να ακούγονται αυτά τα πράγματα, τα οποία τους απασχολούσαν το 2011.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αναπληρώτρια πρόεδρος και επίσης βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, η οποία υπέδειξε πως το θέμα των φαρμάκων, για το οποίο κλήθηκαν στην Επιτροπή για εξηγήσεις οι καθ’ ύλη αρμόδιοι, ταλανίζει εδώ και καιρό και έχουν όλοι δεχθεί καταγγελίες. Ένα από τα ερωτήματα που έθεσε στους αρμόδιους, ήταν να δώσουν απαντήσεις τι γίνεται με την χρηματοδότηση νέων φαρμάκων.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε πως είναι πληγή να δέχονται καταγγελίες για ελλείψεις και πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα.

Παρών στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν ο και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ήταν ένας εκ των εισηγητών του θέματος και στην τοποθέτησή του υπέδειξε πως είναι σημαντικό να ενημερωθεί η Βουλή για τους τρόπους που γίνονται οι διαδικασίες για τις προσφορές, ποιος έχει την ευθύνη και ποιες αρμοδιότητες έχει ο κάθε φορέας.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε πως είναι με δική τους επιμονή που ενεγράφη το θέμα προς συζήτηση και ζήτησε εξηγήσεις τι γίνεται με τα αντιπηκτικά, ενώ ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Νίκος Κέττηρος, στη δική του τοποθέτηση υπέδειξε πως ενημερώθηκε για περιστατικό ατόμου, ο οποίος είναι καρδιοπαθής και ο γιατρός τού υπέδειξε ότι πρέπει να λάβει συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο κοστίζει 90 ευρώ. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχο και όπως είπε ο βουλευτής, ο γιατρός τού είπε «ή θα το πληρώνεις ή δεν θα το λαμβάνεις, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες χορηγούν το φάρμακο σε όσους βρίσκονται σε μία λίστα και έπαιρναν το φάρμακο από μία ημερομηνία και προηγουμένως». Σημείωσε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών και ζήτησε από τους αρμόδιους να του εξηγήσουν, αν ένας γιατρός πηγαίνει, μέσω πρωτοκόλλου στο Υπουργείο Υγείας, για να ζητήσει φάρμακο για ένα ασθενή, τότε υπάρχει οροφή και ο γιατρός δεν μπορεί να ζητήσει φάρμακα που να ξεπερνούν ένα όριο κοστολόγησης.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης, που αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου και τις ελλείψεις στους γιατρούς, αφού επεσήμανε πως από τον Δεκέμβριο, η δερματολόγος έχει φύγει με άδεια, άνευ απολαβών και ακόμη το νοσοκομείο δεν έχει δερματολόγο. Όσον αφορά στις κουβέρτες και τα σκεπάσματα, υπέδειξε πως παίρνουν τις κουβέρτες και τα σεντόνια από την Πάφο και τα στέλνουν Λευκωσία για να τα πλύνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο... εξεταστικό τραπέζι ο ΟΑΥ, δίνει εξηγήσεις στη Βουλή για τα φάρμακα

Το καρφί του Σιζόπουλου

Με ένα καρφί ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αφού τόνισε πως ό,τι και να πει, χαρακτηρίζεται ότι είναι εναντίον του ΓεΣΥ. «Ωστόσο, δικαιωνόμαστε με το πέρασμα του χρόνου». Συνέχισε αναφέροντας πως δεν είναι δυνατό ένας ασθενής να λαμβάνει ένα φάρμακο και να πληρώνει δύο ευρώ και ένας άλλος ασθενής, να λαμβάνει το ίδιο φάρμακο και να πληρώνει 80 ευρώ, επειδή άρχισε την θεραπεία από το Φεβρουάριο του 2020 και μετά. Ζήτησε, καταλήγοντας, να δοθεί ένας κατάλογος με τα φάρμακα του ΓεΣΥ και τις τιμές που αγοράζονταν από τους αρμόδιους προ ΓεΣΥ και τις τιμές που αγοράζονται τώρα.

Στην Επιτροπή βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, που δεν είναι μέλος της, ωστόσο θέλησε να θέσει κάποια ερωτήματα στο τραπέζι. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της κατάστασης.

Η απάντηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών

Την αρχή για εξηγήσεις έκαναν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, με την Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως πριν από το ΓεΣΥ, το 2016 είχε συσταθεί η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, η οποία δεχόταν αιτήσεις για χορήγηση φαρμάκων, που δεν βρίσκονταν στο κρατικό συνταγολόγιο. Αυτή η Επιτροπή σήμερα κοντεύει να έχει προϋπολογισμό μέχρι και 80 εκ ευρώ. Όπως εξήγησε, οι ίδιοι ανέμεναν ότι με το ΓεΣΥ αυτή η Επιτροπή θα αποδυναμωνόταν ή δεν θα υπήρχε. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και υπέδειξε πως ως Επιτροπή, έχει κατακλειστεί από ονομαστικά αιτήματα. Πρόσθεσε πως ένας από τους λόγους που οι ασθενείς δεν έχουν τάχιστη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, είναι η γραφειοκρατία που παρατηρείται.

Στην τοποθέτηση της κας. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, τονίζοντας πως στην ουσία φταίει ο ΟΑΥ που δεν υπήρξε αλλαγή, με την κα. Παναγιωτοπούλου να απαντά ότι δεν είπε κάτι τέτοιο. «Το λέω εγώ», απάντησε τότε ο κ. Χρίστου.

Οι απαντήσεις ΟΑΥ

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ, Άθω Τσινωντίδη, ο οποίος πριν ξεκινήσει θέλησε να αναφερθεί στο γεγονός ότι το ΓεΣΥ έχει συμπληρώσει τρία χρόνια ζωής, σημειώνοντας πως προβλήματα υπάρχουν, αλλά για πρώτη φορά στην Κύπρο υπάρχει η επιλογή για τους ασθενείς, όσον αφορά στα φάρμακα, αλλά και στους παρόχους.

Πρόσθεσε πως πριν το ΓεΣΥ στο δημόσιο τομέα παρέχονταν 1,350 φάρμακα και μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, παρέχονται 2,100 φάρμακα, ενώ ξεκαθάρισε πως το σύστημα δεν καλύπτει μη συνταγοργραφούμενα φάρμακα. Πρόσθεσε πως ο ΟΑΥ έχει προβεί στην κάλυψη περιορισμένου αριθμού φαρμάκων, που δεν συνταγογραφούνταν, καθώς θεωρεί πως μπορούν να βοηθήσουν στις παρενέργειες για τους χρόνιους ασθενείς ή στις θεραπείες αυτών των ατόμων, ενώ αυτή τη στιγμή μελετάται το ενδεχόμενο να ενταχθούν κι άλλα φάρμακα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων.

Αναφορικά με το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς, ο κ. Τσινωντίδης υπέδειξε πως οι ασθενείς δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα και ο ΟΑΥ σκοπεύει να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης. Στη συνέχεια, εξήγησε πως στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο κάθε ασθενείς μπορεί να λάβει το φάρμακό του και να πληρώσει ένα ευρώ, στην περίπτωση που επιλέξει το πιο φτηνό. Σε περίπτωση που επιλέξει κάποιο άλλο ή αν το φάρμακο το οποίο λαμβάνει δεν είναι το πιο φτηνό, τότε θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά του συγκεκριμένου φαρμάκου, με αυτή του πιο φτηνού.

Ο κ. Τσινωντίδης τόνισε πως δεν θεωρεί ότι ευσταθεί το επιχείρημα ότι έχουν ακριβώσει τα φάρμακα, καθώς όπως σημείωσε για όλες οι θεραπείες που καλύπτονται, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τα φάρμακα, με ένα ευρώ, που είναι το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο πολίτης και το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται από τον ΟΑΥ.

Όσον αφορά στην ερώτηση που είχε τεθεί, για οροφή στους γιατρούς, που ζητούν χορήγηση φαρμάκων για τους ασθενείς τους, ο κ. Τσινωντίδης επεσήμανε πως στην Κύπρο δεν ισχύει αυτό.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ υπέδειξε πως ο Οργανισμός θέλει να λειτουργεί με πρωτόκολλο, που σημαίνει ότι παίρνει ο ασθενής που χρειάζεται, με βάση τις κλινικές επιστημονικές μελέτες, με βάση τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων του Οργανισμού και όχι με βάση τι θα πουν οι άλλοι, είτε είναι γιατρός, είτε είναι ο γείτονας, είτε είναι συγγενής. Επεσήμανε πως ο ΟΑΥ υιοθετεί πρωτόκολλα και αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται τα στα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας.

Πρόσθεσε πως με κάποια φάρμακα, κάποιοι ασθενείς το έπαιρναν πριν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, κάτι που σημαίνει, όπως υπέδειξε, ότι ο ΟΑΥ δεν μπορούσε να τους στερήσει τη χορήγηση, ούτε να τους πει ότι με βάση το πρωτόκολλο δεν το δικαιούνται και θα σταματήσει η παροχή. Εξήγησε πως αποφασίστηκε πως όποιοι ασθενείς έπαιρναν το φάρμακο αυτό, για οποιοδήποτε λόγο, πριν τον Φεβρουάριο του 2020, συνέχισαν να το παίρνουν. Τον Φεβρουάριο του 2020 εφαρμόστηκε πρωτόκολλο, το οποίο προνοούσε πως οι ασθενείς, για να πάρουν συγκεκριμένη θεραπεία, έπρεπε να το πληρούσαν.

Υπογράμμισε, δε, πως όσοι ασθενείς δεν πληρούσαν το πρωτόκολλο, υπάρχει άλλη θεραπεία και ξεκαθάρισε πως τα πρωτόκολλα δεν εξαιρούν τους ασθενείς από το να πάρουν θεραπεία. Υπάρχουν θεραπείες και αν δεν δουλέψουν ή προκαλούν παρενέργειες, ο ασθενής μπορεί να μεταβεί στη νέα κατηγορία φαρμάκων. Αυτό το πρωτόκολλο, επεσήμανε ο κ. Τσινωντίδης, εφαρμοζόταν στο δημόσιο τομέα, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Τόνισε πως από τις 15 Ιουνίου θα επεκταθεί το πρωτόκολλο.

Πότε θα λυθούν τα προβλήματα

Μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσινωντίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επεσήμανε πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, θέλησε να τον ρωτήσει πότε αναμένεται να βρεθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε πως προβλήματα θα υπάρχουν, αφού θα εμφανίζονται νέα φάρμακα και δεν τίθεται το θέμα ότι δεν τα θέλουμε. Επεσήμανε πως το 2019 τέθηκε σε ισχύ το ΓεΣΥ, η πρώτη φάση και το 2020 η δεύτερη φάση. Τα φάρμακα που εξετάζει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων εμπίπτουν στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, εξήγησε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στα πρωτόκολλα, που ίσχυαν στο δημόσιο τομέα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και σημείωσε πως επειδή δεν είχαν επικαιροποιηθεί, η ευθύνη επικαιροποίησης έπεσε στον ΟΑΥ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, υπέδειξε ο κ. Τσινωντίδης, εργάστηκε εντατικά, για την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων που υιοθετήθηκαν από το προηγούμενο σύστημα, γι’ αυτό υπήρξε και η ανάγκη της εξέτασης των ασθενών από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, η οποία δεν ξεκίνησε επί ΓεΣΥ, ούτε το ΓεΣΥ είχε σχεδιαστεί για να παραπέμπονται ασθενείς εκεί.

Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε, προχωρεί τάχιστα με μία διαδικασία δύο στρατηγικών, όσον αφορά στην ένταξη αυτών των φαρμάκων, στη φάση των πρωτοκόλλων στο ΓεΣΥ. Εξήγησε πως η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων εξετάζει το πρωτόκολλο, εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, επικαιροποιεί το πρωτόκολλο και παραπέμπεται στην Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων η διενέργεια διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία, ώστε να συνταχθούν συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.

Έτσι, συμφωνείται η τιμή που θα παραχωρείται το φάρμακο, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ωστόσο αυτή η τιμή με βάση την καθιερωμένη πρακτική είναι εμπιστευτική μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε να μην επηρεάζει αγορές άλλων χωρών, τόνισε.

Όσον αφορά στο θέμα των προκηρύξεων, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ τόνισε πως η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς από τη μία μπορεί μεν να μειωθούν οι τιμές, ωστόσο δύναται να οδηγήσει άλλες ουσίες εκτός της αγοράς και να μην υπάρχουν την επόμενη φορά που θα χρειαστούν.

Περιμένουν λύσεις οι βουλευτές

Παρά τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή, οι βουλευτές φαίνεται ότι κρατούν μικρό καλάθι και περιμένουν τις ερχόμενες συνεδρίες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα βρεθούν οι λύσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπέδειξε πως το θέμα θα συζητείται μέχρι να βρεθούν οι λύσεις που πρέπει. Κάτι που φαίνεται να εκφράζει τους υπόλοιπους βουλευτές της Επιτροπής. 

Οι δηλώσεις των βουλευτών 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι η συζήτηση του θέματος δεν έχει εξαντληθεί, προσθέτοντας ότι είναι συνέχεια των δύο επιστολών που έχει αποστείλει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας προς τον ΟΑΥ για συγκεκριμένα φάρμακα και ελλείψεις, αλλά και για την συμπληρωμή, και της απάντησης που έχουν λάβει από τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας.

Σημείωσε ότι ευτυχώς που υπάρχει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, που έχει συσταθεί πριν από το ΓεΣΥ το 2016 και το κόστος για αυτά τα καινοτόμα φάρμακα από 3 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός το 2016 όταν είχε συσταθεί η Επιτροπή, σήμερα έχει ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ για το 2022.  

«Είναι μετά λύπης μας που παρατηρούμε πως αν δεν υπήρχε και αυτή η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων στο Υπουργείο Υγείας υπό τη διεύθυνση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, πολύ φοβόμαστε θα χάναμε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε επισημάνει με κατηγορηματικό τρόπο στον ΟΑΥ ότι θα πρέπει τάχιστα να τρέξει τις όλες διαδικασίες, ούτως ώστε επιτέλους να ενταχθούν όλα αυτά τα φάρμακα στο πρωτόκολλο του ΓεΣΥ, να μπορούν οι ασθενείς να τα παίρνουν από τον φαρμακοποιό στην τιμή που έχουν πάρει, τέλος πάντων και άλλοι ασθενείς στην τιμή που έχει καθοριστεί από το ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση στην επόμενη συνεδρία, θα ακουστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Έχουμε αντιληφθεί που υπάρχει το πρόβλημα και θεωρούμε ότι με την πίεση που θα ασκηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο ΟΑΥ θα τρέξει τις διαδικασίες. Η πανδημία μας έχει αφήσει και θεωρούμε ότι κάποιοι θα πρέπει τώρα να τρέξουν τις διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα. Είναι μετά λύπης μας που σχεδόν όλοι οι Βουλευτές -και αυτό λέχθηκε στην Επιτροπή Υγείας- γινόμαστε δέκτες, καθημερινά παραπόνων από ασθενείς, οι οποίοι αναμένουν να πάρουν το φάρμακο τους και δεν υπάρχει. Θεωρούμε ότι μέσα από την εξαντλητική συζήτηση που θα έχουμε θα βοηθήσουμε στο να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι έχουν ξεκαθαρίσει πως η Επιτροπή Υγείας θα είναι απέναντι από οποιαδήποτε κατάχρηση.

«Δεν μπορεί και δεν γίνεται συγκεκριμένα σκευάσματα το Υπουργείο Υγείας να τα λαμβάνει σε πολύ πιο χαμηλή τιμή από ό,τι ο ΟΑΥ. Όλα αυτά είναι που θα συζητηθούν και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα, τα οποία συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας, είναι το θέμα των ελλείψεων που παρατηρούνται σε φάρμακα, αλλά και σε αναλώσιμα. 

«Καθημερινά έχουμε παράπονα από ασθενείς ότι δεν βρίσκουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί τους, είτε ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα σε νοσοκομεία ή άλλες μονάδες παροχής υγείας. Αυτό το ζήτημα το συζητήσαμε σε έκταση σήμερα και τονίσαμε με πολύ αυστηρό ύφος ότι δεν θα ανεχθούμε αυτή η κατάσταση να συνεχίσει και ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις», πρόσθεσε. 

Κάποιοι, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, καραδοκούν να χτυπήσουν το ΓεΣΥ, κάποιοι βρίσκουν αφορμή από τέτοια περιστατικά για να χτυπούν το Σύστημα Υγείας και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, αν θέλετε αμέσως, να βρεθούν λύσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

«Εμείς θα περιμένουμε. Έχουμε δώσει στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, κάποιες προτάσεις για φάρμακα, τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να παρέχονται μέσω του Συστήματος και θα περιμένουμε μέχρι τις 15 του Ιούνη να ανακοινωθεί ο νέος κατάλογος φαρμάκων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ούτως ώστε να ξέρουμε πώς θα τοποθετηθούμε ή αν πρέπει να επιδιώξουμε την προσθήκη και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων στον συγκεκριμένο κατάλογο», σημείωσε. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Κέττηρος είπε ότι, «πρώτιστο μέλημα δικό μας, είναι το συμφέρον των ασθενών και κανενός άλλου, για αυτό το λόγο θα περιμένουμε να δούμε τον κατάλογο, θα τον μελετήσουμε και έχει προγραμματιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να επανέλθουμε για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν ακούσει ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια που δεν έχουν σεντόνια, δεν έχουν κουβέρτες.

«Νοσοκομεία που αναγκάζονται από άλλες Επαρχίες να στείλουν τα σεντόνια για πλύσιμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν προσφέρονται από το ΓεΣΥ και οι ασθενείς τα έχουν ανάγκη. Φαρμακευτικά σκευάσματα που το κόστος τους έχει πολλαπλασιαστεί με τη δημιουργία του ΓεΣΥ. Έχουμε ακούσει μέχρι και 10 φορές. Δικαιούχοι που πριν το ΓεΣΥ ,οι ασθενείς τα δικαιούταν δωρεάν και σήμερα όχι», πρόσθεσε.

Ως ΔΗΚΟ, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, ζητούν να γίνει περισσότερο έλεγχος όσον αφορά τις διαδικασίες εισαγωγής των φαρμάκων αυτών, να γίνει έλεγχος ως προς το κόστος των φαρμάκων αυτών, και επίσης επιτέλους να αυξηθεί η παροχή καινοτόμων φαρμάκων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν σύγχρονα φάρμακα για αντιμετώπιση των ασθενειών τους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είναι δικαιούχοι αυτών των καινοτόμων φαρμάκων και δυσκολεύονται να τα αγοράζουν», σημείωσε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του είπε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες και παράπονα από ασθενείς.

«Έχει αναφερθεί ότι πριν το ΓεΣΥ παρέχονταν 1.300 φάρμακα και μετά το ΓεΣΥ 2.100. Μπορεί να έχει αυξηθεί ο αριθμός των φαρμάκων που παρέχονται αλλά και σίγουρα είναι καλύτερα από προ ΓεΣΥ εποχή όμως δεν μπορούμε να κωφεύουμε στις φωνές των ασθενών. Η ιατρική προχωρά, βγαίνουν καινούρια, εξελιγμένα φάρμακα και ο ΟΑΥ πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ιατρική και να αναβαθμίζει το ΓεΣΥ. Μόνο έτσι μπορεί να παρέχεται στους Κύπριους πολίτες ποιοτικό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «κάτι που εμείς έχουμε ρωτήσει είναι για τη συνταγογράφηση. Υπάρχει προβληματισμός δικός μας αφού θα έπρεπε να γίνεται με βάση την δραστική ουσία και όχι την επωνυμία του φαρμάκου».

«Για το ζήτημα αυτό θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και βεβαίως θα στηρίξουμε το καλύτερο για τους ασθενείς. Το θέμα δεν εξαντλείται σήμερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση σε επόμενη συνεδρία. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Κόλλησαν οι διαδικασίες για αφαίρεση του συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή
Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Πιθανή διακοπή νερού στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κελλιών και Τρούλων την Πέμπτη
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Εκστρατεία «Δώσε Φως σε μια Ζωή» από ΑΗΚ και Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Σύνολο €14,2 εκατ. προσέφερε το «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» σε 27 χρόνια δράσης
Συστάσεις για Black Friday από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Συζητά με τους γιατρούς ξανά το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός-«Είναι μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών»