Οδοιπορικό REPORTER στο Βαρώσι-Οι Τούρκοι ένωσαν τον παράδεισο με την κόλαση

Πολλές φορές στη ζωή του ο άνθρωπος άκουσε για τον παράδεισο και την κόλαση. Δύο τρόπους ζωής, που έπονται της επίγειας. Κάποιοι, χαρακτηρίζουν τον παράδεισο ως επουράνιο και την κόλαση ως τον κάτω κόσμο. Αν αυτοί οι δύο τρόποι ζωής, είχαν την δυνατότητα να συναντηθούν σε ένα χώρο, αυτή θα ήταν η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Εκεί, μπροστά στο ξενοδοχείο King George, που το κύμα φιλά την αμμουδιά. Εκεί που οι Τούρκοι αποφάσισαν να στήσουν και έστησαν κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης, για να φιλοξενούν τουρίστες, την καλοκαιρινή περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχεί η Κομισιόν για την Αμμόχωστο-«Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση»

Με μια περιδιάβαση στο χώρο αντιλαμβάνεται κανείς πώς ενώνεται ο παράδεισος και η κόλαση. Πάνω στην άμμο, ταξινομημένα με πλήρη συστοιχία τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες. Καλαθάκια για τα σκουπίδια και πεντακάθαρη άμμος. Ακριβώς από πίσω όμως, το απόλυτο χάος. Ένα πράσινο παραβάν βάζει σε πλαίσια το χώρο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τουρίστες και ακριβώς από πίσω, ερειπωμένο το ξενοδοχείο King George, με τα κομμάτια από τη σκεπή του να ακουμπούν στους βράχους.

Ουσιαστικά, μια από τις ομορφότερες παραλίες του Βαρωσιού, αυτή του ξενοδοχείου King George, η οποία βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την είσοδο της περίκλειστης Αμμοχώστου, την οποία οι γονείς και οι παππούδες μας επισκέπτονταν καθημερινά τα καλοκαίρια πριν το 1974, έχει γίνει όπως όταν την είχαν αφήσει. Μα δεν είναι πια δική τους. Δεν είναι η παραλία που έπαιζαν αμέριμνοι ως παιδιά κι αυτό τους πονά, σαν τρίτος Αττίλας.

Η παραλία πριν το 1974
Η παραλία πριν το 1974

Με αφορμή τις νέες ενέργειες των Τούρκων στην συγκεκριμένη παραλία, ο REPORTER πραγματοποίησε οδοιπορικό στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπου διαπιστώνεται ότι οι εργασίες του κατοχικού καθεστώτος συνεχίζονται με ασταμάτητους ρυθμούς.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την παραλία του King George και πιο συγκεκριμένα εκεί που βγήκε η περίφημη φωτογραφία με το «Ανοίξτε, άφησα μέσα την ψυχή μου», ένας εκσκαφέας προετοιμάζει το έδαφος, κουβαλώντας άμμο, ενώ εργάτες καθαρίζουν τον χώρο. Έστησαν μάλιστα και φιλέ για αγώνες πετόσφαιρας, αφού προφανώς, μόλις είναι έτοιμοι, θα προσθέσουν κι άλλα κρεβατάκια για τους τουρίστες.

Απ’ εκεί και πέρα, δεν άλλαξαν πολλά από την ογδόη Οκτωβρίου 2020, όταν ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, έδωσε την εντολή για να ανοίξει η περίκλειστη και να πατηθεί για πρώτη φορά η στοιχειωμένη πόλη.

Πέραν από κάποιες τοποθετήσεις ξύλων που σου υποδεικνύουν ότι δεν μπορείς να εισέλθεις σε οποιοδήποτε σπίτι ή μαγαζί, αλλά και την παρουσία πολλών αστυνομικών και καμερών σε καίρια σημεία, όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια κι απαράλλακτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει στο αφήγημα των βελτιώσεων στο Βαρώσι ο Τατάρ και εκτοξεύει κατηγορίες

«Γιατί ο δρόμος είναι καινούργιος κι όλα τα υπόλοιπα έτσι;»

Τη δική τους περιδιάβαση στο χώρο έκαναν πρόσωπα από διάφορες χώρες, που είτε ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για διακοπές και πήγαν στα κατεχόμενα για να δουν την Αμμόχωστο, είτε είναι τουρίστες στα κατεχόμενα, είτε ακόμα και μόνιμοι κάτοικοι στο κατοχικό καθεστώς.

Μεταξύ αυτών ο Ρόνι και η Τζάνετ, δύο Βρετανοί που ήρθαν από την Αγγλία για διακοπές στην κατεχόμενη Κερύνεια, πριν από μερικές μέρες. Ενημερώθηκαν για την ομορφιά της Αμμοχώστου και αποφάσισαν να την επισκεφτούν.

Κρατούσαν, όπως όλοι, τα κινητά τους τηλέφωνα και έβγαζαν φωτογραφίες τα βομβαρδισμένα και κατεστραμμένα σπίτια των Βαρωσιωτών. Έκαναν όμως και κάποιους μορφασμούς, κουνώντας τα χέρια, ωσάν να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς βλέπουν τα μάτια τους.

Προσεγγίζοντάς τους και μόλις διαπίστωσαν ότι ήμασταν από την Κύπρο, ρώτησαν με μεγάλη απορία γιατί ο δρόμος που περπατούν είναι καινούργιος, ενώ όλα τα υπόλοιπα γύρω τους είναι κατεστραμμένα.

Τους εξηγήσαμε ότι ο δρόμος είχε φτιαχτεί πριν περίπου ένα χρόνο, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι στην συγκεκριμένη κατάσταση από το 1974. Η πρώτη τους αντίδραση μας άφησε έκπληκτους. «Τι συνέβη δηλαδή το 1974;» ρώτησαν, για να τους εξηγήσουμε ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο και κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, κατέλαβαν το Βαρώσι, στις 14 Αυγούστου.

«Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ένα μυστήριο, νιώθω ότι είμαι στην Ουκρανία του σήμερα. Βλέπω ένα βομβαρδισμένο τοπίο», είπε ο Ρόνι, με την Τζάνετ να διερωτάται, «πώς μπορούν να βλέπουν όσοι έζησαν τον τόπο τους σε τέτοια κατάσταση». «Είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζήσεις, αλλά τραγικό που το έχετε χάσει», συνέχισε, συνεχίζοντας την πορεία τους προς την λεωφόρο Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζουν με τις λέξεις στα κατεχόμενα για το Βαρώσι-«Εξαπατάει τον ΟΗΕ η ΚΔ»

«Είναι καιρός να βρεθεί μια λύση»

Ένας Τούρκος που κατοικεί στη Γερμανία και η Γερμανίδα σύζυγός του, βρίσκονταν επίσης στα κατεχόμενα για διακοπές και επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Βαρώσι.

Ο Αγιάν και η Τζάνετ, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ίσως είναι καιρός να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που συνεχίζει να υφίσταται για 48 σχεδόν χρόνια στην Κύπρο. «Οι εικόνες που βλέπουμε είναι εικόνες καταστροφής. Το καλύτερο είναι οι δύο κοινότητες να ενωθούν».

Στο δρόμο της επιστροφής, μπροστά από το King George,βρίσκονταν άλλοι δύο Βρετανοί, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο γειτονικό Παραλίμνι. Με σκυθρωπά τα πρόσωπα ανέφεραν ότι δεν είδαν ξανά κάτι τέτοιο στη ζωή τους και είναι συγκλονισμένοι από τις εικόνες. «Από το ίντερνετ φαινόταν διαφορετική. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που βλέπω».

Κάθε ένα καρφί που βάζουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι, είτε δηλαδή αφορά μια ξαπλώστρα, είτε την ανοικοδόμηση ενός κτιρίου, τους Βαρωσιώτες τους πονά το ίδιο. Ο τόπος τους αλλάζει, μα κανείς δεν μπορεί να τους αλλάξει τις μνήμες τους, αλλά ούτε να τις ξεριζώσει από την ψυχή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς λόγω γρίπης Α
Το Υπουργικό αναβάθμισε το ρόλο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου
Τελέστηκε η κηδεία του Άλεξ Ευθυβούλου-«Θρύλος για τους δημοσιογράφους»
Θεσπίζεται το μητρώο των καλλιτεχνών και θεσμοθετείται η καταβολή καλλιτεχνικής χορηγίας
Πράσινο Υπουργικού για αυξήσεις κατά 5,94% στις συντάξεις-Από 483,77 ευρώ αυξάνονται στα 512,50
Διεθνής έρευνα καταδεικνύει ότι το 57% των παιδιών νιώθουν πίεση στο σχολείο-«Αξιολογεί τα ευρήματα το ΥΠΑΝ»
Αίθριος με νεφώσεις ο καιρός-Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία
Πώς τα αεροπορικά δυστυχήματα βελτιώνουν την ασφάλεια των πτήσεων-«Καθημερινά υπάρχουν μικρά συμβάντα»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Διασφαλίζεται η ευημερία σκύλων που φιλοξενούνται σε καταφύγιο-Παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες