Αναπροσαρμόζουν τα πρωτόκολλα κορωνοϊού για την ευλογιά των πιθήκων
06:30 - 25 Μαΐου 2022
Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ήδη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε περαιτέρω συνεδριάσεις των κρατών για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έδωσε οδηγίες προς τις χώρες της ΕΕ ώστε να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε οδηγίες για κατάρτιση πρωτοκόλλων για την ευλογιά των πιθήκων το Υπ.Υγείας
Υπό την σκιά των εξελίξεων που λαμβάνει η νόσος, η Κύπρος άρχισε ήδη τις προεργασίες για καταρτισμό πλάνου διαχείρισης και δράσης σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικών. Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι την Πέμπτη, ώστε κάθε υπηρεσία να ετοιμάσει τα πρωτόκολλα και το Υπουργείο στη συνέχεια να καταρτίσει το νέο πλάνο διαχείρισης.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν ως προς τη διαχείριση επιβεβαιωμένων περιστατικών, της απομόνωσης, νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής. Οι διαδικασίες σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων διαχείρισης των κρουσμάτων κορωνοιού.
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός από όλες τις υπηρεσίες ώστε η Κύπρος να βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα εμβολίων και φαρμάκων, ο κος Αθανασίου είπε πως, «δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια αυτή τη στιγμή για την ευλογιά στην Κύπρο, κάτι που συμβαίνει και σ΄ άλλες χώρες. Η Δανία είναι μια χώρα που κατασκευάζει μικρή ποσότητα τέτοιων εμβολίων και η Ολλανδία ενημέρωσε πως έχει διαθεσιμότητα εμβολίων, σε περίπτωση που κάποια χώρα χρειαστεί. Οι αποφάσεις για τα εμβόλια θα είναι κάτι που θα δούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, αντιικά φάρμακα υπάρχουν, ωστόσο θα πρέπει να δούμε το πρωτόκολλο θεραπείας. Οι τελικές αποφάσεις για όλα αυτά θα παρθούν την Πέμπτη».
Ερωτηθείς εάν θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον εμβολιασμό ατόμων που θα εκτεθούν στη νόσο ή στενές επαφές, ο κος Αθανασίου ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για τέτοιες αποφάσεις και θα διαφανεί στην πορεία.
Την ίδια ώρα ετοιμότητα δείχνει και ο ΟΚΥπΥ, αφού τα δύο χρόνια πανδημίας, έδωσαν στον οργανισμό την απαραίτητη πείρα για να αντεπεξέλθει. Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε πως από την πλευρά τους ετοιμάζουν το επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που θα νοσηλευτεί κάποιο περιστατικό.
«Καθορίζονται οι ρόλοι κάθε υπηρεσίας. Ο ρόλος του ΟΚΥπΥ, αφορά τις περιπτώσεις νοσηλείας, της μεταφοράς με ασθενοφόρο και της απομόνωσης περιστατικών. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε ορθά ώστε να παρέχουμε ασφάλεια και στον ασθενή μας αλλά και στο προσωπικό μας», είπε.
Πάντως κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της στο κρατικό κανάλι και ερωτηθείσα εάν πρόκειται να ξεκινήσουν προληπτικά διαγνωστικές εξετάσεις PCR, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, είπε πως βρίσκονται στη διαδικασία να αναπτύξουν τη μέθοδο PCR. «Είμαστε σε διαβούλευση με το εργαστήριο αναφοράς του ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο. Γίνονται σκέψεις, όμως πρέπει να ολοκληρωθούν οι συσκέψεις αλλά και να υπάρχουν και οι σχετικές εγκρίσεις από την πολιτική ηγεσία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκέψεις για PCR για την ευλογιά των πιθήκων-Καταρτίζεται πλάνο από το Υπ. Υγείας
Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν περιστατικά
Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και άλλες 106 ύποπτες περιπτώσεις από τις 7 Μαΐου που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα.
Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων η διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους, Σίλβι Μπράιαντ, έκρουσε τον κώδωνα καλώντας τις χώρες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. «Δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η κορυφή του παγόβουνου ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη ξεπεραστεί», είπε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, Μαρία βαν Κέρκοβ, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 131 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων-Πάνω από 100 περιστατικά υπό διερεύνηση
Οι οδηγίες από ECDC
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.
Οι χώρες θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.
Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.
Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται, επίσης, μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.
Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, εγκύους και ανοσοκατασταλμένα άτομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων-Δίνει απαντήσεις το Υπουργείο Υγείας