Δεν εφησυχάζονται οι αιγοπροβατοτρόφοι, έτοιμοι να κλιμακώσουν τα μέτρα
14:41 - 20 Μαΐου 2022
Δεν έχει κοπάσει η φουρτούνα, που έχει ξεσπάσει στον πρωτογενή τομέα, με τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος να μην είναι τόσο πρόθυμοι να αφήσουν τα «όπλα» τόσο εύκολα. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έσπευσε να λάβει μέτρα, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, την περασμένη Τετάρτη, έξω από το Προεδρικό και το αρμόδιο Υπουργείο, οι αιγοπροβατοτρόφοι κρατάνε μικρό καλάθι για τις διαβεβαιώσεις που έλαβα, δηλώντας πρόθυμοι, μάλιστα να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Την ίδια ώρα, από την αντίπερα όχθη, οι τυροκόμοι παρουσιάζουν έντονη δυσφορία και αγανάκτηση, για το γεγονός ότι δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς Υπουργείου, τους έβαλε ένα στόχο στην πλάτη, με αποτέλεσμα να δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές.
Οι κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό και το Υπουργείο Γεωργίας, κατά την οποία οι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν χύσει στο δρόμο τόνους γάλακτος, ενώ άναψαν φωτιά και σε μπάλα σανού, φαίνεται να έφεραν μία αντίδραση από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Ωστόσο, οι αιγοπροβατοτρόφοι παρουσιάζονται διστακτικοί, αφού θέλουν να δουν πρώτα πράξεις και μετά να πειστούν ότι έχει επέλθει ουσιαστική αλλαγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά την ένταση έξω από το Προεδρικό συνάντησαν τον Καδή οι αιγοπροβατοτρόφοι
«Λόγια έχουμε ακούσει πολλές φορές. Αναμένουμε να δούμε αν υλοποιηθούν εντός της εβδομάδας οι διαβεβαιώσεις που μας έχει δώσει η Κυβέρνηση. Είμαστε σε αναμονή. Έχει καιρό που μας λένε ότι θα μας δώσουν οικονομική στήριξη. Σίγουρα είναι καλοδεχούμενη, όμως δεν είναι η λύση του προβλήματος και ούτε το αίτημα της διαμαρτυρίας μας. Το κυριότερο μας αίτημα είναι να ξεκινήσει να γίνεται έλεγχος στο χαλούμι, επειδή είναι βασικό. Μας έδωσε τις διαβεβαιώσεις ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας, ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, επειδή περίμεναν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας», υπέδειξε στον REPORTER, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων.
Πάντως, το γεγονός ότι το Υπουργείο Γεωργίας ανέμενε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής του χαλουμιού, έχει προκαλέσει την αντίδραση των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι σημείωσαν πως η εν λόγω γνωμάτευση αφορά στο κατά πόσο θα παράγουν χαλούμι ΠΟΠ ή με το εμπορικό σήμα.
«Μας βρίσκει αντίθετους αυτή η δικαιολογία, επειδή είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως με οποιοδήποτε τρόπο παράγεται το χαλούμι, οφείλεται να συνυπάρχει μέσα 25% τουλάχιστον αιγοπρόβατου γάλακτος. Άρα η δικαιολογία ότι πρέπει να έρθει η γνωμάτευση της Εισαγγελίας δεν στέκει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BΙΝΤΕΟ: Ασταμάτητοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατευθύνονται στον κόμβο της Ριζοελιάς
Έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων
Οι αιγοπροβατοτρόφοι παρουσιάζονται έτοιμοι να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, κυρίως για τον έλεγχο στον τρόπο παραγωγής του χαλουμιού. Μάλιστα, δεν αποκλείουν εκ νέου μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό, κατά την οποία ενδεχομένως να παρατηρηθούν τα ίδια επεισόδια με την προηγούμενη Τετάρτη.
«Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να δούμε τι θα γίνει και αν δεν κάνουν κάτι, τότε θα προχωρήσουμε ξανά σε άλλα μέτρα, πιο δυναμικά. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω υπάρχουν διάφορες σκέψεις για κλείσιμο του λιμανιού, του αεροδρομίου, διαμαρτυρία ξανά στο Προεδρικό πιο έντονη. Αν τους πείραξε πολύ το άναμμα μίας μπάλας, τότε σκεφτείτε τι θα γίνει την επόμενη φορά».
Στο μεταξύ, οι παραγωγοί παρουσιάζονται σε απόγνωση, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα τους, με τον κ. Κωνσταντίνου να τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση, για να μην υπάρχουν περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες.
«Οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Συνάδελφος πήγε στην Αστυνομία και αν δεν τον προλάβαιναν θα κρεμαζόταν εντός της φυλακής. Όλα είναι προβλήματα που απορρέουν από την οικονομική εξαθλίωση. Να έρχεται το τέλος του μήνα και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους. Πώς θα ζήσουν την οικογένειά τους; Πώς θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, όταν δεν έχουν ένα εισόδημα;», αναρωτήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατράγουδα έξω από το Προεδρικό-Έχυσαν γάλατα, άναψαν φωτιές σε μπάλες σανού
Ουσιαστικά, το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω της αύξησης που παρατηρείται σε διάφορα προϊόντα, οι οποίοι είναι αρκετά σημαντικοί για την παραγωγή χαλουμιού. Την ίδια ώρα, αυτή η αύξηση στις τιμές δεν ακολουθείται από αύξηση στις τιμές των δικών τους προϊόντων.
«Υπάρχει μία αύξηση του κόστους παραγωγής σχεδόν 100% και στην πώληση του προϊόντων μας, εκτός από σταθερή τιμή εδώ και χρόνια, έχουμε και μείωση. Μαζί με την ακρίβεια που υπάρχει, που μας επηρεάζει αφού είναι το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα τρόφιμα που αγοράζουμε. Όλα είναι ακριβά».
Πάντως, εκτός από τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν στραφεί και προς τη νομική οδό, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. «Έχουμε ήδη κινηθεί νομικά. Βάλαμε νομικό σύμβουλο και ό,τι μπορούμε να πράξουμε από νομικής πλευράς θα το κάνουμε. Θα φτάσουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η προσφυγή μας είναι κατά της Κυβέρνησης, επειδή είναι πρόβλημα του κράτους ότι δεν τηρείται η νομοθεσία και δεν γίνονται έλεγχοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει τι πήγε λάθος η Αστυνομία-Δυσφορία στο Προεδρικό για τις εικόνες ντροπής
Φωνάζουν για στοχοποίηση οι τυροκόμοι
Από την άλλη πλευρά, οι έντονες αντιδράσεις που παρατηρούνται για το θέμα, αλλά και οι δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων, έχει προκαλέσει πρόβλημα στους τυροκόμους, οι οποίοι φωνάζουν για στοχοποίηση.
«Είμαστε ο πρώτος στόχος όλων, μας κυνηγούν, μετά από λανθασμένες παροτρύνσεις των διάφορων συντεχνιών, κομμάτων, αγροτικών οργανώσεων και του υπουργού. Στρέφονται όλα τα πυρά εναντίον μας. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να δείξουμε ότι δεν ευθυνόμαστε γι’ αυτή την κατάσταση που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι», επεσήμανε με έντονο ύφος ο πρόεδρος του συνδέσμου τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.
Οι τυροκόμοι τονίζουν πως πρέπει να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι είναι συνεργάτες τους, ωστόσο θεωρούν ότι αυτή τη λύση δεν θα την δώσουν οι έλεγχοι.
«Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να βάλουμε αύξηση στην τιμή του προϊόντος μας και να δώσουμε αυξήσεις στους κτηνοτρόφους, για να ζήσουμε όλοι. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή όλων. Με ποιο τρόπο μπορούμε να βάλουμε αυξήσεις στα προϊόντα μας, για να τα δώσουμε στους κτηνοτρόφους. Εμείς μειώσαμε τις τιμές που πουλούμε, όμως αυξήθηκαν τα κόστη μας αρκετά. Πώς μπορούμε να δώσουμε και αυξήσεις; Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ζητήσουμε αυξήσεις, για να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας».
Ο κ. Πέτρου, μάλιστα, εξαπέλυσε εκ νέου πυρά κατά του Κώστα Καδή, αποδίδοντάς του την ευθύνη για την στοχοποίηση που δέχονται. «Ο υπουργός θέλει να ρίξει όλη την ευθύνη στην αποτυχία του να βρει λύση στο πρόβλημα, σε εμάς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλουν κατά Καδή οι τυροκόμοι-«Αντί να αναλάβει την ευθύνη, ρίχνει λάδι στη φωτιά»